Βιβλίο

14/10/2012 - 09:15

«Ελευθέρια Λέσβου 1912 - 2012» από τον Αριστείδη Καλάργαλη

 «Ελευθέρια Λέσβου 1912 - 2012» από τον Αριστείδη Καλάργαλη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ, το βιβλίο του Αριστείδη Καλάργαλη Ελευθέρια Λέσβου 1912 - 2012. Σε αυτό περιλαμβάνονται 67 κείμενα γραμμένα από 38 λογίους της Λεσβιακής Άνοιξης. Τα περισσότερα είναι γραμμένα τα δύο πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Λέσβου.

Με το δημοσιογραφικό άρθρο, την ανταπόκριση, το ποίημα, το χρονογράφημα, το χρονικό αποτύπωσαν οι λόγιοι της Λεσβιακής Άνοιξης, στις εφημερίδες, την Απελευθέρωση της Λέσβου το 1912.
Ζούμε, όσο είναι δυνατό, τη Μυτιλήνη πριν εκατό χρόνια• τις πρώτες ώρες της απελευθέρωσης, τα στρατιωτικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Παρατηρούμε τους Μυτιληνιούς, Οθωμανούς υπηκόους, να μετατρέπονται μέσα σε λίγες ώρες, στο ξημέρωμα μιας νύχτας,  από υπόδουλους σε ελεύθερους πολίτες. 
Μαθαίνουμε πώς έζησε ο Μυριβήλης την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, ως στρατιώτης μακριά από το νησί του, στην Κοζάνη. Τους στίχους που τραγούδησε ο Κώστας Μάκιστος, ως ιεροσπουδαστής, στη Σάμο. Τη συμμετοχή του Μίλτου Κουντουρά, του Χρύσανθου Μολίνου, του Θόδωρου Θεοδωρίδη και του Στρατή Παπανικόλα ως εθελοντών. Παρακολουθούμε τους μαθητές του Γυμνασίου Μυτιλήνης να τραγουδούν τα κάλαντα, των Χριστουγέννων του 1912 και της Πρωτοχρονιάς του 1913, για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες για την απελευθέρωση της Λέσβου.
Οι ποιητές και οι χρονογράφοι της Λέσβου εκφράζουν με στίχους και χρονογραφήματα τη χαρά, τον ενθουσιασμό, το συναίσθημα του ελεύθερου ανθρώπου. Απλά στιγμιότυπα, καθημερινές ασχολίες, επακόλουθα του αποδιωγμού του κατακτητή καταγράφονται παράλληλα με την ευγνωμοσύνη και υμνητικούς στίχους.
Οι λόγιοι της Λεσβιακής Άνοιξης, με τα κείμενά τους αυτά, πρόσθεσαν σημαντικά τεκμήρια γραπτού λόγου και τοπικής Ιστορίας στη γραμματεία της Λέσβου. 
 
 

 

 
Ο Αριστείδης Καλάργαλης γεννήθηκε στον Σκόπελο Λέσβου το 1959. Σπούδασε σε Παιδαγωγικά, Τεχνολόγος Μηχανικός και επιμορφώθηκε στη Συμβουλευτική. Αρχικά δίδαξε στη Μέση, ενώ σήμερα διδάσκει στη δημοτική εκπαίδευση. Εργάστηκε στο δημόσιο και ιδιωτικό ραδιόφωνο ως δημοσιογράφος και δημιουργός εκπομπών, με αντικείμενο το βιβλίο και τη λογοτεχνία.
Αρθρογραφεί από το 1989 σε εφημερίδες και περιοδικά της Λέσβου, και κατά περιόδους της Αθήνας, όπου δημοσιεύει επιφυλλίδες κοινωνικού σχολιασμού, παρουσιάσεις βιβλίων και δοκίμια.

Μοιράσου το άρθρο!