Λήμνος

16/05/2014 - 12:38

Το ΕΠΑ.Λ. Μύρινας επισκέφθηκε την Πορτογαλία

style="text-align: justify;"> 
Καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Μύρινας που εργάζονται για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Landscape as a Mirror», «Το τοπίο ως καθρέφτης», ταξίδεψαν στο Sao Roque do Pico της Πορτογαλίας (Αζόρες) και παρευρέθηκαν στην όγδοη και τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος, στο διάστημα από τις 04 έως 10 Μαΐου 2014. Το ΕΠΑ.Λ. Μύρινας, μέλος της ομάδας των οκτώ σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα πολυμερούς σχολικής σύμπραξης, εκπρόσωποι των οποίων φιλοξενήθηκαν στο νησί μας τον Οκτώβριο του 2013, εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές Χατζίου Σεμπάστιαν και Μηλιώνη Ιωάννη και από τους καθηγητές Περιστεράκη Μιχαήλ και Τσάτσου Αικατερίνη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ισπανία, Γαλλία (Μαρτινίκα), Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Πορτογαλία (Αζόρες) και Τουρκία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, στο πλαίσιο του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης, μετά από την επίσημη υποδοχή που επιφύλαξαν στις ξένες αποστολές μαθητές, διδακτικό και πολιτικό προσωπικό του σχολείου Escola Basica e Secundaria Sao Roque do Pico, οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία που είχαν προετοιμάσει με θέμα: «Τοπικά έθιμα και παραδόσεις» σε όλους τους συμμετέχοντες, καθηγητές και μαθητές. Μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στην προβολή των χωρών και της σημασίας της Ευρωπαϊκής σχολικής σύμπραξης. Διοργανώθηκε λοιπόν η Ημέρα Comenius, εκδήλωση κατά την οποία στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής στήθηκαν τραπέζια με τη σημαία, τοπικά προϊόντα και πληροφοριακά έντυπα κάθε τόπου, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να παρουσιάσουν τον τόπο τους αλλά και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με άλλους μαθητές και καθηγητές του σχολείου υποδοχής καθώς και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών. Λόγω της σύμπτωσης του επίσημου εορτασμού της ημέρας της Ευρώπης που ανέλαβε το σχολείο υποδοχής, όλοι οι παρευρεθέντες συμμετείχαν στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές όλων των χωρών, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές της χώρας τους, ύψωσαν τις σημαίες υπό τη συνοδεία της σχολικής ορχήστρας που έπαιζε τον ευρωπαϊκό ύμνο, παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων της κυβέρνησης, μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης όλων των νησιών του συμπλέγματος των Αζορών, καθώς και γονέων. Το σχολείο υποδοχής διοργάνωσε quiz γνώσεων περί Ευρώπης και διαγωνισμό video για την Ευρώπη όπου συμμετείχαν οι φιναλίστ όλων των νησιών των Αζορών και επιφύλαξε στις ξένες αποστολές ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα με θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ και μοντέρνο χορό από θεατρικές και χορευτικές ομάδες του σχολείου συνοδεία της υπέροχης σχολικής ορχήστρας. 
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και τα χαρακτηριστικά του. Ξεναγήθηκαν στις φυσικές ομορφιές του νησιού, τις λίμνες και το βουνό Pico. Επισκέφτηκαν το νησί Sao Jorge, την περιοχή Faja dos Cubres, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό γεωμορφολογικό σχηματισμό του νησιού, και έκαναν πεζοπορία ως την Caldeira de Santo Cristo, περιοχή δημιουργημένη από ηφαιστειακές διεργασίες, ξεναγήθηκαν στο σύγχρονο τοπικό τυροκομείο, δοκίμασαν τοπικά τυριά, επισκέφτηκαν το φυσικό τροπικό πάρκο Parque das Sete Fontes. Επισκέφτηκαν επίσης το νησί Faial, έτυχαν οργανωμένης ξενάγησης στο Capelinhos Volcano Interpretation Center, το κέντρο – μουσείο αφιερωμένο στο ενεργό ηφαίστειο της περιοχής, και περιηγήθηκαν στην πρωτεύουσα Horta. Περπάτησαν στην περιοχή των αμπελιών του Pico που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρισμένη από την UNESCO λόγω του τρόπου καλλιέργειας που δε συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, επισκέφτηκαν το μαγματογενές σπήλαιο Gruta das Torres του Pico και έτυχαν οργανωμένης ξενάγησης στο Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας του Pico. Είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά φάλαινες και δελφίνια στο φυσικό τους περιβάλλον και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα κητοειδή που ζουν στην περιοχή. Επισκέφτηκαν το βιομηχανικό μουσείο της περιοχής, έκαναν βόλτα στη θάλασσα με παραδοσιακά ιστιοφόρα κανό και παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής από χορευτικό συγκρότημα στο πλαίσιο δείπνων που παρέθεσε προς τιμήν των ξένων αποστολών η τοπική κοινότητα και που θύμισαν έντονα τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
 
Για άλλη μια φορά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής και έτσι να έρθουν σε άμεση επαφή με την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των ντόπιων μαθητών και οικογενειών, να επικοινωνήσουν με μαθητές από όλες τις χώρες - μέλη της ομάδας εξασκώντας έτσι την αγγλική γλώσσα και αποκτώντας γνώσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι δε καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους αποκτώντας γνώση για την εκπαιδευτική διαδικασία και τον πολιτισμό της χώρας, να ισχυροποιήσουν δεσμούς φιλίας και να δώσουν υποσχέσεις για συνεργασία σε μελλοντικές συμπράξεις. 
 
Φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και εμπειρίες παρουσιάστηκαν μετά την επιστροφή στους καθηγητές και μαθητές του σχολείου.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!