Βιβλίο

07/04/2012 - 15:38

Δημήτρης Κοφτερός, "Μυτιληνιό Σαντούρι. Σκοποί και χοροί από την Λέσβο"

Γράφει: Παναγιώτης Σκορδάς

Δημήτρης Κοφτερός, «Μυτιληνιό Σαντούρι. Σκοποί και χοροί από την Λέσβο, εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη 2011, σελ. 63.
(Περιέχει CD με 13 σκοπούς)

Ο Δημήτρης Κοφτερός (Νεοχώρι 1951) ασχολείται με την τέχνη του σαντουριού από το 1978. Έχει συμμετάσχει σε ορχήστρες και σε συγκροτήματα, σε μουσικολογικά συνέδρια και σε κριτικές επιτροπές, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει άρθρα με μουσικό και λαογραφικό περιεχόμενο και έχει καταγράψει μελωδίες στο πεντάγραμμο για σαντούρι. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες δισκογραφίες, έχει διδάξει σαντούρι στην εκπαίδευση και έχει εκδώσει δύο βιβλία.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιολίδα» ένα πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο για το Μυτιληνιό σαντούρι, το οποίο συνοδεύεται και με CD.

Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) και περιέχει τα παρακάτω κεφάλαια: Γνωριμία με το ελληνικό σαντούρι, Ιστορική εξέλιξη του σαντουριού, Το σαντούρι στη Λέσβο, Οι μουσικές της Λέσβου, Σημειώσεις για τους σκοπούς της έκδοσης, Μουσική καταγραφή των σκοπών του CD (παρτιτούρες), Δισκογραφία – Βιβλιογραφία.

Στο CD περιέχονται οι παρακάτω σκοποί: Τα ξύλα – του δρόμου ή συρτό, Παλιός καρσιλαμάς, Αϊβαλιώτικο – ζεϊμπέκικο, Αϊσέ – αϊδίνικος καρσιλαμάς, Βουλγάρα – χασάπικο, Γεραγώτικο ή Μανταμαδιώτικο συρτό, Μυτιληνιός καρσιλαμάς, Αδραμυτιανό ή Πηγιανό ζεϊμπέκικο, Τενέδιο συρτό, Βρακάδικο βαρύ ή Φωκιανός ζεϊμπέκικος, Σμυρνιά ή της Νύφης – συρτό, Μπαμ – ζεϊμπέκικο, Χασάπικο Πολίτικο.

Μοιράσου το άρθρο!