Βιβλίο

29/03/2013 - 08:11

«Ήρθε η Ελλάδα στο νησί. Ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Λέσβου».

«Ήρθε η Ελλάδα στο νησί. Ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Λέσβου».

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από τον Σύλλογο Σκαμιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα» η επετειακή έκδοση «Ήρθε η Ελλάδα στο νησί. Ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Λέσβου». Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο, στον οποίο περιλαμβάνονται τριάντα τέσσερα κείμενα –επιστημονικά, δοκιμιακά, λογοτεχνικά– γραμμένα για (ή με αφορμή) την απελευθέρωση της Λέσβου. Οι συγγραφείς καταγράφουν με σύγχρονη ματιά την εποχή εκείνη, που τα «θαλασσοπούλια», πολεμικά πλοία, έφεραν την Ελλάδα στο νησί, διατυπώνουν προβληματισμούς που επεκτείνονται στην εποχή μας, γράφουν για τη Λέσβο στην πορεία των αιώνων, καταθέτουν  λογοτεχνικές μαρτυρίες εμπνευσμένες από το νησί που διαρκώς εμπνέει ποιητές και λογοτέχνες.

Το βιβλίο αποτελούμενο από 160 σελίδες χωρίζεται σε έξι θεματικές ενότητες, με το εξής περιεχόμενο: α) Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση, β) Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή την απελευθέρωση, γ) Περί Λέσβου ιστορικο-κοινωνικές αναφορές, δ) Από την παραδοσιακή ζωή της Λέσβου, ε) Λογοτεχνικές και προσωπικές μαρτυρίες και στ) Η απελευθέρωση της Σκαμιάς.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 και ώρα 11:30 σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό - Πολιτιστικό Κέντρο του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου, που βρίσκεται στην Πλατεία Νέου Δημαρχείου (πλατεία Δημοκρατίας, πλησίον του νέου σταθμού του μετρό «Περιστέρι»). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Χατζηβασιλείου (φιλόλογος – συγγραφέας), Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης (ιστορικός – διευθυντής ερευνών/ ΕΙΕ), Ίκαρος Μαντούβαλος (λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Κοινωνικής Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Άρης Κυριαζής (συγγραφέας – ερευνητής) και αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι την κεντρική διάθεση του βιβλίου έχει το Δ. Σ. του Συλλόγου μας (τηλ.  επικοινωνίας: 697 6095225– Τσάκος Κώστας και 697 4740853 – Ευαγγέλου Γιώργος, e-mail:skamia78@yahoo.gr). Στη Σκαμιά αντίτυπα του βιβλίου θα διατίθενται από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σκαμιάς Μαριάνθη Τσάκου (τηλ. 22530 55213)._

Μοιράσου το άρθρο!