Μedia

02/11/2019 - 06:44

«Μαύρο» από την ΕΡΤ στην αλληλεγγύη των λαών

Η ΕΡΤ έκοψε το β’ μέρος του ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες πρόσφυγες στο Β’ ΠΠ, γιατί θυμήθηκε ξαφνικά πως δεν ήταν καλή παραγωγή. Προφανής στόχος να μη δημιουργηθούν συνειρμοί και αντανακλαστικά αλληλεγγύης στους σημερινούς πρόσφυγες. Ανακοίνωση από την ομάδα της Λέσβου Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας :

«ΜΑΥΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Αντιδράσεις, που ολοένα πολλαπλασιάζονται, έχει προκαλέσει η ενέργεια της ΕΡΤ να μην μεταδώσει  το Β΄ μέρος του ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες Πρόσφυγες κατά την περίοδο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν στη Συρία. Αντίθετα, όπως επισημαίνει το 3pointmagazine, δύο μέρες νωρίτερα, η ΕΡΤ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Μπρούνο και Τζίνα», που αποτελεί καταγραφή της ζωής του «ορκισμένου φασίστα» γιου του Μπενίτο Μουσολίνι.

Το Α΄ μέρος του έχει ήδη μεταδοθεί. Στις 28/10/2019 θα έπαιζε σε επανάληψη το Α΄ και κολλητά σε πρώτη μετάδοση το Β' μέρος του. Είναι εσωτερική παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης του 2019 και το αντικαθιστούν με επαναλήψεις εξωτερικών εργολαβιών, τη στιγμή που το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι γεμάτο επαναλήψεις!

Το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των άνω των 30.000 Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριωτών. Στο ντοκιμαντέρ οι Έλληνες πρόσφυγες εξιστορούν το γεγονός ότι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και διηγούνται, μεταξύ άλλων, την υποδοχή, την ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς, αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Το e-tetRadio απευθύνθηκε στην ΕΡΤ προκειμένου να μάθει τι ακριβώς γίνεται. Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει. Το ρεπορτάζ, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από κύκλους της διοίκησης, είναι ότι το ντοκιμαντέρ κόπηκε επειδή ήταν πολύ κακό ως τηλεοπτικό προϊόν. «Ένα πάνελ στημένο με δύο μικρόφωνα χειρός, δεν μπορούσε να σταθεί ως ιστορικό ντοκιμαντέρ, ούτε υποτυπωδώς», λένε. Και αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι από πίσω.

Οι ισχυρισμοί της ΕΡΤ δεν είναι καθόλου πειστικοί. Πρωτίστως γιατί το τηλεοπτικό αυτό προϊόν προφανώς είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο και είχε γίνει από ερτικό συνεργείο, ούτε καν ενοικιαζόμενο. Άλλωστε είχε προβληθεί το πρώτο μέρος του !!! Τι έγινε ξαφνικά; Το πρώτο μέρος του ίδιου προϊόντος και του ίδιου παραγωγού …μοσχοβολούσε, ενώ το δεύτερο  μέχρι να προβληθεί πρόλαβε να …βρωμοκοπήσει;

Κατά την άποψή μας, είναι προφανής η στόχευση της διοίκησης της ΕΡΤ και όσων παρεμβαίνουν στο έργο της και επέβαλαν αυτό το απαράδεκτο και πέρα για πέρα αντιδεοντολογικό «ψαλίδισμα»: Να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε στη Μέση Ανατολή, ώστε να μην δημιουργηθούν αντανακλαστικά αλληλέγγυας δράσης μέσα στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μην υπάρξει ιστορικά τεκμηριωμένος αντίλογος στο εθνικιστικό και ρατσιστικό παραλήρημα, που δηλητηριάζει τα τελευταία χρόνια την δημόσια ζωή και εκκολάπτει το αβγό του φασιστικού τέρατος.

Τονίζουμε επιπλέον ότι αυτό το «κόψιμο» αποτελεί βάναυση προσβολή και κατάφωρη διαστρέβλωση της ιστορίας των ακριτικών αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας (και όχι μόνο αυτών) και καλούμε τους υπεύθυνους της ΕΡΤ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να εντάξουν άμεσα στο ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης! Και φυσικά όχι «θάβοντας» το σε προχωρημένες μεταμεσονύκτιες ώρες, αλλά αντίθετα προβάλλοντας το σε ώρες αιχμής και αυξημένης τηλεθέασης. Γιατί αυτή είναι η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης!

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Δείτε το Α΄ μέρος του ντοκιμαντέρ :

Μοιράσου το άρθρο!