Μedia

15/05/2011 - 00:01

Ο λευκός καρχαρίας και... τα παραμυθάκια που τρώνε μερικά media της Λέσβου

Για άλλη μια φορά έκανε την εμφάνισή της η είδηση ότι εμφανίστηκε λευκός καρχαρίας στη Λέσβο. Βέβαια αυτό δεν μας παραξενεύει ...αφού κάποιοι τρώνε ότι  παραμυθάκι υπάρχει στο διαδίκτυο και αφορά τη Λέσβο.

Επειδή όμως είμαστε καλοί άνθρωποι ας του πούμε μερικά πράγματα για το λευκό καρχαρία ώστε να μην τον μπερδεύουν με άλλα καρχαριοειδή!!!

Διαβάστε και ανοίξτε τα στραβά σας:

Ο λευκός καρχαρίας (επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias), γνωστός και ως μεγάλος λευκός, ή λευκός θάνατος, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι 2.240 χιλιόγραμμα. Ο λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι του κόσμου. Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.

Οι εμπειρογνώμονες άγριας φύσης λένε ότι υπάρχουν τώρα λιγότεροι από 3.500 μεγάλοι λευκοί στους ωκεανούς, πράγμα που τους καθιστά σπανιότερους και από τις τίγρεις.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες έχουν μια δίκαιη φήμη ως άσπλαχνοι και αποδοτικοί δολοφόνοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις τεχνικές ενέδρας για να επιτεθούν στα ψάρια, τα δελφίνια και τις φώκιες από κάτω.

Μπορούν να φτάσουν τα 20 πόδια (6.5μ) στο μήκος, να ζυγίσουν μέχρι 5.000 λίβρες (2.500κιλά) και βρίσκονται σε οποιαδήποτε θερμά παράκτια ύδατα - από τη Μεσόγειο στη Νέα Ζηλανδία. Οι περισσότεροι, εντούτοις, ζουν στις ακτές Καλιφόρνιας, του Μεξικού, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής.

Οι νέες εκτιμήσεις του πληθυσμού τους οφείλονται σε πρόσφατες δημοσιεύσεις από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που έχουν μελετήσει τη μετανάστευση των καρχαριών μαρκαρισμένων με ραδιοσυσκευές αποστολής σημάτων.

Διαπίστωσαν ότι οι μεγάλοι λευκοί είναι απίστευτοι κολυμβητές μεγάλης απόστασης, ικανοί να καλύψουν 12.000 μίλια σε εννέα μήνες.

Με έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρχαρίες που είδαν γύρω από τη Χαβάη ήταν τα ίδια άτομα που είδαν στην ακτή της Καλιφόρνιας ακριβώς έξι μήνες αργότερα.

Ο Δρ Ronald O'Dor, διακεκριμένος επιστήμονας στο Census of Marine life στην Ουάσιγκτον που έχει δει τα συμπεράσματα της αδημοσίευτης έκθεσης, είπε ότι ο αριθμός μεγάλων λευκών στις άγριες περιοχές ήταν πολύ μικρότερος από αυτόν που οι επιστήμονες είχαν αντιληφθεί.

«Ο κατ' εκτίμηση συνολικός πληθυσμός των μεγάλων λευκών καρχαριών στους παγκόσμιους ωκεανούς είναι πραγματικά λιγότερο από τον αριθμό των τιγρών,» είπε στην αμερικανική ένωση για την πρόοδο της επιστήμης στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια.

«Ακούμε ένα φοβερό σενάριο για το πόσο διακυβευμένες είναι οι τίγρεις, αλλά προφανώς οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι πολύ κοντά στο ίδιο επίπεδο. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δεν νοιάζονται επειδή τρώνε τους ανθρώπους, αλλά σκέφτομαι πρέπει να τους δώσουμε λίγο χώρο για να ζήσουμε μέσα.

«Οι Αυστραλοί έχουν τώρα ένα σύστημα όπου βάζουν τις ετικέττες στους μεγάλους λευκούς καρχαρίες και έχουν τους δέκτες στις παραλίες έτσι όταν ένας μεγάλος λευκός μπει στον κόλπο ο δέκτης κάνει αυτόματα ένα τηλεφώνημα και ενημερώνει τον υπεύθυνο για να κλείσει την παραλία. Έτσι μπορούμε να συνυπάρξουμε με τη θαλάσσια ζωή. «

Πέρυσι, οι ερευνητές του Στάνφορντ αποκάλυψαν ότι οι καρχαρίες της Καλιφόρνιας μετανάστευσαν χιλιάδες μίλια πέρα από τον Ειρηνικό, ενώ άλλοι κολύμπησαν από τη Νότια Αφρική στην Αυστραλία και πίσω σε εννέα μήνες.

Επίσης ανακάλυψαν ότι οι καρχαρίες συναθροίστηκαν σε μια περιοχή που ονομάσθηκε το «Το CAFE των λευκών καρχαριών» για 100 ημέρες κάθε έτος στα μισά του δρόμου μεταξύ της χερσονήσου Baja Καλιφόρνιας και των νησιών της Χαβάης.

«Οι άνθρωποι βλέπουνε ένα μεγάλο λευκό καρχαρία στην ακτή της νότιας Καλιφόρνιας - και εκατοντάδες από αυτούς μίλια μακριά,» είπε ο Δρ O'Dor.

«Τώρα καταλαβαίνουμε ότι είναι πιό κινητοί από όσο φανταστήκαμε - και πραγματικά είναι ο ίδιος καρχαρίας που εμφανίζεται σε διαφορετικές θέσεις.

«Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι σκέπτονταν ότι οι καρχαρίες ήταν κακοί και δεν υπήρξε καμία ώθηση να σωθούν οι μεγάλοι λευκοί. Τώρα οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι σπάνιοι και ότι είναι ένα θαυμάσιο είδος. «

Αν και κάποτε χαρακτηρίστηκαν ως «μηχανές φαγητού», η πρόσφατη έρευνα έχει παρουσιάσει επίσης ότι είναι ειδικευμένοι και έξυπνοι κυνηγοί ενέδρας, που επιτιθενται στο θήραμά τους από κάτω.

Παρά τη φρικιαστική δημόσια εικόνα τους από τον κινηματογράφο, οι μεγάλοι λευκοί τρώνε σπάνια ανθρώπους, τους οποίους βρίσκουν πάρα πολύ οστεώδεις για τα χωνευτικά συστήματά τους.

Κάθε έτος είναι υπεύθυνοι για 5 έως 10 επιθέσεις σε ανθρώπους. Μερικοί εμπειρογνώμονες καρχαριών λένε ότι οι επιθέσεις αυτές είναι συνήθως τυχαίες - με τα πλάσματα να μπερδεύουν τους ανθρώπους με τις φώκιες.

Έχουν γκρίζο σώμα - και παίρνουν το όνομά τους από τις άσπρες κοιλιές τους. Είναι υδροδυναμικοί κολυμβητές, ικανοί γιά ταχύτητες μέχρι 15mph. Τα στόματά τους είναι εξιπλισμένα με μέχρι 300 οδοντωτά δόντια ευθυγραμμίσμένα σε πολλαπλές σειρές. Έχουν όργανα που ανιχνεύουν το θήραμα τα μικροσκοπικα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από όλα τα ζώα. Οι μεγάλοι λευκοί είναι θύματα της υπερβολικής εκμετάλλευσης και του κυνηγιού.

Πηγή: dailymail.co.uk

Μοιράσου το άρθρο!