Μedia

03/05/2020 - 16:04

"Σφαγή" στον ΣΥΡΙΖΑ

"Σφαγή" στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Βαξεβάνη - Σκουρλέτης: Πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε στο Documento Σκουρλέτης, Βούτσης, Τσακαλώτος, Ξανθός,Φίλης δεν υπέγραψαν ερώτηση στη Βουλή υπέρ της εφημερίδας του Κ. Βαξεβάνη.

Αναβρασμό και έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η εφημερίδα Documento και ο εκδότης της, Κώστας Βαξεβάνης.

Αφορμή στάθηκε μια ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό του εντύπου από τα κονδύλια που διατίθενται για την ενημέρωση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού. Την ερώτηση υπέγραψε ο εντυπωσιακός αριθμός των 76 -από τους συνολικά 86- βουλευτών του κόμματος, ωστόσο στους 10 περιλαμβάνονται ορισμένα ηχηρά ονόματα.

Πρόκειται για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τους πρώην υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ανδρέα Ξανθό, Νίκο Φίλη και τους βουλευτές Γιώργο Βαρεμένο και Πέτυ Πέρκα.

 

Οι περισσότεροι έχουν έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση με τον εκδότη της εφημερίδας, ο οποίος από την πλευρά του ασκεί συχνά σκληρή κριτική στον "παραδοσιακό" ΣΥΡΙΖΑ και στην τάση των 53+.

Η υπόθεση "φούντωσε" μετά και από δημοσίευμα στο anoixtoparathyro.gr, ιστοσελίδας του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, όπου γινόταν λόγος για έντονες αντιρρήσεις των Σκουρλέτη, Βούτση, κλπ για την κατάθεση της ερώτησης, ειδικά για ένα συγκεκριμένο ΜΜΕ.

Η απάντηση Σκουρλέτη: πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε αποκλειστικά στην εφημερίδα Documento

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει επί της ουσίας τις διαφωνίες και δίνει τη δική του εξήγηση.

Όπως αναφέρει, "η ευκολία με την οποία αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες ένα ανυπόστατο και ανυπόγραφο σχόλιο που αναρτήθηκε στο site "ΑΠ" του γνωστού κ. Λακόπουλου, με υποχρεώνει να διευκρινίσω τα εξής:

Προφανώς και ουδέποτε ζήτησα από το προεδρείο της Κ.Ο. στο οποίο συμμετέχω με βάση τη θεσμική μου ιδιότητα, να αποσύρει την Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του συντρόφου Χρήστου Γιαννούλη. Απλώς θεώρησα πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε αποκλειστικά στην εφημερίδα Documento, τη στιγμή που το θέμα της αδιαφανούς, σκανδαλώδους και μεροληπτικής διάθεσης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνιστά ένα κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έντυπο. Ζήτησα η Ερώτηση, η οποία δεν είχε κατατεθεί μέχρι τότε, να αναπροσαρμοσθεί και να συμπεριληφθούν σε αυτή και άλλα site και έντυπα που δεν έτυχαν της παραμικρής ενίσχυσης από την κυβέρνηση επειδή δεν της είναι αρεστά, καθώς και να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία που πήγαν τα είκοσι εκατομμύρια. Ανέφερα δε ενδεικτικά την ΑΥΓΗ και άλλα έντυπα και site. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζει τις νέες σχέσεις διαπλοκής με τους φίλους της, καναλάρχες και λοιπούς κατόχους Μέσων ενημέρωσης, στην περίοδο του κορωνοϊού.

Η πρότασή μου έγινε αποδεκτή από το προεδρείο της Κ.Ο. ωστόσο στο τελικό κείμενο της Ερώτησης δεν συμπεριελήφθη κανένα άλλο Μέσο. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικώς, παρόλο ότι επέμενα μέχρι τελευταία στιγμή, εγώ και άλλοι σύντροφοι δεν βάλαμε την υπογραφή μας.

Δεν μου προξενεί εντύπωση ούτε το σχόλιο, ούτε η αξιοποίησή του από εχθρούς και "φίλους". Μας έχουν συνηθίσει σε επιθέσεις αλλά και σε χολερικά σχόλια, "φιλικές συμβουλές" που έναν και μόνο σκοπό έχουν, να διχάσουν, να δηλητηριάσουν, να απαξιώσουν και τελικώς να χειραγωγήσουν τον χώρο μας.

