Έναν στρατό εθελοντών συγκεντρώνει ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δισεκατομμυριούχος και «αρχιεχθρός» του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος αποφυλακίστηκε πριν από 18 μήνες. Σκοπός του είναι να προκαλέσει το εκλογικό σύστημα το οποίο στηρίζει τον Πούτιν- και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ήδη έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται κατηγορίες για φόνους και δηλητηριασμούς.
Ο Χοντορκόφσκι υποστηρίζει ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση από την αυτοεξορία όπου βρίσκεται στην Ελβετία, εκμεταλλευόμενος αυτό που προβλέπει ότι θα εξελιχθεί σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση εν μέσω μιας οικονομίας σε ύφεση. Αρχίζει με ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την εύρεση παραβάσεων στις πρώτες εκλογές για τον Πούτιν και το κυβερνών κόμμα, Ενωμένη Ρωσία, από την επιστροφή του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο το 2012, μετά μία τετραετή θητεία ως πρωθυπουργός.
Ο Χοντορκόφσκι -που υποστηρίζει ότι η δεκαετής φυλάκισή του συνεργάζεται με την Golos, που έχει αντικείμενο την παρακολούθηση εκλογών και οι αναφορές της οποίας είχαν «πυροδοτήσει» τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες ενάντια στον Πούτιν το 2011. Ειδικότερα, ο Χοντορκόφσκι, με το ίδρυμά του, «Ανοιχτή Ρωσία» και την Golos, σχεδιάζουν να αποστείλουν 1.000 παρατηρητές ο καθένας σε πρώτη φάση και αρκετές χιλιάδες μετά, το επόμενο έτος. Ο ίδιος χρηματοδοτεί το εγχείρημα με την περιουσία που του έχει μείνει, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέρχεται γύρω στα 100 εκατ. δολάρια- ό,τι έμεινε από 15 δισ. Υποστηρίζει ότι η εποχή του Πούτιν (τον οποίο χαρακτηρίζει παράλογο, απρόβλεπτο και κάποιον που ζει σε μια διαφορετική πραγματικότητα) φτάνει στο τέλος της- ωστόσο, οι αρχές ασκούν ήδη πίεση στην Golo και τους επικεφαλής της, με έρευνες στο πλαίσιο υπόθεσης φορολογικής φύσης. Ακόμη, τον Απρίλιο αξιωματούχοι έκαναν επιδρομή στα γραφεία του «Ανοιχτή Ρωσία» για έρευνα με σκοπό τον εντοπισμό υλικών που σχετίζονταν με «εξτρεμιστική δραστηριότητα», κάτι που η οργάνωση αρνείται.
Ο Πούτιν χαίρει εξαιρετικά υψηλής δημοτικότητας – άνω του 80%- ωστόσο έχει και πολλούς επικριτές, που ασκούν κριτική στον πρόεδρο για τη ρήξη με τη Δύση, ή – εάν πρόκειται για πιο σκληροπυρηνικούς- για πολύ «μαλακή» στάση από πλευράς του, η οποία ερμηνεύεται ως μεγαλύτερη απειλή.
Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο Κρεμλίνο υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη δημοτικότητα του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει μεγάλο αριθμό από followers στα κοινωνικά δίκτυα. Γενικότερα, θεωρείται ότι ο Πούτιν περνάει το δυσκολότερο τεστ της πολιτικής του καριέρας, σύμφωνα με τον Αλεξέι Μακάρκιν του αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών στη Μόσχα. «Η σοβιετική εμπειρία δείχνει τι συμβαίνει σε χώρες οι οποίες εξαρτώνται από το πετρέλαιο όταν πέφτει η τιμή του» σημείωσε σχετικά, αναφερόμενος στον «καταποντισμό» του αργού που προηγήθηκε της πτώσης της ΕΣΣΔ. «Μόνο θα χειροτερέψει».
Ήδη έχει υπάρξει «προειδοποιητική βολή» κατά του 53χρονου πρώην δισεκατομμυριούχου, όταν εισαγγελείς υποστήριξαν ότι έχουν πληροφορίες που τους εμπλέκουν στον φόνο του δημάρχου του Νεφτεγιουγκάνσκ το 1998, κέντρου παραγωγής της παλιάς του εταιρείας, Yukos Oil Co.
Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει τον Χοντορκόφσκι ότι έχει «αίμα στα χέρια του» και ότι είναι αμφίβολο εάν ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Yukos, Αλεξέι Πιτσούγκιν, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων για τον φόνο, ενήργησε μόνος του.
Επίσης, ο επικεφαλής συντονιστής του «Ανοικτή Ρωσία», ο 33χρονος Βλάντιμιρ Κάρα-Μούτζα, δηλητηριάστηκε κάποια στιγμή πριν τον Μάιο, πέφτοντας σε κώμα για μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον πατέρα του. Ρώσοι γιατροί αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη δηλητηρίαση ως αίτιο της ζημιάς στα όργανά του (ιδίως στα νεφρά του), οπότε και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου αναρρώνει. Το πρώτο πράγμα που ρώτησαν οι γιατροί ήταν «με τι δηλητηριάστηκε» αναφέρει ο πατέρας του.
Ο Ναβάλνι, ο πιο έντονα εκφραζόμενος αντίπαλος του Πούτιν, έχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση μαζί με τον αδελφό του, τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό και κρατηθεί για παράνομες συγκεντρώσεις αρκετές φορές. Αν και του έχει επιβληθεί ποινή με αναστολή, η καταδίκη του του στερεί τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος. Ο αδελφός του, Όλεγκ, εκτίει ποινή 3,5 ετών. Το Κρεμλίνο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει απαγορεύσει σε στελέχη και αξιωματούχους κρατικών εταιρειών από το να του δώσουν οποιουδήποτε είδους δημοσιότητα. Επίσης, αφού ο Ανατόλι Τσουμπάις, οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και επικεφαλής της Rusnano, τον χαρακτήρισε ως πολλά υποσχόμενο πολιτικό σε τηλεοπτικό debate, δύο από τους συνεργάτες του (Τσουμπάις) κρατήθηκαν για υπεξαίρεση 220 εκατ. ρουβλιών (3,5 εκατ. δολαρίων) από την κρατική εταιρεία νανοτεχνολογίας από το 2007 ως το 2009. Κατά τον Αντρέι Κολέσνικοφ, του Carnegie Moscow Center, πρόκειται για μια πρακτική «ομήρων».
Ο Χοντορκόφσκι, από πλευράς του, επιμένει, δηλώνοντας μέσω Facebook ότι δεν πρόκειται να σταματήσει, ακόμα και αν οι αρχές συνεχίσουν να «εφευρίσκουν νέες υποθέσεις» και να «απειλούν τους υποστηρικτές του».
πηγή: www.huffingtonpost.gr