Βιβλίο

04/11/2015 - 06:46

«Εν Σάρλιτζα σε προσμένω» με στίχο και χρώμα

&b

ull;    Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Παπαπάντου - Κότερου (ποίηση) - Ευγενί Φίλιου (Ζωγραφική)
•    Βιβλιογραφικά δεδομένα: Μυτιλήνη 2015, σελ. 58

«Στο  βιβλίο- λεύκωμα «Εν Σάρλιτζα σε προσμένω» με στίχο και χρώμα απολαμβάνουμε μια “συνάντηση τεχνών”, ένα “διάλογο” μεταξύ ζωγραφικής και ποίησης. Η εικαστικός Ευγενί Φίλιου και η ποιήτρια-εικαστικός Αλεξάνδρα Παπαπάντου-Κότερου είναι γυναίκες με τη στόφα της καλλιτεχνικής φλέβας. Με το ταλέντο τους δημιουργούν ιδιαίτερα έργα τέχνης. Η “συνάντησή τους” αποτελεί μια ελπιδοφόρα είδηση όχι μόνο για την τέχνη αλλά και για την πολιτισμική κληρονομιά της Λέσβου. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ως κοινωνία, οι δύο αυτές γυναίκες δημιούργησαν τέχνη μέσα από έναν κοινό οραματισμό που τις έφερε κοντά και μίλησαν γι’ αυτόν αληθινά μέσα από την καρδιά τους.


 Οι δύο καλλιτέχνιδες άντλησαν έμπνευση από το αλλοτινό αρχιτεκτονικό στολίδι της Μυτιλήνης, το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς, το οποίο παραμένει κλειστό από 1982. Το πάντρεμα της ποίησης και της ζωγραφικής δημιουργούν συνειρμούς, θέτουν ζωηρούς προβληματισμούς και εκπέμπουν μηνύματα. Η έμπνευσή τους αντλείται όχι μόνο από το ερειπωμένο Σάρλιτζα Παλλάς, αλλά και από το τοπίο γύρω από αυτό. Η εικαστικός Ευγενί Φίλιου κατορθώνει με ένα ευρηματικό τρόπο στους πίνακες της μέσα από την τέχνη της να εναρμονίσει τις έννοιες του έμψυχου και του άψυχου. Αυτή η δυναμική ζωγραφική αποτύπωση της Ευγενίς Φίλιου σε συνδυασμό με τον εμπνευσμένο ποιητικό κόσμο της Αλεξάνδρας Παπαπάντου-Κότερου και την τόσο ξεχωριστή και χαρακτηριστική ποιητική της γραφή δίνουν ένα δυνατό ερέθισμα που αιχμαλωτίζει τον θεατή στις ιδεολογικές τους αλληγορίες».


Τα παραπάνω ανήκουν στην Θεατρολόγο - Πολιτισμολόγο Μάρσυ Μπενάκη, η οποία προλογίζει το βιβλίο- λεύκωμα «Εν Σάρλιτζα σε προσμένω, με στίχο και χρώμα.
Πηγή έμπνευσης των δύο δημιουργών αποτέλεσε το αλλοτινό στολίδι της Θερμής (Μυτιλήνη), το επιβλητικό ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς, που χρόνια τώρα ρημάζει εγκαταλειμμένο στην τύχη του. Οι πίνακες ζωγραφικής της Ευγενίς Φίλιου και τα ποιήματα της Αλεξάνδρας Παπαπάντου-Κότερου, οι «χρωματοστιχίες» συνομιλούν μεταξύ τους εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα, αναζητώντας μια λυτρωτική διέξοδο.
Στο λεύκωμα στεγάζονται 25 ποιήματα και 20 πίνακες ζωγραφικής.


Ένα ποίημα από την ποιητική συλλογή, με τον τίτλο «Ελπίδα»: «Δε χρειάστηκε πόλεμος./ Μέσ’ την ειρήνη ζούσες./ Μέσ’ την ειρήνη αργοπεθαίνεις τώρα./ Η λεηλατημένη ψυχή σου/ περιφέρεται δίχως αναπαμό./ Ξεχασμένο/  βρυχάσαι παρέα με τη θάλασσα/ όταν λυσσομανά ο βοριάς./ Στις φλέβες σου αντάρες κοχλάζουν,/εκβάλλοντας κίτρινο ίαμα στο ποτάμι του πόνου./  Μια άσωτη εξόρυξη απ’ τα σπλάχνα σου./ Νιώθεις πως άσκοπα σπαταλιέσαι.// Μα το θερμό χνώτο της Ανατολής κάθε πρωί,/ ελπιδοφόρα λόγια σου σιγοψιθυρίζει…/ «Κι ένας μόνο άνθρωπος να βρεθεί να σ’ αγαπήσει,/ να σ’ εκτιμήσει, να σε σεβαστεί, θα δεις./ Θα σωθείς, θα ζήσεις!».


Το βιβλίο-λεύκωμα διατίθεται αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο «Book and Art», στην οδό Κομνηνάκη.
 

Μοιράσου το άρθρο!