Μedia

30/10/2010 - 10:04

Δ.Βουνάτσος & Γ.Πάλλης οι μεγάλοι νικητές του debate των υποψήφιων Δημάρχων Λέσβου

Δ.Βουνάτσος και Γ.Πάλλης ήταν οι μεγάλοι νικητές  του debate των υποψήφιων Δημάρχων Λέσβου που έγινε την Παρασκευή το βράδυ. Έθεσαν τα ζητήματα του νέου Δήμου με άμεσο τρόπο και δεν μοίρασαν υποσχέσεις. Μίλησαν ο καθένας από τη σκοπιά του για τα μεγάλα «ζόρια» που θα φέρει ο νέος Δήμος. Κατά γενική ομολογία με την παρουσία τους κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Μεγάλη γκάφα από τον Παντελή Πατερέλλη που δεν ήξερε πόσο είναι το χρέος του Δήμου Μυτιλήνης αν και είναι σημερινός αντιδήμαρχός Μυτιλήνης!!!

Ο Άρης Χατζηκομνηνός προσπάθησε να αναφερθεί στη δική του θητεία ως Δήμαρχος Μυτιλήνης χωρίς να πείσει και στη θέση που είχε ως Διοικητής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όταν είχε διοριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο τέλος δήλωσε ότι δεν θέλει ο κόσμος να ψηφίσει με αίσθημα διαμαρτυρίας…(άλλα λέει ο Σαμαράς..)

Ο Βαγγέλης  Παλαιολόγος άχρωμος απαντούσε με τις κλισέ φράσεις του ΚΚΕ χωρίς να απαντά ουσιαστικά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Δεν έπεισε,χωρίς πάθος η παρουσία του...έδειχνε να βαριέται....

Από πλευρά οργάνωσης το debate  είχε τα μαύρα χάλια του…ο χρόνος των υποψηφίων ελεγχόταν από ένα ρολόι τοίχου…!!! Υποψήφιοι και δημοσιογράφοι στριμωγμένοι !!!! Πολύ καλός ο συντονιστής  Στρατής Σαλαβός.

Από τους δημοσιογράφους που μετείχαν ξεχώρισε ο Θράσος Αβραάμ από την εφημερίδα «Νέα της Λέσβου» και ο Ηλίας Μαραβάς από την ΕΡΑ Αιγαίου. Οι δύο δημοσιογράφοι έκαναν τις πιο καίριες ερωτήσεις και έδωσαν ουσία σε ένα debate που  ήταν εντελώς ανούσιο. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!

Απαράδεκτη η δημοσιογράφος της Τηλεόρασης Μυτιλήνης η κα Δήμητρα Χρυσοπούλου  με την πιο ακατανόητη ερώτηση που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση  (διαβάστε την παρακάτω να γελάσετε)!!!

Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που μετείχαν ήταν  η κα Πολλάτου από την εφημερίδα Εμπρός και ο κος Κίνδερλης από την εφημερίδα Δημοκράτης Μυτιλήνης. Καλή παρουσία είχαν και οι δύο αν και ο κος Κίνδερλης ήταν λίγο φλύαρος στις ερωτήσεις του.

Αναλυτικότερα το debate  (ερωτήσεις  -απαντήσεις ):

 

 

Ερώτηση Κίνδερλη  προς το Βουνάτσο για το αν  οι εκλογές έχουν σχέση με το Μνημόνιο και το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός. Σκληρή η απάντηση του Βουνάτσου: μόνο σε δικτατορίες μπαίνουν τέτοια διλήμματα. Αν θέλουν ας φέρουν διορισμένους δημάρχους. Τόνισε ότι δεν έχει ούτε πίσω του ούτε μπροστά  του κανένα κόμμα που πρέπει να υπερασπιστεί από υποχρέωση. Και συμπλήρωσε : είμαι αυτοδιοικητικός και ανεξάρτητος

Ερώτηση Χρυσοπούλου προς Χατζηκομνηνό: Τι θα κάνει στο Β γύρο και από ποιους θα ζητήσει στηρίξει. Ο κος Χατζηκομνηνός απάντησε ότι ο νέος Νόμος δεν επιτρέπει συνδιαλλαγή (ο πρώτος συνδυασμός κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών σε κάθε διαμέρισμα ακόμη κι αν δεν έχει πλειοψήφια στο συγκεκριμένο διαμέρισμα) και υπογράμμισε ότι θα δώσουμε τη μάχη με αρχές για την τελική νίκη χωρίς συνδιαλλαγές με άλλους συνδυασμούς.

