Βιβλίο

04/07/2013 - 05:57

Ανασαμιές

Μ

ια θαυμάσια συλλογή, εξήντα επιλεγμένα, από τα τριακόσια (!) χρονογραφήματα που έχει δημοσιεύσει ο πολυγραφότατος και εντρυφότατος κ. Γεώργιος Καμβυσέλλης, έχω στα χέρια μου, σταλμένη ευγενικά από τον αξιόλογο συγγραφέα με τον εκφραστικό τίτλο 'Ανασαμιές'.
Πρόκειται για μια γλυκιά και δροσιστική συντροφιά, εύκολη στο ανάγνωσμα, με άψογη λογοτεχνική δομή, που σε κάνουν να ζεις ευχάριστες ώρες, σε τέρπουν και σου γεννάνε προβληματισμούς καρποφόρους, με άλλα λόγια ανασαίνεις. Μια ανασαμιά, που όλοι μας τη χρειαζόμαστε, ιδίως τώρα με τις ποικίλες δύσπνοιες...
Πάντα ο αγαπητός συγγραφέας είναι στα γραφτά του ουσιώδης, επίκαιρος και διαχρονικός. Είναι οι 'Ανασαμιές', όπως σημειώνει ο συγγραφέας 'σαν γλυκές μπουκιές' επικαλούμενος και τα λόγια του Κονδυλάκη 'σερβιρίσματα ψυχής', που τα αρχίζεις, νιώθεις την ψυχή του δημιουργού παλλόμενη και χωρίς να το καταλάβει τελειώνουν με μια γεύση ανάμικτη στις αισθήσεις σου. Πόνο, ντροπή, πίκρα ή γέλιο, αγανάκτηση, προβληματισμό και πάντα μια ελπίδα και διδαχές για τον καθένα.
Και θα συνεχίσει ο κ. Καμβυσέλλης: 'Δεν γράφει. Σου κουβεντιάζει. Με αγάπη κι εμπιστοσύνη. «Μπιστικά», όπως ο ίδιος λέει στην κρητική ντοπιολαλιά. «Έλα να σου πω μπιστικά. Κάθε φορά που μου τελειώνει το οξυγόνο, δίνω μια, πετώ τα εφήμερα κι αφηρημένα, αρπώ το κοντύλι κι αρχίζουν με πάθος τα ζυχοδάκτυλά μου να σου μιλούνε...».
«...κι ύστερα, αλαφρωμένος που έπραξα το χρέος μου, κοιτώ τον ουρανό και, λαίμαργα, παίρνω ανάσες»'.
Μέσα σ’ αυτόν τον λειμώνα των ανασαμιών, μπήκα κι εγώ και θα μπαίνω κι άλλες φορές όταν ειδικά νιώθω την ανάγκη κάποιου οξυγόνου.
Κάθε μια έχει και το όνομά της και το άρωμά της. Δεν μπορείς να προσπεράσεις καμιά. Είναι έντονες και εύοσμες οι προκλήσεις τους.
Σαν άλλος Οδυσσέας κατά κει τραβάς. Ένας ανασαμιάς μαγνήτης. Εδώ δεν γεννάται πρόβλημα επιλογής, όπως δεν μπορείς να πεις να αναπνεύσω ή όχι, γιατί, άμα κάνεις το δεύτερο, παύεις να υπάρχεις. Επομένως, ανασαμιά σημαίνει ζωή, σημαίνει ύπαρξη.
Είναι συγκινητικός, ξεκάθαρος, ευγενικός, διακριτικός ο πρόλογος του εκλεκτού συγγραφέα, με επίγνωση και ευθύνη απέναντι στον αναγνώστη του, στον οποίο απευθύνεται. Μα, ήδη, οι αναγνώστες του βιβλίου του και των τακτικών σημαντικών δημοσιευμάτων του, τον έχουν πλήρως αποδεχθεί και τον διαβάζουν με τιμή και θαυμασμό. Μέσα από τη φωτισμένη ψυχή και τον πνευματικό του πλούτο και, απολαμβάνοντας την όμορφη και παρθενική φύση, από το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και την καταπράσινη ενδοχώρα, στο όμορφο χωριό Σφηνάρι Κισάμου, όπου μετοίκισε από τη γενέτειρά του Λέσβο (Μυτιλήνη), μας στέλνει τα όμορφα μηνύματά του. Με πολλή χαρά και ευχαριστίες τα δεχόμαστε. Μας χρειάζονται τέτοιες ανασαμιές, που ταυτίζονται με τις δικές μας.
Πετυχημένες και αξιέπαινες ψυχικές ακτινοβολίες, για τις οποίες από καρδίας συγχαίρουμε τον χαρισματικό συγγραφέα κ. Γ. Καμβυσέλλη με τις καλύτερες ευχές μας για την επί έτη πολλά συνέχεια των γραπτών στοχασμών και μηνυμάτων του.

βιβλιοπαρουσίαση: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

O συμπατριώτης μας Γιώργος Καμβυσέλλης είναι συνταξιούχος γεωπόνος, ραδιοφωνικός παραγωγός και λογοτέχνης.

Μοιράσου το άρθρο!