Skip to main content

Στη Λέσβο οργανώνεται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :
έως

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Στη Λέσβο οργανώνεται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα

Λέσβος, 28 - 31 Μαΐου 2025

 

Το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Λέσβο από 28 έως 31 Μαΐου 2025. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025 και ώρα 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Στην τελετή θα προβληθεί πρωτότυπο ηχόραμα για την Λέσβο που δημιουργήθηκε από τον γνωστό Λέσβιο φωτογράφο Δημήτρη Ταλιάνη.

Προσκεκλημένη ομιλία προς τους συνέδρους με θέμα το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης θα παρουσιάσει  ο Δρ. Παύλος Τριανταφυλίδης, Εφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου. Θα απονεμηθούν επίσης τιμητικές πλακέτες σε όλους τους διατελέσαντες Προέδρους της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν επίσης προσκεκλημένες ομιλίες από διακεκριμένους ομιλιτές.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν 500 γεω-επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, υποψήφιοι διδακτόρες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές Πανεπιστημίων, ερευνητές Ερευνητικών Φορέων, στελέχη του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και ελευθέροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Γεωεπιστημών.

Οι σύνεδροι προέρχονται από πολλές ξένες χώρες : Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εκουαντόρ, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες,  Ισπανία, Ινδία, Ισραήλ,  Κίνα, Κύπρος, Μαρόκο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία.

Στο Πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου (https://ege2025lesvos.gr/programme/) περιλαμβάνονται πλήθος επιστημονικών συνεδριών σε θέματα Σεισμολογίας και Γεωφυσικής, Τεχνικής Γεωλογίας και Κατασκευής Μεγάλων Τεχνικών Έργων, Υδρογεωλογίας, Θαλάσσιας Γεωλογίας, Γεωθερμίας, Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας, Γεωπληροφορικής, Φυσικών Κινδύνων, Πετρολογίας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Γεωμορφολογίας, Γεω-εκπαίδευσης, Ανάδειξης φυσικών μνημείων,  ενώ επίσης διοργανώνονται δύο ειδικές θεματικές συνεδρίες σε θέματα Γεω-κινδύνων.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ 

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Επιστημονικές περιοχές στις οποίες θα παρουσιασθούν επιστημονικές ανακοινώσεις στα πλαίσια του συνεδρίου περιλαμβάνουν: Αρχαιομετρία, Αστική Γεωλογία, Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα, Γεω-αρχαιολογία, Γεωμορφολογία, Γεωχημεία, Γεωεπιστήμες και Περιβάλλον, Γεωθερμία,  Γεω-χρονολόγηση, Γεωδυναμική, Γεωλογική Κληρονομιά, Γεωδιατήρηση, Γεωπάρκα, Γεωφυσική, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Γεωπληροφορική, Εκπαίδευση στις Γεωεπιστήμες, Ενεργός Τεκτονική, Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, Ενεργειακές Πρώτες Ύλες, Τεχνική Γεωλογία, Ηφαιστειολογία, Θαλάσσια Γεωλογία, Ιζηματολογία, Κλιματολογία, Κλιματική κρίση και Ακραία φαινόμενα, Κοιτασματολογία, Νεοτεκτονική, Ορυκτολογία, Σεισμολογία, Παλαιοντολογία, Παλαιοβοτανική, Στρωματογραφία, Πετρογραφία, Φυσική Γεωγραφία, Παλαιοκλιματολογία, Τεκτονική, Τηλεπισκόπηση, Σπηλαιολογία, Φυσική του Εσωτερικού της Γης,  Φυσικοί Κίνδυνοι, Ωκεανογραφία.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ειδικά Θεματικά Συμπόσια σε θέματα αιχμής για την γεωδυναμική του Ελληνικού χώρου, τους φυσικούς κινδύνους

Ειδική Θεματική Συνεδρία για την σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στην περιοχή της Σαντορίνης

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική θεματική συνεδρία για την σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στην περιοχή της Σαντορίνης την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025.

Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναλύσουν και θα παρουσιάσουν τα δεδομένα από την σεισμο-ηφαιστειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και απασχολεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αιγαίου.

Ειδική Θεματική Συνεδρία

για τις Στρατηγικές και Κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική θεματική συνεδρία για Στρατηγικές και Κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες και την αξιοποίηση τους την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025.

 

Ειδική Θεματική Συνεδρία για τον Σεισμό της Λέσβου της 12ης Ιουνίου 2017

Η δεύτερη ειδική θεματική συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η ειδική αυτή συνεδρία διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, είναι ανοικτή στο κοινό και αναφέρεται στην γνώση που αποκομίσαμε από την έρευνα γύρω από τον Σεισμό της Λέσβου της 12ης Ιουνίου 2017, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλύτερη προετοιμασία των ευάλωτων πληθυσμών για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την αποτροπή καταστροφών.

 

 

Επισκέψεις στα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου

Το Σάββατο 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή των συνέδρων στα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, τα ενεργά ρήγματα, τις θερμές πηγές, τα ηφαίστεια και το Απολιθωμένο Δάσος. Οι σύνεδροι θα επισκεφθούν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Πληροφορίες: www.ege2025lesvos.gr

Γραμματεία Συνεδρίου: 22510-47033

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις