Κόσμος

23/06/2021 - 23:18

"Δέλτα" αγωνία στην Ευρώπη - Ανησυχητικές προβλέπεις για τα τέλη Αυγούστου

 

   Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτίμησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καλώντας σε επαγρύπνηση.

"Είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού", προειδοποίησε η Αντρέα Αμόν, η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας νόσων.

Παρότι η παραλλαγή 'Αλφα, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, παραμένει επί του παρόντος κυρίαρχη στην περιοχή, η μοντελοποίηση δεδομένων της υπηρεσίας προβλέπει ότι η παραλλαγή Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, θα αντιπροσωπεύει το 70% των νέων λοιμώξεων στην ΕΕ έως τις αρχές Αυγούστου και 90% έως τα τέλη Αυγούστου, επισήμανε το κέντρο.

Για την προστασία από την εμφάνιση της παραλλαγής, που είναι 40 με 60% πιο μεταδοτική από την 'Αλφα σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία, το ECDC ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Στο εργαστήριο ή στην πραγματική ζωή, οι μελέτες συγκλίνουν σε ένα σημείο: η λήψη μιας μόνο δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της παραλλαγής Δέλτα.

Μέχρι και σήμερα, σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών και σχεδόν το 40% των άνω των 60 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

"Σε αυτό το στάδιο, καθίσταται καθοριστικής σημασίας η δεύτερη δόση του εμβολίου να χορηγείται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μετά την πρώτη δόση, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων", υποστήριξε η Αντρέα Αμόν.

Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, "οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες".

Η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων "που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020 αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο", προειδοποιεί το ECDC.

 

 

Ενημέρωση για την πανδημία- Γκ. Μαγιορκίνης : Eνημέρωση για την πανδημία: Η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης

Συνεχίζει να συρρικνώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα Υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές σε λιγότερες από 70 ανά ημέρα. Ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδας συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθότι καταγράφηκαν 40%, λιγότερες διαγνώσεις, υποχωρώντας σε λιγότερες από 400 με 500 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Κατά 9% μειώθηκε και ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τη νόσο, σε περίπου 18 ανά ημέρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, που αρχικά συνδέθηκε με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδίας και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση  στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο. Εξήγησε ότι οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως  νέους που έχουν έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, τόνισε να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

Μοιράσου το άρθρο!