Ερώτηση Πολλάτου προς Πατερέλλη: τι θα κάνει με αστοχίες σε δημόσια έργα και αν έχει τα κότσια να μην κωλώσει όπως δήλωσε. Απαντώντας στην ερώτηση ο κος Πατερέλλης αναφέρθηκε στις 2 θητείες του ως Αντιδήμαρχος και στα έργα που έγιναν στην πόλη της Μυτιλήνης. Επισήμανε ότι ο Δήμος είναι ο μόνος Δήμος της Λέσβου που έχει διαχειριστική επάρκεια. Ουσιαστικά δεν απάντησε στην ερώτηση της δημοσιογράφου που προφανώς αναφερόταν σε προβληματικά έργα όπως ο βιολογικός καθαρισμός της Μόριας

Διακοπή από Βουνάτσο όταν ο κος Πατερέλλης μίλησε για "επαγγελματίες πολιτικούς". Τον ρώτησε αν εννοεί τον ίδιο και γυρίζοντας προς το κο Πατερέλλη ο κος Βουνάτσος λέει : "εγώ έχω επάγγελμα ,είμαι δικηγόρος ,από εκεί ζω.! Δεν έχω ούτε περιουσία, εγώ δεν έχω ούτε αμπέλια ούτε εργοστάσια."   Πυροσβέστης ο συντονιστής κος Σαλαβός κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα...

Ερώτηση Μαραβά προς Παλαιολόγο: αν η λαϊκή δυσαρέσκεια θα εκφραστεί με ψήφο προς την Λαϊκή Συσπείρωση. Απάντησε ο κος Παλαιολόγος με την κλασική απάντηση του ΚΚΕ «ο Καλλικράτης θα εφαρμόσει την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει την κρίση»

Ερώτηση Αβραάμ προς Πάλλη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Λέσβου. Καταπέλτης η απάντηση του κου Πάλλη μίλησε για προεκλογικές άδειες σε τυροκομεία και ελαιοτριβεία. Τόνισε ότι δεν αξιοποιούνται οι φυσικοί μας πόροι όπως ο ελαιώνας και οι 2 Κόλποι του νησιού μας.

Ερώτηση Χρυσοπούλου προς Βουνάτσο για την ανακοίνωση του ΛΑΟΣ ότι τον στηρίζει (σημείωση LesvosNews προφανώς η κα Χρυσοπούλου δεν διάβασε καλά όσα γράψαμε…υπάρχει ανεπίσημη στήριξη του ΛΑΟΣ προς ένα υποψήφιο που είναι στο ψηφοδέλτιο του κου Βουνάτσου.  Στην απάντησή του ο κος Βουνάτσος τόνισε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο (σημείωση  LesvosNews θα έπρεπε να γνωρίζει!!!) και δήλωσε με πάθος ότι ο συνδυασμός του είναι υπερκομματικός και έχει ως βάση τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση Πολλάτου προς Χατζηκομνηνό τι έχει από την εμπειρία του στην θέση του Δημάρχου και στη θέση της αντιπολίτευσης στο Δήμο. Ευκαιρία για αυτοκριτική ήταν αυτή η ερώτηση για το Άρη Χατζηκομνηνό αφού ασχολούμενος με μεγάλα έργα παραμέλησε την καθημερινότητα του πολίτη και ότι πολλές φορές μπήκε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις (σημείωση LesvosNews θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεχάσει ο λαός της Λέσβου της κοκορομαχίες στα Δημοτικά Συμβούλια). Τέλος αναφέρθηκε στο έργο του ως Δήμαρχος.

Και φτάνουμε στην ερώτηση του Μαραβά προς Πατερέλλη για τον αν γνωρίζει τα χρέη που θα έχει ο νέος Δήμος Λέσβου και αν θα επιβάλει αύξηση Δημοτικών Τελών. Ο κος Πατερέλλης δήλωσε ότι δεν ξέρει ακριβώς πόσο είναι το χρέος και  θα υπάρξει ενημέρωση από τους Δήμους στην πορεία. Δήλωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια "ουδέποτε ασχολήθηκα με τα οικονομικά του Δήμου Μυτιλήνης , έχω κάποια εικόνα και για τα οικονομικά του Δήμου αλλά δεν είναι πραγματική εικόνα" και δεν απάντησε για αν θα επιβάλει αύξηση Δημοτικών Τέλων.  Δήλωσε ο κος Πατερέλλης   "στις 2 Ιανουαρίου θα έχω πλήρη εικόνα για τα οικονομικά  όλων των Δήμων"  και έριξε τις ευθύνες για την οικονομική ασφυξία στην κεντρική εξουσία των Δήμων που μεταβιβάζει αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Ερώτηση Αβραάμ προς Παλαιολόγο  για το μεταφορικό κόστος. Ο κος Παλαιολόγος ανέφερε την πάγια θέση του ΚΚΕ για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοΐας και να μην πηγαίνουν χαμένα τα λεφτά με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών

Ερώτηση Κίνδερλη προς Πάλλη αν η κεντρική εξουσία δώσει το δικαίωμα στους Δήμους να επιβάλλουν φόρους τι θα κάνει. Η ερώτηση αυτή αποτέλεσε την ευκαιρία να «χαντακώσει» τον Π.Πατερέλλη λέγοντας : Το χρέος του Δήμου Λέσβου θα είναι πάνω είναι 20 εκατ. Ευρώ και αυτό οφείλεται κυρίως στο χρέος του Δήμου Μυτιλήνης.Τόνισε ότι  είναι κρίμα που δεν το ξέρει ο κος Πατερέλλης. Και συμπλήρωσε ότι ο κος Πατερέλλης είχε δηλώσει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι θα επιβάλλει αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη όχι πάνω από τον πληθωρισμό, Εξέφρασε ο κος Πάλλης το προβληματισμό του για το που θα οδηγηθεί ο Δήμος με χρέη, ενδεχόμενη είσοδο εκλεκτών και μεγάλες περικοπές.

Ερώτηση Πολλάτου  προς Βουνάτσο για σχέσεις τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία. Υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος που τύπωσε τουριστικό οδηγό της Λέσβου στην τούρκικη γλώσσα και την πρότασή του  για σύνδεση Πλωμαρίου με Φώκαια.

Ερώτηση Μαραβά προς Χατζηκομνηνό για δομές υγείας και Δημοτικό Ιατρείο Μυτιλήνης. Αναφορά του κου Χατζηκομνηνού στη θητεία του στο Νοσοκομείο και στην αναγκαιότητα για την πλήρωση θέσεων ώστε να  λειτουργήσουν οι δομές.

Ερώτηση Αβραάμ προς Πατερέλλη για τι θα έλεγε σ’ έναν απογοητευμένο φίλο του ΠΑΣΟΚ. Στην απάντησή του ο κος Πατερέλλης προσπάθησε να υποστηρίξει  ότι ήταν να κατέβει ως υποψήφιος, είχε μάλιστα μια βάση 120 ατόμων και ότι μετά ήρθε η στήριξη του ΠΑΣΟΚ!!!! (σημείωση lesvosnews τότε γιατί δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του νωρίτερα…..). Τέλος τόνισε ότι απαυθύνεται σε όλους και δεν πρέπει να αφήσουμε το Δήμο στα χέρια εκείνων που έλεγαν τον Καλλικράτη «κακοκράτη» (σημείσωση lesvosnews καρφί για το Βουνάτσο)

Ερώτηση Κίνδερλη προς Παλαιολόγο για τον αν έχει κάνει σχεδιασμό να αντιμετωπίσει τα άμεσα θέματα στην αρχή λειτουργίας του νέου Δήμου. Άσχετη απάντηση από τον κο Παλαιολόγο….αναφέρθηκε στο ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, για το έργο του στο Δήμο Πολιχνίτο, για τα έμπειρα στελέχη του ψηφοδελτίου του.

Ερώτηση Χρυσοπούλου προς Πάλλη (σας την μεταφέρουμε όπως ακριβώς ειπώθηκε): Κύριε Πάλλη η παράταξή σας εκφράζει την αντίδρασή της προς το διπολικό κατεστημένο που … και θέλετε αλλαγή πορείας. Πιστεύετε … μάλλον αν θεωρηθεί ότι είναι δύσκολο να κερδίσετε το Δήμο Λέσβο μπορούμε να πούμε …μπορείτε να παίξετε σημαντικό ρόλο. Μπορούμε να πούμε ότι θα πετύχετε δυναμική συσπείρωση των οπαδών σας και δεύτερον  θα ενισχύστε Ευρωπαϊκό Κόμμα και όχι Κομμουνιστικό Κόμμα ? Και επιπλέον τι σκοπεύτε να κάνετε στο δεύτερο γύρο?

Ο κος Πάλλης όπως όλοι δεν κατάλαβε την ερώτηση απάντησε στο σκέλος της ερώτησης που κατανόησε σχετικά με τη δεύτερη Κυριακή και το τι θα κάνει ο συνδυασμός του. «Μα θα ψηφίζουμε το δικό μας ψηφοδέλτιο». Τέλος είπε ότι θα υπάρχουν λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Ερώτηση Μαραβά  προς Βουνάτσο  για την ανεργία. Η απάντησή του προκάλεσε προβληματισμό!!! Είπε ο κος Βουνάτσος ότι από το 1995 με βάση τα στοιχεία της Eurostat το Β. Αιγαίο ήταν η τελευταία Περιφέρεια στην Ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Είπε κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι οι Περιφερειές Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου θα έχουν το ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΙΓΑΙΟΥ που εδρεύει στον Πειραιά!!!  Τόνισε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα και ότι ο  Δήμος κατάντησε να είναι η «τελευταία τρύπα του ζουρνά» και για να αντιμετωπιστεί η ανεργία πρέπει να προωθήσουμε παράλληλες δράσεις.

Ερώτηση Αβραάμ προς για ενεργειακό και  την επένδυση ΡΟΚΑΣ (ανεμογεννήτριες)  στο Δυτικό μέρος του νησιού. Στην απάντησή του ο κος Χατζηκομνηνός απέφυγε να πάρει θέση για το αν είναι υπέρ ή κατά. Μίλησε για την άδεια που έχει ο Δήμος Μυτιλήνης για 2,5ΚW για αιολικό πάρκο και ότι κακώς σταμάτησε αυτή η προσπάθεια.

Ερώτηση Κίνδερλη σε Πατερέλλη για το ενδεχόμενο να απολυθούν οι συμβασιούχοι. Απάντησε ο κος Πατερέλλης ότι θα γίνει καταγραφή και ότι θα δώσει έμφαση στην αποκέντρωση. Ανέφερε το παράδειγμα ότι η Δ/νση Γεωργίας δεν έχει κανένα λόγο να είναι στην πόλη της Μυτιλήνης. Δεν απάντησε όμως στην ουσία της ερώτησης…

Ερώτηση Χρυσοπούλου προς Παλαιόλογο  τι θα έλεγε σε ένα αγρότη που θέλει 22 κιλά σιτάρι για 1 κιλό ψωμί ( σημείωση LesvosNews κα Χρυσοπούλου η Λέσβος πάραγει κυρίως λάδι… )Απάντησε ο κος Παλαιολόγος ότι οι αγρότες θα πρέπει να καταλάβουν ποιοι ευθύνονται για την κατάντια του.

