Βιβλίο

11/08/2012 - 16:25

Ψηφίδες μιας ζωής

Ψηφίδες μιας ζωής

 

Συγγραφέας τριών βιβλίων («Πέτρινα Χρόνια, 2001», «Ημερολόγιο Κατοχής, 2004», «Έλληνες - Τούρκοι, 2009»), ο δικηγόρος Πάνος Αναγνώστου συγκέντρωσε στον παρόντα τόμο μια σειρά από αδημοσίευτα κείμενά του, τα οποία «μαζί με τα “Πέτρινα Χρόνια” και το “Ημερολόγιο Κατοχής” διαπλέκονται άρρηκτα όντως ομοούσια και κλείνουν την τριλογία της Οδύσσειας της γενιάς μου, όπως την έζησα από πολύ κοντά, είτε ως ενεργός πολίτης, που υπήρξα πάντα, είτε ως άμεσα μετέχων στα συχνά σκληρά δρώμενα κατά τις περιόδους εκείνες που το προσκλητήρι των καιρών δεν επέτρεπε φυγομαχίες σε ανθρώπους του χαρακτήρα μου», όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή.
Τα κείμενα αυτά χωρίζονται σε ενότητες με τους παρακάτω τίτλους: Της εφηβείας, Του πολέμου, Της κοσμογόνας Αντίστασης, Ανατροπή πάντων, Μακρονησιώτικα, Μνημοσύνης ένεκεν, Πανεπιστημιακά, Χρονογραφήματα, Αγγίγματα Θανάτου, «Κάποτε λογοτεχνώ», Ελιξίριο, Ενεργός Πολίτης, Στοχασμοί - Προβληματισμοί, Νόον έγνων ανθρώπων, Αναστήματα, Θεοί - Δαίμονες, Σε ποιον αιώνα ζούμε;. Το βιβλίο κλείνει με ένα ανθολόγιο κριτικών που έχουν γραφεί για τα παλαιότερα βιβλία του συγγραφέα.
 
«Οι “Ψηφίδες Ζωής” του Πάνου Αναγνώστου είναι μια προσφορά ζεστασιάς και αγάπης της καρδιάς του, στις ατελείωτες έγνοιες του ανθρώπου, κι ένα χαμόγελο που γαληνεύει το γήινο πόνο μας. Είναι τα κίτρινα, ώριμα στάχυα της σοφίας του, που φύτρωσαν για μας πυκνά και πολλά στο διψασμένο λιβάδι της ζωής του», γράφει στον πρόλογό της, μεταξύ άλλων, η λογοτέχνις Ελένη Κονιαρέλλη - Σιακή.
 
πηγη: ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!