Μedia

19/07/2011 - 23:14

Αποφάσεις και πρόστιμα από το ΕΣΡ

Στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας παρέπεμψε τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννη Λασκαρίδη, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, για το ζήτημα του μέλους του ΔΣ του ΕΣΡ δικηγόρο Γιώργο Στεφανάκη. Το πρόβλημα προέκυψε όταν εφημερίδα δημοσιοποίησε ότι ο κ. Στεφανάκης, αν και μέλος του ΔΣ του ΕΣΡ, παρέμεινε εν ενεργεία δικηγόρος κατά παράβαση της νομοθεσίας για το ΕΣΡ. Ο κ. Λασκαρίδης, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του παρέπεμψε στον ΔΣΑ, αν και δεν είναι αρμόδιο όργανο για την επίλυση του θέματος.

Κατά τα λοιπά στη σημερινή του συνεδρίαση, το ΕΣΡ επέβαλε από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ραδιοσταθμούς για αμέλεια αποστολής στοιχείων, που είχαν ζητηθεί. Τα στοιχεία αφορούσαν υπεύθυνη δήλωση για τη συχνότητα και τον τόπο εκπομπής την 01/11/1999. Πρόκειται για τους ραδιοσταθμούς Ράδιο Μεσόγειος Μεσσηνίας, Ράδιο Λίμνη Ευβοίας, Ράδιο Παλμός Χίου, Rage Radio Λέσβου. 

Οριστική διακοπή αποφασίστηκε για σταθμούς που δεν είχαν στείλει στοιχεία και δεν λειτουργούν πλέον. Πρόκειται για τους ραδιοσταθμούς Ράδιο Κάναλι Φαντασία Ξάνθης, Ράδιο Λεπενιώτης Ξάνθης, Ανεξάρτητος Χίου, Ράδιο Ευρυτανία, Groovy Star Χίου.

Σε σύσταση μετατράπηκε το πρόστιμο των 15.000 ευρώ που είχε αρχικά επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, διότι στις τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης για διαφημίσεις ή τηλε-πωλήσεις δεν είχε χρησιμοποιηθεί η ίδια γραμματοσειρά σε όλη την αναγγελία. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας και κατά την επανεξέταση διαπιστώθηκε ότι τα βασικά στοιχεία της αναγγελίας -δηλ. το διαφημιζόμενο προϊόν, το τηλέφωνο και κυρίως η χρέωση- είχαν το ίδιο μέγεθος. Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς είχε χρησιμοποιηθεί για δευτερεύοντα στοιχεία της αναγγελίας.

Το ΕΣΡ έκανε έλεγχο τόπου και συχνότητας εκπομπής σε όλους της ραδιοσταθμούς της χώρας, κατ' επιταγή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Αποφάσισε ότι ο ραδιοσταθμός Πήγασος Αρτας θα εκπέμπει από τους 106 FM και τη θέση Σπανού Πέτα. Ο 2000 FM Σάμου θα εκπέμπει στους 99,8, ο ραδιοσταθμός Αρχιπέλαγος Λέσβου από τους 92.5 FM και τη θέση Προφήτη Ηλία και ο LIfe FM Ξάνθης από τους 92,1 FM και την Παναγιά Ξάνθης.

Μοιράσου το άρθρο!