Ερώτηση Πολλάτου προς Πάλλη για το γεγονός ότι ο συνδυασμός του δεν έχει υποψήφιους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Αιχμηρή  η απάντηση του κου Πάλλη: «Εμείς δεν τάζουμε! Αν θέλαμε θα κάναμε ένα μεγάλο ψηφοδέλτιο. Ζητήσαμε να βάλουμε άνθρώπους στο συνδυασμό μας με κοινές αρχές. Θα κάνουμε λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό». Είπε ακόμη ότι συναντά ανθρώπους στο δρόμο που του λένε ότι μου τάξανε για να μπω στο ψηφοδέλτιό τους.

Ερώτηση του Αβραάμ προς Βουνάτσο για το ενδεχόμενο το κόστος με την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ θα εισπραχτεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ !!! Στην απάντησή του ο κος Βουνάτσος είπε ότι και αυτός ακούει ότι το χρέος θα κληθούν να το πληρώσουν οι πολίτες. Προκάλεσε και τους υπόλοιπους συνομιληητές να πουν αν ξέρουν κάτι για το θέμα. Είπε ακόμη ότι το χρέος του Δήμου είναι 30 εκατ. Ευρώ και είναι δημιουργία της τωρινής και της προηγούμενης δημαρχιακής αρχής (από 15 εκατ ευρώ έκαστος)

Ερώτηση Κίνδερλη  προς Χατζηκομνηνό για το αν έχει επιτελικά πρόσωπα να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατία, θέματα ΕΣΠΑ κτλ. Παραδέχτηκε ο κος Χατζηκομηνός ότι ο Δήμος  έχει διαχειριστική επάρκεια, ανέφερε το παράδειγμα της ΔΕΥΑΜ που έχει τεχνοκρατικό προσωπικό με γνώσεις σε θέματα βιολογικού. (σημείωση lesvosnews: αυτή την απάντηση  του κου Χατζηκομνηνού την «εκμεταλλεύτηκε» έξυπνα ο κος Πατερέλλης για να προβάλει το έργο του τα τελευταία χρόνια που είναι Αντιδήμαρχός επί των έργων)

Ερώτηση Χρυσοπούλου προς Πατερέλλη για τι θα κάνει τις πρώτες 10 ημέρες όταν εκλεγεί Δήμαρχος, (σημείωση lesvosnews ναι σωστά διαβάσετε τις πρώτες 10 μέρες ρώτησε η δημοσιογράφος….!!!!  και εμείς θα απαντούσαμε θα κόβει βασιλόπιτες... ). Ο κος Πατερέλλης δεν σχολίασε την ερώτηση-γκάφα της δημοσιογράφου  για τις 10 μέρες και απάντησε τι θα κάνει τις πρώτες 100 ημέρες.  Απάντησε λοιπόν ότι τις πρώτες 100 μέρες θα προσπαθήσει να προωθήσει τις «ώριμες» μελέτες που έχουν οι Δήμοι.

Ερώτηση Πολλάτου προς Παλαιολόγο για το δίλημμα των εκλογών και τι θα κάνει ο συνδυασμός του στο Β γύρο. Επισήμανε ο κος Παλαιολόγος ότι δεν απάντησε ο κος Πατερλέλλης για τις απολύσεις συμβασιούχων και ότι τα χρέη είναι το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων. Ανησυχία για το αν θα επιβληθούν τοπικοί φόροι. Τέλος τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για τη  συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο Β γύρο.

Ερώτηση Μαραβά προς Πάλλη  για κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Απάντησε ο κος Πάλλης για την ανάγκη να είναι ο άνθρωπος    το επίκεντρο και ότι πρέπει να υπάρχουν ιατρεία δημοτικά , παιδικοί σταθμοί.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!