Πάντα πίστευα στην ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση στη βάση αρχών. Είμαι φανατικός των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών και σιχαίνομαι το παρασκήνιο. Αυτό έκανα πάντα αυτό θα εξακολουθήσω να υπηρετώ.

Αυτά τα λίγα ως οφειλόμενες εξηγήσεις".

Το δημοσίευμα από το anoixtoparathyro.gr που αναδημοσίευσε και το Documento:

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίσθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα 24ωρα με πρωταγωνιστή τον απερχόμενο -και αποτυχημένο-γραμματέα της ΚΕ κ. Παν. Σκουρλέτη και συμπαραστάτη τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από την Κ.Ο. του κόμματος να ακυρώσει ειλημμένη απόφαση που συνυπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της για λόγους που χαρακτηρίζονται "προσωπικοί".

Για την ακρίβεια ο γραμματέας αξίωσε, με υποστήριξη Βούτση, να μην κατατεθεί η ερώτηση των 77 βουλευτών κατά της κυβέρνησης για τη παράλειψη της εφημερίδας "Documento" από την διανομή των κονδυλίων στα ΜΜΕ για ενημέρωση σε θέματα κορονοϊού.

Την πρωτοβουλία για την ερώτηση ανέλαβε ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης και υπέγραψαν άλλοι 76 βουλευτές .

Με αφορμή τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης εφημερίδας από ενημερωτική εκστρατεία "Μένουμε Σπίτι" οι βουλευτές θέλουν θέμα διαφάνειας της διαδικασίας, και καταγγέλλουν προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου.

Είναι φανερό ότι το θέμα της ερώτησης δεν είναι ακριβώς η εφημερίδα, αλλά με αφορμή τον αποκλεισμό της καταγγέλλεται η κυβέρνηση για τις πρακτικές της στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι δηλαδή μια πολιτική πρωτοβουλία που εγκρίθηκε από την συγκριτική πλειοψηφία της ΚΟ και φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Ωστόσο ο Π. Σκουρλέτης αξίωσε να μην κατατεθεί η ερώτηση -και η ερμηνεία που δόθηκε είνααι ότι στο παρελθόν έχει δεχθεί κριτική από τον Κ. Βαξεβάνη και την εφημερίδα του.

Σε αντίστοιχους λόγους αποδίδεται και η συμπαράσταση που του προσέφερε ο Ν. Βούτσης, αλλά και μια μικρή ομάδα από τη φράξια "53+" αφού οι περισσότεροι βουλευτές της υπέγραψαν.

Μέλη της ΚΟ όμως του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν προσβλητική για την λειτουργία της παρέμβαση του -βουλευτή Επικρατείας σ’ αυτή τη Βουλή- γραμματέα. Πολλοί εξοργίσθηκαν για την προσβολή και της δημοκρατικής διαδικασίας, αφού ήθελε να ακυρώσει μια απόφαση που είχε την έγκριση της πλειοψηφίας- προσφέροντας κατ’ ουσίαν υπηρεσία στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι εκτός από την αποδεδειγμένη στη περίπτωση του ΑΠ αξίωση του Σκουρλέτη να καταγγέλλονται με κομματική απόφαση τα ΜΜΕ που του ασκούν κριτική στον ίδιο, αντίστοιχα θέματα έχει θέσει σε κομματικές διαδικασίες και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Εννοείται ότι κανείς από τους δυο, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν υπέγραψαν της ερώτηση- όπως και ο "σκληρός" της φράξιας Ανδρέας Ξανθός.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ)

Προς τον
Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και
Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Στ. Πέτσα

Θέμα: "Προκλητικός αποκλεισμός "ενοχλητικών" εφημερίδων και ιστοτόπων από τη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας "Μένουμε Σπίτι", για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19."

