Μedia

11/03/2020 - 07:04

Τα αόρατα παιδιά της Μυτιλήνης

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου το Vice Specials παρουσιάζει στον ΑΝΤ1 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα αόρατα παιδιά της Μυτιλήνης».

Το Vice με την Ελίζα Μπενβενίστε ταξίδεψε στη Μυτιλήνη και μπήκε στους δύο καταυλισμούς των Ρομά για να καταγράψει σκηνές από την καθημερινή τους ζωή, να δει από κοντά μέσα σε ποιες δυσκολίες είναι...

Το Vice με την Ελίζα Μπενβενίστε ταξίδεψε στη Μυτιλήνη και μπήκε στους δύο καταυλισμούς των Ρομά για να καταγράψει σκηνές από την καθημερινή τους ζωή, να δει από κοντά μέσα σε ποιες δυσκολίες είναι αναγκασμένα να επιβιώσουν τα παιδιά τους και να διαπιστώσει σε ποιους κινδύνους είναι εκτεθειμένα. Το ντοκιμαντέρ μεταδίδει ο ΑΝΤ-1 την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 1.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Τα παιδιά των Ρομά στη Μυτιλήνη μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες ζωής -τις χειρότερες από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα-, μέσα σε αυτοσχέδιες παράγκες, χωρίς νερό και ρεύμα και αποκομμένα από τη βασική εκπαίδευση. Είναι αόρατα.

H 12χρονη Θεοπούλα, ένα από τα ελάχιστα παιδιά που καταφέρνουν να πηγαίνουν στο σχολείο, θέλει να γίνει δικηγόρος, παρ' όλο που, σύμφωνα με τα έθιμα των Ρομά, μπορεί να αναγκαστεί σύντομα να παντρευτεί και να εγκαταλείψει το όνειρό της.

Στην εκπομπή μιλάει η Άνχελα Αρμπελαέζ, που δημιούργησε τη μη κυβερνητική οργάνωση «Γέφυρες Τέχνης», για να φέρει τα παιδιά των Ρομά σε επαφή με τον πολιτισμό, να τους προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία, αλλά και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση απέναντι στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν λόγω καταγωγής και οικονομικής κατάστασης.

Μοιράσου το άρθρο!