Κόσμος

05/06/2013 - 05:46

Βούλιαξε η Κεντρική Ευρώπη

Βούλιαξε η Κεντρική Ευρώπη

style="text-align: justify;">Μνήμες του Αυγούστου του 2002 ξυπνούν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται και πάλι στο έλεος καταστροφικών πλημμυρών από τις καταρρακτώδεις βροχές, που έπεφταν ακατάπαυστα σχεδόν όλο τον Απρίλιο και τον Μάιο στην καρδιά της γηραιάς ηπείρου και δεν λένε να κοπάσουν, παρότι μπήκε και τυπικά το καλοκαίρι. Βαρύ ξανά το πλήγμα για την Τσεχία, η οποία -εν μέσω τουριστικής περιόδου- έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ήδη θρηνεί έξι νεκρούς.
 
Tα θύματα
 
Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αυστρία και άλλοι δύο στη Γερμανία, που σαρώθηκαν επίσης από πλημμύρες υπερχειλισμένων ποταμών και κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν χάος στις μεταφορές, εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία ως την Ελβετία, οι αρχές προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
 
Χιλιάδες Τσέχοι στρατιώτες και εθελοντές έχουν σηκώσει μπατζάκια και μανίκια κι εργάζονται πυρετωδώς για να υψώσουν μεταλλικά φράγματα και να ενισχύσουν τα αναχώματα με επιπλέον σακιά από άμμο, ώστε να προστατεύσουν το ιστορικό κέντρο της Πράγας, αλλά και κωμοπόλεις και χωριά της γραφικής Βοημίας από τα ορμητικά ύδατα του ποταμού Βλτάβα, η στάθμη του οποίου έχει μεν ανέβει επικίνδυνα, δεν αναμένεται όμως να αγγίξει τα επίπεδα συναγερμού που είχε φτάσει 11 χρόνια πριν.
 
Η περίφημη γέφυρα του Καρόλου στην υπέροχη πρωτεύουσα της Τσεχίας έχει κλείσει, τα καφέ και ο ποδηλατοδρόμος στις όχθες του ποταμού έχουν βυθιστεί στα νερά, το μετρό και τα σχολεία δεν λειτουργούν, ένα νοσοκομείο και ο ζωολογικός κήπος εκκενώθηκαν προληπτικά. 2.700 κάτοικοι της περιφέρειας, που διαμένουν σε χαμηλό υψόμετρο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πυροσβέστες διέσωσαν 200 ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως και υποσταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ στους πληγέντες.
 
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Γερμανία και ο ομοσπονδιακός στρατός έχει κληθεί να συνδράμει ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Σαξονίας. Το Πασάου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον Δούναβη να έχει φουσκώσει σε επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 12,2 μέτρα και μεγάλο μέρος της πόλης να είναι προσπελάσιμο μόνο με βάρκες. Αντίστοιχο το σκηνικό και στην Δρέσδη, όπου η υψηλή στάθμη του Ελβα κινδυνεύει να βυθίσει ξανά το ιστορικό κέντρο στα νερά του ποταμού, όπως συνέβη και το 2002.
 
Οι μεταφορές εμπορευμάτων σε ορισμένα σημεία του Δούναβη και του Ρήνου έχουν διακοπεί, χιλιάδες κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, οι σχολικές εξετάσεις αναβλήθηκαν.
 
Βροχή και μετά Μέρκελ
 
Στις πληγείσες περιοχές σπεύδει σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας θεωρούνται κρίσιμο τεστ εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, τα ποσοστά των φετινών βροχοπτώσεων στην Ευρώπη είναι αυξημένα κατά 178% σε σχέση με πέρυσι. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, επίπεδα βροχής δύο μηνών έπεσαν σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα 24ωρα.
 
πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών

Μοιράσου το άρθρο!