Μedia

16/11/2012 - 00:18

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ρούσσος Βρανάς

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ρούσσος Βρανάς

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 χρονών ο δημοσιογράφος των «Νέων» Ρούσσος Βρανάς, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
 
Γεννημένος στα Χανιά το 1950, ο Ρούσσος Βρανάς τελείωσε το σχολείο στις ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Θεσσαλονίκης.
 
Ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση, ενώ συνελήφθη και πέρασε από δίκη. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18,5 ετών. 
Από τη φυλακή βγήκε το 1972 για έξι μήνες λόγω ανηκέστου βλάβης -  είχε πάθει φυματίωση. Διέφυγε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία) και επέστρεψε μετά την πτώση της χούντας. Την ημέρα του Πολυτεχνείου, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του αναζητώντας τον. 
 
Άρχισε να εργάζεται ως μεταφραστής και επιμελητής των εκδόσεων «Ποντίκι» απ' όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα. Αργότερα εργάστηκε στην τηλεόραση και το 1995 εντάχθηκε στο δυναμικό των «ΝΕΩΝ» υπογράφοντας από το 1999 τη στήλη «Δρόμοι». 
 
Η κηδεία του θα γίνει στα Χανιά.
 
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου για το χαμό του Ρούσσου Βρανά.
 
Ο Κ. Κεδίκογλου αναφέρει:
 
«Ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός εκλεκτού μέλους του, του Ρούσσου Βρανά, που έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 62 ετών.
 
Ο Ρούσσος Βρανάς δεν ήταν μόνο ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και οξυδερκής αναλυτής του διεθνούς γίγνεσθαι. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο: ένας βαθιά ουμανιστής, ένας διανοούμενος της δημοσιογραφίας, που υπερασπίστηκε τις ιδέες του σε δύσκολους καιρούς, κατά την περίοδο της δικτατορίας και φυλακίστηκε γι’ αυτές, με μεγάλο προσωπικό κόστος.
 
Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».
 
 
Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του τονίζει ότι ο Ρούσσος Βρανάς υπήρξε ένας από εκείνους τους δημοσιογράφους για τους οποίους η έκφραση «μαχόμενη δημοσιογραφία» δεν ήταν ένα σχήμα λόγου αλλά μία κυριολεξία. Η απώλεια του φτωχαίνει το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και το δημόσιο βίο γενικότερα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Μοιράσου το άρθρο!