Στο άρθρο 30 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 14.3.2020 προβλέπεται ότι: "1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η.5.2020, είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών προς τον σκοπό αυτό, καθώς και κάθε συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την υλοποίηση της εκστρατείας, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων".
Σύμφωνα με την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην με αριθμ. 5248/27.03.2020 ερώτηση και στην με αριθμ. 246/27.03.2020 αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 65 Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, "Ο εξαιρετικά απρόβλεπτος χαρακτήρας της έξαρσης και εξάπλωσης του ιού έχει διαφοροποιήσει ουσιωδώς τόσο τις ανάγκες ενημέρωσης των πολιτών όσο και τα περιθώρια χρονικής αντίδρασης της Κυβέρνησης σε αυτό. Ως εκ τούτου απαιτείται πλέον μια συνολική καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσής τους, άμεσα και έγκαιρα υλοποιήσιμη, για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η δεύτερη αυτή φάση ενημέρωσης θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Μαΐου 2020".
Κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 3, του άρθρου 30 της ΠΝΠ στις 14.3.2020 εκδόθηκε η ΚΥΑ 227 (Β’ 948) του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπου η Προεδρία της Κυβέρνησης, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων, αναθέτει την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης, ήτοι την εκπόνηση σχεδίου για κάθε είδους εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, με βάση τις εκάστοτε ομάδες και κατηγορίες κοινού στις οποίες απευθύνονται τα επί μέρους μηνύματα (γενική κοινή γνώμη, ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.), προς το σκοπό της εμπέδωσης των μέτρων πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 καθώς και κάθε συναφή υπηρεσία που απαιτείται για την υλοποίηση εκάστης.
Η εκπόνηση σχεδίου εκστρατείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχεδιασμό, τη δημιουργία και την παραγωγή κατά περίπτωση μακέτας για εφημερίδες/περιοδικά, μακέτας για αφίσα, μηνυμάτων για το διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης), τη σύνταξη και την υποβολή πρότασης που θα περιλαμβάνει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανά κατηγορία, τον τρόπο και τη συχνότητα μετάδοσης ή καταχώρησης σε αυτά, τη σύνταξη και την υποβολή πρότασης κατανομής της προϋπολογιζόμενης δαπάνης του επικοινωνιακού προγράμματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η παρούσα απόφαση αφορά σε έντυπα, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστώντας την εκστρατεία αυτή ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετική από την πρώτη φάση, καθώς καλύπτει επιπλέον ως προς τα ΜΜΕ τις εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν ήταν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 της ΠΝΠ.
Η συνολική δαπάνη της εκστρατείας ενημέρωσης κατά τη Β’ Φάση δεν μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε όλες τις ανωτέρω υπηρεσίες, την αμοιβή της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο καθώς και τη δαπάνη καταχώρησης του υλικού σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Επίσης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και έχει προβλεφθεί ρητά η συμμετοχή στην κατανομή της συνολικής δαπάνης των τοπικών και περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάθε κατηγορίας.
Ωστόσο, πουθενά δεν προβλέπονται τα κριτήρια κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης σε εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους (ιστοτόπους), καθιστώντας την αδιαφανή αυτή διαδικασία προσβλητική για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του τύπου. Είναι μάλιστα, προκλητική και εμφανής η δυσμενής μεταχείριση εκείνων των εντύπων, τα οποία έχουν έντονο αντιπολιτευτικό περιεχόμενο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κυριακάτικη εφημερίδα Documento και ο ιστότοπος Documentonews.gr. την ίδια στιγμή που άλλοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι με χαμηλή επισκεψιμότητα λαμβάνουν μέρος στη διαφημιστική εκστρατεία. Ας σημειωθεί ότι η εβδομαδιαία εφημερίδα Documento είναι η μοναδική Κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, που έχει μείνει εκτός της διαφημιστικής δαπάνης "Μένουμε Σπίτι" σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σχετική διαφήμιση δόθηκε ακόμη και σε έντυπα και ιστοτόπους στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί ο Ελληνικής καταγωγής Νεοϋορκέζος πολίτης ενώ ο αναγνώστης της εφημερίδας Documento θεωρήθηκε πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Μάλιστα η εφημερίδα με ανακοίνωσή της έχει ταχθεί υπέρ της δωρεάν προβολής της συγκεκριμένης καμπάνιας, όπως προβλέπεται και από σχετική ΚΥΑ ζητώντας ταυτόχρονα το σύνολο της χρηματοδότησης να δοθεί στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των έκτακτων δαπανών τους. Θυμίζουμε ότι, το Documento από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει μείνει αδικαιολόγητα εκτός της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης, παρά το γεγονός, ότι είναι μεταξύ των κυριακάτικων εφημερίδων με τις περισσότερες πωλήσεις και οι εργαζόμενοί του με ανακοίνωσή τους έχουν καταγγείλει κυβερνητική μεθόδευση, προκειμένου η εφημερίδα να οδηγηθεί σε μαρασμό και να κλείσει.
Επειδή η απαγόρευση ή μονοπώληση των διαφημίσεων είναι αντισυνταγματική, καθώς η διαφήμιση είναι στοιχείο της ανεξαρτησίας του τύπου.
Επειδή από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του τύπου, και ιδίως από την ελευθερία της σύνταξης, συνάγεται το ανεπίτρεπτο οποιασδήποτε διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ των εφημερίδων (βλ. Π. Δαγτόγλου, Ατομικά Δικαιώματα, 2005 σελ. 578).
Ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:

1. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των εφημερίδων και των ιστοτόπων, που συμμετέχουν στη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας "Μένουμε Σπίτι";

2. Με ποια κριτήρια η εφημερίδα Documento και ο ιστότοπος Documentonews.gr έχουν αποκλεισθεί από τη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας "Μένουμε Σπίτι";

3. Αν και η εφημερίδα Documento με ανακοίνωσή της έχει προτείνει τη δωρεάν προβολή της συγκεκριμένης διαφημιστικής εκστρατείας με τη χορήγηση ταυτόχρονα του συνόλου της χρηματοδότησής στα νοσοκομεία, γιατί η πρόταση αυτή δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα;

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων

Να προσκομισθούν α) αντίγραφα όλων των εγγράφων σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε για την επιλογή των εφημερίδων, των ιστοτόπων και εν γένει όλων των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης καθώς και β) ο πλήρης κατάλογος των έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στους οποίους χορηγήθηκε μέρος της διαφημιστικής δαπάνης της εκστρατείας "Μένουμε Σπίτι"

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές Γιαννούλης Χρήστος Αβραμάκης Ελευθέριος Αγαθοπούλου Ελένη-Ειρήνη Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος) Αλεξιάδης Τρύφων Αμανατίδης Ιωάννης Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) Αποστόλου Ευάγγελος Αραχωβίτης Σταύρος Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα) Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη) Βαγενά Άννα Βαρδάκης Σωκράτης Βασιλικός Βασίλης Βερναρδάκης Χριστόφορος Βέττα Καλλιόπη Βίτσας Δημήτριος Γεροβασίλη Όλγα Γκαρά Αναστασία (Νατάσα) Γκιόλας Ιωάννης Δραγασάκης Ιωάννης Δρίτσας Θεόδωρος Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια) Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος Ζουράρις Κωνσταντίνος Ηγουμενίδης Νικόλαος Θραψανιώτης Εμμανουήλ Καλαματιανός Διονύσιος- Χαράλαμπος Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω) Κασιμάτη Ειρήνη (Nίνα) Κατρούγκαλος Γεώργιος Κάτσης Μάριος Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) Κόκκαλης Βασίλειος Λάππας Σπυρίδωνας Μάλαμα Κυριακή Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) Μάρκου Κωνσταντίνος Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Μιχαηλίδης Ανδρέας Μουζάλας Ιωάννης Μπαλάφας Ιωάννης Μπάρκας Κωνσταντίνος Μπουρνούς Ιωάννης Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος) Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα) Ξανθόπουλος Θεόφιλος Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα) Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης) Παπαηλιού Γεώργιος Παπανάτσιου Αικατερίνη Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος (Θανάσης) Παππάς Νικόλαος Πολάκης Παύλος Πούλου Παναγιού (Γιώτα) Ραγκούσης Ιωάννης Σαντορινιός Νεκτάριος Σαρακιώτης Ιωάννης Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σπίρτζης Χρήστος Συρμαλένιος Νικόλαος Τελιγιορίδου Ολυμπία Τζάκρη Θεοδώρα Τζανακόπουλος Δημήτριος Τζούφη Μερόπη Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος) Τσίπρας Γεώργιος Φάμελλος Σωκράτης Φωτίου Θεανώ Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης) Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης) Χατζηγιαννάκης Μιλτάδης Χρηστίδου Ραλλία Ψυχογιός Γεώργιος

 

Πηγη

Μοιράσου το άρθρο!