Αίγυπτος: Περισσότεροι από 600 οι νεκροί - Ο στρατός προειδοποιεί για πραγματικά πυρά
«Παρασκευή του θυμού» χαρακτηρίζουν στο twitter τη σημερινή ημέρα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καλώντας τους ισλαμιστές σε νέες διαδηλώσεις μετά την προσευχή.
Ανυποχώρητοι μπροστά στην αιματηρή απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να βγάζουν τους υποστηρικτές τους στο δρόμο καλώντας σε «πορείες εκατομμυρίων» μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου -ενώ ο στρατός έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με σφαίρες σε «έκτροπα».
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό της Τετάρτης, με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 638 αλλά με ξένους ανταποκριτές να μετρούν σορούς που θεωρείται ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην καταμέτρηση.
Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για το μακελειό στο Κάιρο.
Η έκτακτη συνεδρίαση, η μικρότερης βαρύτητας κίνηση του ισχυρότερου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν. Αυτό, υποστηρίζει το Associated Press, αντανακλά τις σοβαρές διαφορές εντός του Συμβουλίου για τον χειρισμό της κατάστασης.
Το Συμβούλιο συγκαλέστηκε για τα γεγονότα στην Αίγυπτο μετά από κοινό αίτημα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Αυστραλίας.
Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μαρία Κριστίνα Περσεβάλ (Αργεντινή) ανέφερε ότι «τα μέλη εξέφρασαν πρώτα από όλα τη λύπη τους για την απώλεια ζωών».
«Η άποψη των μελών του συμβουλίου είναι πως είναι σημαντική η λήξη της βίας στην Αίγυπτο και η επίδειξη της μέγιστης δυνατής αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως «είναι κοινή η επιθυμία να σταματήσει η βία και να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, τα μέλη του Συμβουλίου ήθελαν την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος που θα καταδίκαζε τα περιστατικά αλλά τελικά ακόμη και ηπιότερες εκφράσεις προσέκρουσαν στην αντίθεση της Κίνας.
Οι εξελίξεις την Πέμπτη
Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στους δρόμους της Αιγύπτου το απόγευμα στον απόηχο του μακελειού της Τετάρτης: Ομάδα υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων πυρπόλησε την Πέμπτη κυβερνητικά κτίρια στο Κάιρο, ενώ εκατοντάδες στην Αλεξάνδρεια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ισλαμιστών για πορεία μετά την αιματηρή επέμβαση στις συγκεντρώσεις υπέρ του Μόρσι. Ανοικτή στο διάλογο αλλά αμετακίνητη στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» δηλώνει η κυβέρνηση και προειδοποιεί πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά στο δρόμο.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 638, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000.
Διεθνής καταδίκη και κατακραυγή για το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο
Μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις από υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Πέμπτης, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Πηγές από τους Αδελφούς Μουσουλμάνων ανακοίνωσαν ότι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο.
Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τηρείται με περιπολίες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και τη συνδρομή «ομάδων πολιτών», οι οποίοι κυκλοφορούν σε δρόμους μεγάλων πόλεων ή στήνουν πρόχειρα οδοφράγματα για να ελέγχουν όσουν περνούν.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν ότι 234 πολίτες και 43 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης όλη η χώρα τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της μεταβατικής προεδρίας, η οποία παράλληλα ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Επιπλέον, από τις 7 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί (τοπική ώρα, 20:00 και 07:00 στην Ελλάδα) οι Αρχές επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας. Το μέτρο ισχύει μέχρι νεοτέρας σε επαρχίες με αστικά κέντρα, μεταξύ άλλων την Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλίγια, αλλά και σε όλο το εύφλεκτο τις τελευταίες εβδομάδες Σινά.
«Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του στρατού.
Η αιματηρή καταστολή έφερε και την παραίτηση του αντιπροέδρου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που μιλά για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και ευκαιρίες που χάθηκαν για ειρηνική επίλυση της πολιτικής κρίσης. Καταδικάζει τη βία η διεθνής κοινότητα και ζητά αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν να ανεβάζει πολύ τους τόνους, πλην ίσως της Τουρκίας.
Νεκρός από πυρά εν μέσω του χάους που τύλιξε την Αίγυπτο έπεσε και ο εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News Μικ Ντιν, ηλικίας 61 ετών και πατέρας δύο παιδιών.
Ακόμη νεκρή είναι και η 26χρονη Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Gulf News που εδρεύει στο Ντουμπάι. Πυροβολήθηκε στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, μία από τις δύο υπό κατάληψη από τους ισλαμιστές. Η Ελαζίζ ήταν σε άδεια και δεν κάλυπτε τα γεγονόιτα στο Κάιρο.
Αναφορές είδαν το φως της δημοσιότητας και για επιθέσεις κατά άλλων δημοσιογράφων, δύσκολο όμως να επιβεβαιωθεί εύκολα το ο,τιδήποτε μέσα στην ατμόσφαιρα χάους και πόλωσης που τυλίγει την Αίγυπτο.
Η επέμβαση στις κατασκηνώσεις των ισλαμιστών οδήγησε σε γενικευμένη ανάφλεξη, που έφτασε να έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.
Οι αιματηρές συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις και επικίνδυνα επεισόδια θρησκευτικής βίας ξέσπασαν στη χώρα. Εκκλησίες κοπτών χριστιανών πυρπολήθηκαν από πλήθη ισλαμιστών σε πόλεις της κεντρικής Αιγύπτου, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκε επίσης καθολικός ναός στο Σουέζ. Για «πόλεμο αντιποίνων» κατά των κοπτών μίλησε το κίνημα της κοπτικής νεολαίας αφότου εκκλησίες τους τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ είχε εμφανιστεί μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.
Διεθνής καταδίκη και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (οι δυτικές χώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν το πραξικόπημα) περιορίστηκε σε συστάσεις για αποφυγή ακροτητών, καταδίκη της βίας και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, λέγοντας ότι «η βία και η υποκίνηση σε αυτήν δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος», καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.
Εκ μέρους της ΕΕ η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Aπό τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο «κόσμος παρακολουθεί» τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο για μια ακόμα φορά να γίνεται σαφής αναφορά στο ζητούμενο: ότι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Αλλά και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι τα «θλιβερά γεγονότα» δεν βοηθούν, ώστε η χώρα να βρει το δρόμο της. «Ο δρόμος της βίας οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναλάβουν άμεση δράση για να θέσουν τέλος στη σφαγή στην Αίγυπτο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, καταγγέλλοντας ότι η διεθνής σιωπή έστρωσε το δρόμο για τη βίαιη καταστολή με στόχο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.