Ο «Κος» στο Πορτ Σουδάν… Τι σχεδιάζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα μετά την κρίση με τα «χημικά όπλα»;
Στις 23 Μαΐου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη στρατιωτική διοίκηση του Σουδάν λόγω της χρήσης χημικών όπλων, στρέφοντας εκ νέου την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις ανθρωπιστικές τραγωδίες που εκτυλίσσονται στη χώρα.
Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών, και μέλος του πρώην Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατηγός Σαλάχ Αμπντάλα, γνωστός ως «Σαλάχ Κος», έφτασε στην πόλη του Πορτ Σουδάν.
Η εφημερίδα Al-Shaab ανέφερε ότι «ο Κος έφτασε ήσυχα χωρίς να τραβήξει την προσοχή των πολιτικών και κοινωνικών κύκλων. Έφτασε με ιδιωτικό αεροσκάφος, όπου τον υποδέχθηκαν λίγοι γνωστοί παράγοντες από το Ανατολικό Σουδάν».
Η επίσκεψη αυτή έγινε περίπου πέντε ημέρες πριν τον διορισμό του Καμέλ Ίντρις ως Πρωθυπουργού και συνέπεσε με εξελίξεις σε στρατιωτικό και διεθνές επίπεδο που αφορούν το Σουδάν.
Ο Κος είχε προσχωρήσει από νωρίς στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και τον Δεκέμβριο του 2023 οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Σαλάχ Αμπντάλα Μοχάμεντ Σαλάχ («Κος»), υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επί προεδρίας Ομάρ αλ-Μπασίρ, επιχείρησε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μετά την πτώση του Μπασίρ.
Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν επίσης ότι ηγήθηκε ομάδας του καθεστώτος Μπασίρ για να πραγματοποιήσει πραξικόπημα κατά της πολιτικής κυβέρνησης και είχε καλέσει τον στρατό να ανατρέψει την πολιτική κυβέρνηση του Σουδάν.
Ποιο είναι το πλαίσιο της επίσκεψης;
Αναφορές δείχνουν ότι ο «Κος» προωθεί μυστικά σχέδια για την απομάκρυνση του Αλ-Μπουρχάν και των συνεργατών του από την εξουσία στο Σουδάν, ειδικά μετά την κρίση που προκλήθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις λόγω της χρήσης χημικών όπλων. Υπογραμμίζουν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα σχεδιάζει να ανατρέψει τον αρχηγό του στρατού σε συνεργασία με τους υποστηρικτές της στον στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στο Σουδάν μετά την επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων το 2024.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τάμι Μπρους, δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές και στις κρατικές πιστωτικές γραμμές, με ισχύ από τις 6 Ιουνίου περίπου, μετά από ενημέρωση του Κογκρέσου.
Παλιά έχθρα
Οι αναφορές για κινήσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά του Αλ-Μπουρχάν είναι πιθανές, καθώς η οργάνωση εκμεταλλεύεται τον πόλεμο για να επανατοποθετηθεί στην πολιτική σκηνή, χρησιμοποιώντας τον Αλ-Μπουρχάν ως εργαλείο για να επανέλθει στις κρατικές δομές.
Η ιστοσελίδα Ιντράκ ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ότι «η Μουσουλμανική Αδελφότητα σχεδιάζει δύο σενάρια για να ανατρέψει τον Αλ-Μπουρχάν, με σχέδια που καταστρώθηκαν στην Άγκυρα της Τουρκίας και στο Πορτ Σουδάν, όπου η ηγεσία του πρώην κυβερνώντος κόμματος "Εθνικό Συνέδριο" πραγματοποιεί εντατικές κινήσεις.»
Αναφέρει επίσης ότι «οι κινήσεις της Αδελφότητας στο Σουδάν καθοδηγούνται από τη διεθνή οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τουρκία, που εκμεταλλεύεται την αναταραχή στο Σουδάν για να ενισχύσει την παρουσία της στη Βόρεια Αφρική, ειδικά σε Αίγυπτο, Λιβύη και Τυνησία».
Ο Σαλάχ Σουάιμπ σε πρόσφατο άρθρο του ανέφερε ότι «ο Αλ-Μπουρχάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αντιμέτωπος με ευθύνες για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου, τις απειλές για την ενότητα της χώρας και τις πιέσεις που δέχεται τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς. Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση χρειάζεται επειγόντως τη στήριξη των ισλαμιστών που τον οδήγησαν στον πόλεμο, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με υποστήριξη από όλον τον σουδανικό λαό, ο οποίος επιθυμεί τον τερματισμό της σύγκρουσης».
Πρόσθεσε επίσης: «Η ισλαμιστική προπαγάνδα που στηρίζει τη συνέχιση του πολέμου έχει επανειλημμένα εκβιάσει τον Αλ-Μπουρχάν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, απειλώντας ακόμη και τη ζωή του αν επιχειρήσει να σταματήσει τον πόλεμο.»