Μedia

03/04/2015 - 16:49

Δωσ' μου 5000 δολάρια για να μη διαγράψω όλα τα βίντεο στο youtube

Α

πό καιρού εις καιρόν διάφορες έξυπνες εταιρείες όπως το Facebook και η Google διαθέτουν αμοιβές σε χάκερς και απλούς geeks οι οποίοι καταφέρνουν να ανακαλύψουν και να τους αναφέρουν κενά ασφαλείας στα συστήματά τους ή στους σέρβερς τους. Σε αυτή την συνομοταξία εντάχθηκε, σύμφωνα με το Gawker ένας Ρώσος χάκερ, ονόματι Hismatullin ο οποίος ανακάλυψε ότι εισάγοντας μια μικρή γραμμή κώδικα στο YouTube μπορούσε να διαγράψει όλα τα αρχεία βίντεο, αφήνοντας στη θέση του μεγαλύτερου σάιτ διαμοιρασμού βίντεο στον κόσμο, μια μαύρη τρύπα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Hismatullin χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να ανακαλύψει αυτό το τόσο σοβαρό κενό ασφάλειας σε ένα από τα πιο δημοφιλή σάιτ του κόσμου, και το ακόμα εντυπωσιακότερο ότι αντί να χρησιμοποιήσει την "υπερδύναμη" που είχε στα χέρια του για να διαγράψει με μια απλή διαδικασία τα πάντα, επικοινώνησε με τους ιθύνοντες του YouTube.

Μέσα σε λίγη ώρα το πρόβλημα είχε επιδιορθωθεί και ο Hismatullin έλαβε ένα έμβασμα 5000 δολαρίων στο λογαριασμό του από την Google και ανάρτησε στο προσωπικό του blog το βίντεο όπου περιγράφει με εικόνες το πώς είχε καταφέρει να "υποτάξει" το YouTube.

Πάντως ο ίδιος, στα σχόλια παραδέχεται ίσως να τον "έπιασαν κορόιοδο" αφού η αποκάλυψη ενός τόσο σοβαρού κενού ασφαλείας θα μπορούσε να κοστολογηθεί έως και 15 - 20.000 δολάρια. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς τα κατάφερε:

 

 

lifo.gr

Μοιράσου το άρθρο!