Μedia

20/01/2020 - 08:35

Ρεσιτάλ πιάνου της Νατάσσας Χαλκοδαίμων - Απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 19:00, Τρίτο Πρόγραμμα
Απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση

Ρεσιτάλ πιάνου της Νατάσσας Χαλκοδαίμων

Στο πλαίσιο του κύκλου « Συναυλίες στο Τρίτο», το Τρίτο Πρόγραμμα, την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στο Studio “Αντώνης Κοντογεωργίου» της ΕΡΑ, ανοίγει την Νέα Χρονιά με ένα ρεσιτάλ πιάνου της Νατάσσας Χαλκοδαίμων.

Η νεαρή πιανίστα που κατάγεται από τη Λέσβο (είναι κόρη του προέδρου του Μορφωτικού συλλόγου Ανεμωτισίων στην Αθήνα),έχει πολλές αξιόλογες εμφανίσεις στο ενεργητικό της και στο ρεσιτάλ, συνομιλεί μουσικά με μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρομαντικής και σύγχρονης περιόδου, σε έργα προσεκτικά διαλεγμένα γύρω από δύο βασικούς άξονες: το λυρισμό και το χορευτικό στοιχείο.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με την φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), είχε πάντα τη χαρά να παρουσιάζει, να αναδεικνύει, να στηρίζει και να προτείνει στα μέλη της και σε όλους τους Λέσβιους, τις επιτυχίες όλων των νέων ανθρώπων, σε κάθε τομέα της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και επαγγελματικής ζωής, όταν αυτός είναι τέτοιος που αποτελεί οδηγό και κίνητρο να βρει μιμητές. Το ίδιο βέβαια κάνει και επιδιώκει για όλους ανεξαιρέτως ηλικίας. Παλαιότερα αυτό συνέβαινε μέσω του περιοδικού "Η Λέσβος μας" που είχε φτάσει την περίοδο μετά το 2010 να διανέμεται δωρεάν σε 5000 αντίτυπα σε Λέσβο και Αττική και στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι όπως ειπώθηκε και προτάθηκε από τον Ιούλιο του 2019, να προχωρήσει στην επανέκδοσή του με ίδιο ή διαφορετικό σχήμα.

Επίσης όπως προτάθηκε ήδη από την ΟΛΣΑ, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί μια συναυλία κλασσικής μουσικής, με συντελεστές από την Αττική και τη Λέσβο ή όπου άλλου, καθώς υπάρχει ένα σπουδαίο δυναμικό που πολλές φορές μένει αθέατο και αναξιοποίητο. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια κυρίως με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας ΑΡΙΩΝ αλλά και άλλες προσπάθειες, η κλασσική μουσική έχει έρθει πολύ πιο κοντά στους Λέσβιους που έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μερικούς από τους σημαντικότερους του είδους.

Βιογραφικό σημείωμα της Νατάσσας Χαλκοδαίμων

Γεννημένη το 1996, ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6,5 ετών στην τάξη της πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγού Εύης Μαρινάκη. Το 2012 πήρε Πτυχίο πιάνου και το 2016 το Δίπλωμα πιάνου με ομόφωνο βαθμό Άριστα και Α’ Βραβείο. Το 2019 ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο σπουδών στα Ανώτερα Θεωρητικά, στην τάξη του Γιάννη Αλυγιζάκη, αποκτώντας το πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα. Επιπλέον έχει λάβει με διάκριση τα Grades 5-8 στο κλασικό πιάνο, από το London College of Music, καθώς και τα Grades 5 & 6 στα θεωρητικά. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με τους Dimitri Bashkirov, Μαρτίνο Τιρίμο, Christopher Hinterhuber, Κωνσταντίνο Γκάνεφ , Lilia Boyiadjieva, Aline Artignan, Ναταλία Μιχαηλίδου και Παύλο Γιαλλουράκη, αλλά και σε Μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια, ακαδημίες και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Το καλοκαίρι του 2017 παρακολούθησε ενεργά σεμινάρια στην International Music Academy στο Salzburg της Αυστρίας δίπλα στους Dimitri Bashkirov και Christopher Hinterhuber.Το Δεκέμβριο του 2017 συμμετείχε στην επετειακή συναυλία για τη λειτουργία των 20 χρόνων της μουσικής βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής «Λίλιαν Βουδούρη», ερμηνεύοντας το έργο «Vexations» του F.Liszt.

Έχει στο ενεργητικό της μεγάλο αριθμό συναυλιών σε χώρους όπως, Kleines Studio-University of Mozarteum, Μέγαρο Μουσικής, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Ίδρυμα Θεοχαράκη, Μουσείο Μπενάκη, Γαλλικό Ινστιτούτο, Θεατρική σκηνή «Κάρολος Κουν», Εστία Νέας Σμύρνης, Ελληνοαμερικανική Ένωση, κ.ά.

Σήμερα συνεχίζει με υποτροφία τις σπουδές των Ανώτερων Θεωρητικών, με τη σπουδή της Αντίστιξης, στην τάξη του Γιάννη Αλυγιζάκη. Επίσης, παρακολουθεί το σεμιναριακό μάθημα της Κινηματογραφικής μουσικής & σύνθεσης με τον εθνομουσικολόγο Νίκο Πουλάκη. Εκτός από τις μουσικές της σπουδές, είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σήμερα, διδάσκει πιάνο στο Αθηναϊκό Ωδείο και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών με κατεύθυνση τη «Μουσική Παιδαγωγική».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Eric Satie (1866-1925) “Gnossienne no.1”

Frederic Chopin (1810-1849) “Nocturne op.72 no.1”

“Valse op.69 no.1”

Franz Liszt (1811-1886) “Liebestraum no.3, Notturno”

Claude Debussy (1862-1918) “Clair de Lune”

Bela Bartok (1881-1945) “Ostinato”

“Three Folk Songs from the county Csik”

Ernesto Nazareth (1863-1934) “Ferramenta, Tango”

“Odeon, Tango”

George Gershwin (1898-1937) “Rialto Ripples”

Yiannis Alygizakis “Sharp night”

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Παρουσίαση: Άννα Σακαλή

Μοιράσου το άρθρο!