Κόσμος

31/05/2013 - 06:07

Xαλαρώνουν τη λιτότητα σε 7 χώρες της ευρωζώνης

Xαλαρώνουν τη λιτότητα σε 7 χώρες της ευρωζώνης

Εως και δύο χρόνια παράταση για τη μείωση των ελλειμμάτων τους έδωσαν οι Βρυξέλλες σε επτά χώρες της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα όμως κατέστησαν σαφές ότι οι τελικοί στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι και ότι σε γενικές γραμμές για τις περισσότερες χώρες δεν είναι άλλοι από το άνοιγμα (γενικώς) των αγορών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την αναμόρφωση της κοινωνικής πρόνοιας.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ να παράσχει διετή παράταση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Σλοβενία και την Πολωνία και έναν χρόνο παράταση στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία. Επιπλέον συνέστησε στο Συμβούλιο της ΕΕ την έξοδο από την κοινοτική διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).
 Οπως τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Ολι Ρεν, πρόκειται για πολύ σημαντική μείωση μέσα σε μία διετία, καθώς ο αριθμός των κρατών - μελών σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος περιορίστηκε από 24 σε 16. Κάτι που δείχνει ότι λίγο πολύ και παρά την οικονομική κρίση οι ευρωπαϊκές χώρες τήρησαν τα τελευταία χρόνια τη δημοσιονομική πειθαρχία, σημείωναν παράγοντες της Επιτροπής.
 
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. Παρουσιάζοντας τις χθεσινές συστάσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μεν αλλά με ηπιότερους ρυθμούς. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερβούμε την κρίση της ανεργίας και να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην Ευρώπη», επισήμανε από την πλευρά του ο Ολι Ρεν, ο οποίος αναφερόμενος στην παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής που δόθηκε σε έξι κράτη - μέλη δήλωσε: «Ολες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανάσα για να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διευκολύνουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σχετικά με τη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χθες ότι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2014 θα είναι ηπιότερη σε σχέση με το 2013 αλλά και ότι η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη διετία αυτή για να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί, ήδη από φέτος, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Για την Ισπανία, η Επιτροπή έδωσε παράταση ώς το 2016 ώστε να τεθούν υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, υπογραμμίζοντας το «κύμα μεταρρυθμίσεων» το τελευταίο έτος. Επισημαίνεται ωστόσο η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους.
 
Αύξηση μισθών στη Γερμανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμενη στη Γερμανία υπογράμμισε χθες την ανάγκη να ανοίξει την αγορά των υπηρεσιών ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι μισθοί στη χώρα θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητά της. «Αυτό σημαίνει αύξηση μισθών», ανέφεραν ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο επίτροπος Ρεν, σημειώνοντας ότι η αύξηση των μισθών είναι απαραίτητη για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.
 
 
tanea.gr

Μοιράσου το άρθρο!