Μedia

19/09/2020 - 16:29

Προσβλητικό πρωτοσέλιδο ελληνικής εφημερίδας για τον Τούρκο Πρόεδρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε ανάρτησή του στο twitter πριν από λίγο έγραψε τα εξής: «Free speech and independence of the press are cherished by the Greek people and protected in our Constitution. This however, does not negate the responsibility to respect a foreign leader. Offensive language is contrary to our values and can only be condemned by the @govgr».

Ανεπίσημη μετάφραση: «Η ελευθερία του λόγου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι στην καρδιά των Ελλήνων και προστατεύονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την ευθύνη σεβασμού ξένου ηγέτη. Η προσβλητική γλώσσα είναι αντίθετη με τις αξίες μας και μπορεί μόνο να καταδικαστεί από την ελληνική κυβέρνηση».

 

Το  πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» προκάλεσε αναστάτωση με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Έλληνα πρέσβη.  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άθλιο το δημοσίευμα, σε δηλώσεις με τις οποίες γνωστοποίησε ότι κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο υπουργείο.    

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αρκετές ώρες νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση για το εν λόγω πρωτοσέλιδο, το οποίο καταδίκασε, χωρίς να κάνει αναφορά στην εφημερίδα.   «Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Tύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα», σημείωνε αρχικά το ΥΠΕΞ.   «Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών. Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται», ανέφερε ακόμη η σχετική ανακοίνωση.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!