Μedia

11/06/2013 - 17:51

up date Κλείνει απόψε η ΕΡΤ - Χωρίς φωνή θα μείνουν τα νησιά μας

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ με αφορμή πράξη νομοθετικού περιεχομένου - Χωρίς φωνή θα μείνουν τα νησιά μας

&q

uot;Η ΕΡΤ είναι χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Και αυτό τελειώνει σήμερα", δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Σταματούν οι μεταδόσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ", τόνισε .

"Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο οργανισμό. Ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 


Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και εκφράζουμε την συμπαράστασή  μας στους εργαζόμενους της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και της ΕΡΤ. Ειδικά για την ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ που εδώ και δεκαετίες είναι η φωνή των νησιών μας προς το κέντρο θα πρέπει να δοθεί αγώνας από όλους τους φορείς και τα πολιτικά πρόσωπα.  Η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και η ΕΡΤ είναι η φωνή μας , είναι ο πολιτισμός μας.

 

Από την ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Ηλίας Μαράβας / Μυρσίνη Τζινέλλη

Ραγδαίες, όσο και δραματικές, οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες για το μέλλον του εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, αλλά και των 2.850 εργαζομένων σε αυτήν. Γύρω στις 5 αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη και τα σενάρια, που γράφονται σε εφημερίδες και μεταδίδονται από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, κάνουν λόγο, στη χειρότερη περίπτωση, για κλείσιμο της ΕΡΤ και φτάνουν στη συρρίκνωση και αναδιάρθρωσή της. Τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης της εταιρείας, δεν υπάρχει καμία έγκυρη ενημέρωση και, σε συνέλευσή τους νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αποφάσισαν να επαγρυπνούν και να περιφρουρήσουν την εταιρεία, το δημόσιο χαρακτήρα της και την ανάγκη των Ελλήνων για έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση.     Σε μια συνέλευση, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, δημοσιογράφοι αλλά και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους απέναντι στη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην οποία «φωτογραφίζεται» η ΕΡΤ, αλλά και την αποφασιστικότητα τους όσον αφορά στην υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, με 24ωρη παρουσία τους στο Ραδιομέγαρο.
Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΕΡΤ Δ. Τρίμης χαρακτήρισε το νομοθέτημα «πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης εκτός κοινοβουλίου και διαβούλευσης» ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις των εργαζομένων. «Θα είμαστε εδώ. Δεν θα την δώσουμε την ΕΡΤ» είπε ο κ. Τρίμης και προειδοποίησε ενάντια στη χρήση κατασταλτικών μέτρων.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, έστω και προσωρινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να υπογράψουν την πράξη κύρωσης της νομοθετικής πράξης από το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε σύσκεψη των αρχηγών για την ΕΡΤ, η οποία και θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δύο ημέρες.
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα και επισημαίνει ότι θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να συζητούνται έγκαιρα σε επίπεδο αρχηγών των τριών κομμάτων.




Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Δημοσιογράφων ΕΡΤ: "Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή"


Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.


Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ

up date οριστικό λουκέτο στην ΕΡΤ Δείτε τις θλιβερές δηλώσεις ... μιλάει με δήθεν νούμερα  ο κος Κεδίκογλου και ξεχνάει όλα τα υπολοίπα....

 

Μοιράσου το άρθρο!