Μedia

17/09/2015 - 07:35

Συγκεκαλυμμένη διαφήμιση από το Mega υπέρ του «Θέματος»

Με νέα του απόφαση το ΣτΕ σταματάει την προβολή των προσφορών των εφημερίδων από τα δελτία ειδήσεων. Το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο 20.000 ευρώ στο Mega για την προώθηση από το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων ρεπορτάζ-παρουσίασης της προσφοράς του «Πρώτου Θέματος» το 2010 για κασετίνα με 6 CD. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με την 1797/2015 απόφασή του έκρινε πως «αναμφιβόλως πρόκειται περί συγκεκαλυμμένης διαφημίσεως της εφημερίδας, η οποία θα μπορούσε να προβληθεί εντός της σφήνας των διαφημίσεων». Καθώς η αναφορά έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2010 και η προσφορά της εφημερίδας ήταν την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010, το ΣτΕ έκρινε πως «δεν μπορούσε να είναι είδηση».

 

 
Επισημαίνει ακόμη πως το ότι «κατά τη διάρκεια του περιστατικού προβλήθηκε και η εικόνα του Γιάννη Πάριου, με μουσική υπόκρουση από τα τραγούδια του, δεν μετέβαλε τη συγκεκαλυμμένη διαφήμιση σε είδηση», γι’ αυτό και «ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου».
 
Το ΣτΕ υπογραμμίζει ακόμη πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της προσφοράς «δημιουργήθηκε ιδιαιτέρως εκτεταμένη προβολή της εφημερίδας, τρεις ημέρες προ της κυκλοφορίας της, η οποία περιελάμβανε συνεχείς προφορικές αναφορές» και «την επανειλημμένη οπτική παρουσίαση, υπό μορφή υποτίτλων, του τίτλου της εφημερίδας, καθώς και τη μετάδοση των ως άνω σχετικών δηλώσεων, μεταξύ άλλων, δύο αρχισυντακτών της εφημερίδας». Τέλος, το ΣτΕ καταρρίπτει πως επρόκειτο για ενημέρωση του κοινού λόγω της διενέργειας της συνέντευξης Τύπου, καθώς από τα στοιχεία του φακέλου του ΕΣΡ δεν προκύπτει πως αυτή προβλήθηκε.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!