Lifestyle

12/07/2022 - 11:41

Στη Μυτιλήνη μέλη της οικογένειας Koc, της πλουσιότερης στην Τουρκία

Θα μπορούσε να ήταν και απάντηση στα όσα λέγονται απο το καθεστώς Ερντογάν, αν σκεφτεί κανείς ότι την ώρα που το επίσημο τουρκικό κράτος (μέσω των Μέσων που ελέγχει), παροτρύνει τον κόσμο να μην ταξιδέψει στην Ελλάδα, μέλη της πλουσιότερης τουρκικής οικογένειας βρίσκονται στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα απο τα σκάφη της οικογένειας, ονόματι NAZENIN V, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αγκυροβολημένο στον Κόλπο Γέρας.

 

Πρόκειται για μια απο τις ισχυρότερες οικογένειες της Τουρκίας, και αθροιστικά, την πλουσιότερη τουρκική οικογένεια, με πάνω απο 130,000 εργαζομένους και πάνω απο 100 εταιρείες, κάτω απο την ομπρέλα του όμιλου Koc Holding. Η συγκεκριμένη οικογένεια είναι ο ορισμός του κοσμικού κράτους. Ο “πατριάρχης” της οικογένειας, Vehbi Koc, ο οποίος έφυγε απο τη ζωή το 1996, ήταν ένας απο τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Κεμάλ, μέλος του κεμαλικού κόμματος (CHP) και πολύ φιλοδυτικός. Επωφελήθηκε απο την απόφαση να χτιστεί η “Νέα Τουρκία” στην Άγκυρα, αφού όλα τα υλικά οικοδόμησης της Άγκυρας, εκείνη την εποχή αυτός τα μετέφερε. Επίσης, επωφελήθηκε απο το “άνοιγμα” που έκανε η Τουρκία στη Δύση, αφού πολλά απο τα εργοστάσια που άνοιγαν αμερικάνικες, αλλά και ευρωπαικές εταιρείες στην Τουρκία (π.χ General Electic, Fiat, Ford ) ήταν υπο τον έλεγχο του. Πλέον, και ο γιός του, Rahmi Koc, έχει αποσυρθεί και ο όμιλος ελέγχεται απο την τρίτη και τέταρτη γενιά. Στη Μυτιλήνη, έχουν αγοράσει κάποια ακίνητα, όπως και τη Μαρίνα του νησιού. Επίσης, έχουν αγοράσει ένα παλιό εργοστάσιο με σκοπό να το μετατρέψουν σε μουσείο. Αγαπάνε πάρα πολύ το νησί, και γενικά όλα τα μέλη της οικογένειας, κάθε καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά γυρίζουν. Επι Ερντογάν, η συγκεκριμένη οικογένεια, έχει “αποσυρθεί” απο τα κοινά, έχει επιλέξει ένα πιο ήσυχο δρόμο, εξάλλου, δεν ήταν ποτέ υποστηρικτές του. Δεν είναι γνωστός ο λόγος που ξαφνικά, τις τελευταίες ημέρες, μέλη της οικογένειας βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Τους τελευταίους μήνες τα διυλιστήρια τους γεμίζουν με ρωσικό πετρέλαιο.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της συγκεκριμένης οικογένειας, μερικά παραδείγματα εταιρειών, μεταξύ των δεκάδων που ελέγχουν:
– Στην αυτοκινητοβιομηχανία, αφού έχει το 37,8% του ομίλου TOFAS, με έδρα την Προύσα, που κατασκευάζει τόσο επιβατικά αυτοκίνητα όσο και ελαφρά επαγγελματικά για τη FIAT. H εταιρεία συμμετέχει και στην εμπορία αυτοκινήτων, αρκετών εταιρειών.
– Ελέγχει τον ενεργειακό κολοσσό Tupras, που μεταξύ άλλων έχει 4 διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας πετρελοειδών, και εμπορίας και παραγωγής ενέργειας, όπως και τον όμιλο Aygaz, με πολλές εταιρείες μεταφοράς και εμπορίας LPG, φυσικού αερίου κλπ.
– Δεκάδες ξενοδοχεία στην Τουρκία, αλλά και στο εξωτερικό.
– Συμμετοχές σε Real Estate.
– Συμμετοχές σε Τράπεζες.
– Την εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών, BEKO.

 

Πηγη

Μοιράσου το άρθρο!