Πολιτική

12/11/2013 - 15:03

Κόβουν το ρεύμα στους αναμεταδότες του «Προφήτη Ηλία» Θερμής

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την παρακάτω επιστολή:

Σχετικά με το υπ’ αριθμόν πρωτ. 44072/Φ386/24.10.2013 έγγραφό σας, το οποίο μας κοινοποιήθηκε την 29.10.2013 από το δικαστικό επιμελητή Μιχάλη Ι. Σπυριδάκη,  με θέμα το μη αδειοδοτημένο αναμεταδότη στη θέση «Προφήτης Ηλίας» της δημοτικής ενότητας Θερμής και τον έλεγχο των παρεμβολών στο φάσμα της VODAFONE λεκτέα είναι τα ακόλουθα:

Έχοντας υπόψιν : 1. Τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 3548/2007 που αναφέρει αυτολεξεί: «3.α) Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1866/1989 (ΦΕΚ 222 Α`), μπορούν, έως την έκδοση από το Ε.Σ.Ρ. των αντίστοιχων αδειών, να εκπέμπουν από ένα μόνο δίαυλο ανά κέντρο εκπομπής σε θέσεις που δεν είχαν δηλώσει στο Ε.Σ.Ρ. ότι χρησιμοποιούσαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προκειμένου να καλύπτουν πληρέστερα και τεχνικά αρτιότερα το σύνολο της επικράτειας. β) Με αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) μπορούν να καθοριστούν, κατά τα ως άνω, τα κέντρα εκπομπής σε θέσεις που δεν είχαν δηλώσει στο Ε.Σ.Ρ. ότι χρησιμοποιούσαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προκειμένου να καλύπτουν πληρέστερα και τεχνικά αρτιότερα το σύνολο της επικράτειας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής ανά κέντρο εκπομπής και χορηγούνται οι αντίστοιχες άδειες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων εκπομπής, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου. Η ισχύς του παρόντος εδαφίου λήγει με την έκδοση κοινών αποφάσεων, του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., σχετικά με τη διαμόρφωση χαρτών συχνοτήτων για την αναλογική και την ψηφιακή τηλεόραση». 2. Τη διάταξη του άρθρου 1 της υπ’ αριθμόν 472/157 απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (ΦΕΚ 711/Β/23.4.2008) η οποία αναφέρει αυτολεξεί : «Ο παρών Κανονισμός ρυθμίζει τη διαδικασία απόδοσης δικαιωμάτων χρήσης τηλεοπτικών διαύλων στους τηλεοπτικούς σταθμούς (Τ/Σ) εθνικής εμβέλειας οι οποίοι κατέχουν άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του ν. 1866/1989, και στους Τ/Σ περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 17 του ν. 2644/1998, και καθορίζει το πλαίσιο χρήσης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων κατ’ εφαρμογή του ν. 3548/2007». και τη διάταξη του άρθρου 2 που αναφέρει αυτολεξεί: «1. Για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια η οποία τους αποδίδεται παρακάτω: Δικαίωμα Χρήσης Τηλεοπτικού Διαύλου για την Εκπομπή Αναλογικού Τηλεοπτικού Σήματος: το δικαίωμα που χορηγείται από την αρμόδια αρχή για τη χρησιμοποίηση από έναν Τ/Σ, που πληροί τους όρους του άρθρου 1 του παρόντος, ενός καθορισμένου διαύλου ραδιοσυχνοτήτων για εκπομπές αναλογικού τηλεοπτικού σήματος σύμφωνα με καθορισμένες προϋποθέσεις».


               Γίνεται λοιπόν σαφές ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η εκχώρηση δικαιώματος χρήσης τηλεοπτικών διαύλων για την αναμετάδοση τηλεοπτικού σήματος στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεπώς ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Λέσβου (ο οποίος ενσωμάτωσε 13 πρώην υφιστάμενους Δήμους του νησιού μας και κατέστη δήμος τέρας, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ελληνικής Επικράτειας, με μύρια όσα προβλήματα διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας, γνωστά στην κυβέρνηση την ΚΕΔΕ και σ’ όλο το πανελλήνιο, και ευρισκόμενος σε κατάσταση μεταξύ δυσδιοικήτου και αδιοικήτου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές μας) δε δύναται να προβεί αφενός μεν στην άμεση νομιμοποίηση των εδώ και δεκαετίες τοποθετημένων αναμεταδοτών για την εξυπηρέτηση των περιοχών που δεν καλύπτονταν από τους αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών, αφετέρου δε στην έμμεση νομιμοποίηση αυτών, διότι όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται οι κεντρικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για κάτι τέτοιο, όπως προκύπτει από τις έγγραφες επιστολές τους προς εσάς, μολονότι έχουν υποχρέωση, αλλά και διότι ο Δήμος Λέσβου αδυνατεί να προβεί στην έγκριση διάθεσης πίστωσης για κάλυψη παράνομης δαπάνης, η οποία όπως είναι γνωστό δεν εγκρίνεται από το δημόσιο λογιστικό.

               Ως εκ τούτου, σας πληροφορούμε ότι εξαναγκαζόμαστε παρά τη θέλησή μας και προς αποφυγήν του υψηλού προστίμου, των λοιπών διοικητικών και ποινικών κυρώσεων του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής, οι οποίες απειλούνται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, να συμμορφωθούμε στο ως άνω έγγραφο σας και την 14.11.2013 θα αποσταλεί συνεργείο προς διακοπή της παροχής ρεύματος στον οικίσκο των αναμεταδοτών που βρίσκονται στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» της τοπικής κοινότητας Θερμής, όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμόν πρωτ. 93229/11.11.2013 επισυναπτόμενο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου.

               Γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η DIGEA να υποχρεωθεί από εσάς και παντός άλλου αρμοδίου να καλύψει αμέσως τις περιοχές του νησιού μας καθώς και άλλων παραμεθόριων νησιών, επιλύοντας μόνιμα και οριστικά το πρόβλημα της εκπομπής σήματος των διαφόρων καναλιών, με δεδομένο ότι ο Δήμος μας δε καθίσταται δυνατό από την κείμενη νομοθεσία να προβεί στη νομιμοποίηση αυτών και είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους, όπως προελέχθει. Τέλος, σας επισημαίνουμε μετ’ εμφάσεως μεγίστης αφενός μεν ότι πρόκειται για αναμεταδότες που εξυπηρετούν δύσβατες και ορεινές περιοχές του νησιού με έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των κατοίκων αυτών των μη προνομιούχων νησιωτικών περιοχών με τους υφιστάμενους αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών και αφετέρου, όπως και κατά το παρελθόν σας είχαμε προειδοποιήσει εγγράφως θα αναγκάζονται εκ των πραγμάτων οι συνδημότες μας των προαναφερομένων περιοχών, να παρακολουθούν τα τούρκικα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία κατακλύζουν την περιοχή μας, από πρωίας μέχρι νυκτός, επί βλάβη του γενικότερου εθνικού συμφέροντος, γεγονός για το οποίο ποσώς θα ευθύνεται η παρούσα δημοτική αρχή, αλλά αποκλειστικά και μόνο οι αγνοούντες εν Αθήναις την παρούσα επισήμανση μου που θα είναι και οι μοναδικοί υπεύθυνοι, με ότι αυτό σημαίνει σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, γιατί η δημοτική αρχή δε θα μείνει αδρανής σ’ αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο.

Μοιράσου το άρθρο!