Λήμνος

16/07/2015 - 17:22

Η σύγχρονη όπερα «Women in War» στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας 17-18 Ιουλίου

Η Λήμνος θα φιλοξενήσει στις 17 και 18 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας τη σύγχρονη όπερα  του Lemnos Gallipoli Project, «Women in War- Γυναίκες στον Πόλεμο». Ενόψει του μεγάλου αυτού πολιτιστικού γεγονότος, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου, κ. Νίκος Μαρινάκης, ο συνθέτης κ. Τάσος Ιωαννίδης, ο σκηνοθέτης κ. Αλκίνοος Τσιλιμιδός, η δημιουργός του λιμπρέτου Ντέμπορα Πάρσονς,  οι πρωταγωνίστριες και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουλίου, συνέντευξη Τύπου.

Ο  Δήμαρχος καλωσόρισε τους συντελεστές της όπερας στη Λήμνο, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για το νησί μας η παρουσίαση ενός τέτοιου έργου στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, για την συνεργασία. Τέλος, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την ιστορική διάσταση της όπερας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ρόλο της γυναίκας στον πόλεμο.

Ο συνθέτης της όπερας κ. Τάσος Ιωαννίδης ανέφερε ότι το LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT: WOMEN IN WAR πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. (EU Culture Program), έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και έχει τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου της Ελλάδος, αλλά και αντίστοιχων κυβερνητικών οργανισμών από την Αυστραλία, την Τουρκία και την Κύπρο.


        Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε για το θέμα της όπερας, που αφορά την εμπειρία τριών γυναικών, όπως η Κλαρίς, μία εθελόντρια νοσοκόμα από την Αυστραλία που ήρθε στη Λήμνο μαζί με άλλες 100 γυναίκες, η Γελίζ, μία μητέρα από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και  η Πολυξένη, μια χήρα της οποίας ο άνδρας έχει σκοτωθεί στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο. Μίλησε για «μία ιστορία ενδιαφέρουσα, δραματική, με πολλές ανθρώπινες στιγμές», ενώ τόνισε την διαπολιτισμική συνεργασία των καλλιτεχνών, που αποτελεί και τον κύριο στόχο.

Ουσιαστικός σκοπός αυτής της διεθνούς συνεργασίας καλλιτεχνών και επιστημόνων είναι να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να φέρει πιο κοντά τους λαούς αυτών των τεσσάρων χωρών, αλλά και να αναγνωρίσει τους αφανείς ήρωες των πολέμων, τις γυναίκες.

Ο σκηνοθέτης της όπερας, κ. Αλκίνοος Τσιλιμιδός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η παρουσίαση του έργου σε έναν χώρο όπως το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας, ως βάση δημιουργίας και ερμηνειών, λέγοντας ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Η δημιουργός του λιμπρέτου, κ. Ντέμπορα Πάρσονς αναφέρθηκε από την πλευρά της στην ιστορική διάσταση του έργου και στη σύνδεση των γεγονότων που εξιστορεί με την αρχαιότητα, επισημαίνοντας την εγγύτητα της Καλλίπολης με την αρχαία Τροία, αλλά και στο ρόλο του Αιγαίου το οποίο αποτελεί ένα «χωνευτήρι» πολιτισμών.

Επίσης, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι εκτός από την όπερα θα υπάρξουν άλλες τρεις δράσεις στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος πολιτιστικών δρώμενων που παρουσιάζονται φέτος για την επέτειο των 100 χρόνων από την εκστρατεία της Καλλίπολης:

Η πρώτη αφορά έκθεση multimedia σε σχεδιασμό του Στάθη Μήτσιου, με υλικό από την εποχή του πολέμου. «Μία έκθεση πρωτότυπη, σύγχρονη», όπως είπε, η οποία θα βρίσκεται στον Μούδρο, δίπλα στο υπό κατασκευή Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης.

Η δεύτερη δράση αφορά την έκδοση βιβλίου από την ιστορικό Alice McConnel του Πανεπιστημίου Monash, για την εμπειρία των γυναικών εκείνης της εποχής. Το βιβλίο έχει εκδοθεί ήδη στην Τουρκία και το Σεπτέμβριo θα γίνει η παρουσίασή του στη Λήμνο, όπου θα διανεμηθούν βιβλία δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Η τρίτη δράση είναι ένα επιστημονικό συνέδριο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - WOMEN IN WAR : ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΠΕΡΑ

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ,  ΜΙΑ ΦΩΝΗ

«Μωρός είναι όποιος κουρσεύει πόλεις. Θα καταστρέψει ναούς και μνήματα, ιερά άσυλα των πεθαμένων, μα κι αυτός μετά  θα χαθεί».


Κάπως έτσι καυτηριάζει ο Ποσειδώνας στις Τρωάδες του Ευριπίδη τις πράξεις των ανθρώπων που αιματοκύλησαν την Τροία. Τα λόγια του μεγάλου τραγωδού αντηχούν από άκρη σε άκρη στο Women In War, σήμερα, σε μια άλλη γλώσσα.  
Το Women In War (Οι Γυναίκες στον Πόλεμο) είναι μια σύγχρονη όπερα γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, με δύο τραγούδια στα τουρκικά και δύο τραγούδια στα ελληνικά. Διαδραματίζεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης και στη Λήμνο στη διάρκεια της Μάχης της Καλλίπολης το 1915.


Ο θεατής παρακολουθεί τις διαπλεκόμενες ιστορίες τριών πολύ διαφορετικών γυναικών: της Clarice, μιας ερωτευμένης νοσοκόμας από την Αυστραλία που αναζητά και βρίσκει στα χαρακώματα τον μνηστήρα της, της Yeliz, μιας μητέρας από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και της Πολυξένης μιας ελληνίδας χήρας, η οποία έχασε τον άντρα της στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, από το νησί της Λήμνου, που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κόρη της. Τρεις γυναίκες, τρεις πολιτισμοί, μια φωνή. Μια φωνή που υψώνεται δυνατή και αποφασιστική και θυμίζει αυτούς που μένουν πίσω και τον δικό τους αγώνα με την απώλεια, τη θλίψη, το μίσος, την προκατάληψη, την εκδίκηση, την αυτοκαταστροφή. Μία φωνή που, εντέλει, δείχνει το δρόμο της συγχώρεσης, της αγάπης και της συνύπαρξης.  
 «Ας δούμε πώς αυτές οι τρεις γυναίκες της Τροίας θα συμπεριφερθούν
όταν η αγάπη, η απώλεια και ο θάνατος γίνονται ένα κράμα.»


Η όπερα «Women in War» θα παρουσιαστεί :

 17, 18/7  Aρχαίο Θέατρο Ηφαιστία – Λήμνος

22/7          Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα

30/7 – 2/8 Arts Centre Melbourne, Playhouse – Αυστραλία

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Women in War
Συντελεστές της παράστασης

Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης
Λιμπρέτο: Deborah Parsons
Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Τσιλιμιδός
Σκηνογραφία: Shaun Gurton 
Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Μπουρμπουλής
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Τραγουδούν: Caitlin Spears, Berna Anil, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Cihan Turkoglou, Jason Wasley, Tomas Manning Dalto, Metehan Pektas, Artemis Ioannides, Katherine Rekaris.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!