Μedia

03/08/2022 - 07:21

Ποια είναι τα πιο διάσημα πρόσωπα στη Λέσβο; Χάρτης με ονόματα έκπληξη....

Διαδραστικός χάρτης: Δείτε το πιο διάσημο πρόσωπο της πόλης σας

Ένας γεωγράφος σχεδίασε έναν "διαφορετικό" παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα των προσωπικοτήτων με επιρροή, αντί για τους συνήθεις τίτλους πόλεων και χωρών.

Στον συγκεκριμένο χάρτης αντί για τα ονόματα πόλεων και περιοχών εμφανίζονται διάσημοι αθλητές, αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες ακόμη και "γνωστοί" εγκληματίες, που έχουν γεννηθεί στην συγκεκριμένη πόλη-περιοχή.

 

Τον χάρτη με τις διάσημες προσωπικότητες σχεδίασε ο ερευνητής Topi Tjukanov χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Mapbox και βασίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Nature.

 

Στόχος της μελέτης που έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού ήταν να υπολογίσουν την αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν κυρίως από τη Wikipedia και το Wikidata.

"Ένα νέο σκέλος της βιβλιογραφίας στοχεύει στη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης και ακριβούς βάσης δεδομένων αξιόλογων ατόμων", είπε η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με το nypost. "Συλλέγουμε τεράστιο όγκο δεδομένων από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και των Wikidata."

Βέβαια, επειδή οι αρχικές πληροφορίες συλλέχθηκαν από μή αξιόπιστες πηγές από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και των Wikidata, τα αποτελέσματα σε πολλές περιοχές είναι αμφιλεγόμενα.

Στην Ελλάδα, στην περιοχή της Αττικής και ιδιαίτερα της Αθήνας παρουσιάζονται αρχαίοι φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης. Στην Θεσσαλονίκη με έντονα γράμματα φαίνεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ στην γενικότερη περιοχή της Μακεδονίας φαίνεται το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην Αμερική, ο Ντόναλντ Τραμπ κατατάσσεται ως το πιο διάσημο πρόσωπο στην περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ ο Κλιντ Ίστγουντ, η Μέριλιν Μονρόε και η Σερ είναι οι πιο γνωστοί άνθρωποι στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον χάρτη.

Ποιο είναι όμως το πιο σημαντικό-διάσημο πρόσωπο που κατάγεται από την πόλη σας; Αν θέλετε να περιηγηθείτε στο νέο διαδραστικό χάρτη πατήστε εδώ.

 

Τι δείχνει ο χάρτης για τη Λέσβο: 

Από την Σαπφώ και τον Αρίωνα , τον αρχαίο συγγραφέα Λόγγο στον Γ. Ιακωβίδη και στον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και σε λιγότερα γνωστά πρόσωπα όπως

ο Γρηγόρης Παπαμιχαήλ  (καθηγητής Πανεπιστήμιου στην Οξφόρδη)  γεννημένος στο Ίππειος,

ο Ανέστης Αγρίτης (παίκτης ποδοσφαίρου) , 

ο Τιμόθεος Ευαγγελινίδης Μητροπολίτης Ρόδου 1880-1949 γεννημένος στον Πολιχνίτο, 

ο Φώτης Κοσμάς αθλητής στίβου  γεννήθηκε το 1926 στην Κλειώ Λέσβου,

ο Νεοκλής Καζάζης νομικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας γεννημένος στην Πέτρα Λέσβου το 1849  και

ο Δημήτριος Βερναρδάκης θεατρικός συγγραφέας και καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών γεννημένος στην Αγ. Μαρίνα Μυτιλήνης το 1833.

ψ

Μοιράσου το άρθρο!