Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/03/2023 - 10:17

Το 1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης γνώρισε το Απολιθωμένο Δάσος και την φυσική κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Γεμάτοι νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στη Λέσβο συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κα. Βλάχου Σταυρούλα, Χημικός, κα. Τρίκατζη Άννα, Φιλόλογος, κα. Πολυκρέτη Ειρήνη, Αγγλικών, κα. Αργυροπούλου Αρετή, Βιολόγος, κα. Καρανίκου Ζωή, Φιλόλογος και κα. Βαλασέλλη Ασπασία, Αγγλικών.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβο όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Νίκο Ζούρο για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τη σύνθεση της βλάστησης, την εξέλιξη των φυτών και τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου που βοήθησε στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους γεωλόγους του Μουσείου Ηλία Βαλιάκο και κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, συμμετείχαν αρχικά σε εκπαιδευτική δράση γνωριμίας με το Γεωπάρκο Λέσβου, όπου διασχίζοντας τη Λέσβο από την πόλη της Μυτιλήνης μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου, τους μοναδικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους, τις μεγάλες τεκτονικές δομές, τα φυτά και τη σχέση τους με τα πετρώματα, τις θερμές πηγές, ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τους μύθους αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία με τα οποία συνδέονται.

2

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε παρατήρηση πουλιών στον υγροβιότοπο του κόλπου Καλλονής, όπου ενημερώθηκαν από την κα. Ελένη Γαληνού, περιβαλλοντολόγο, τον κ. Στρατή Ζγουρνιό, Δασολόγο και τον κ. Κώστα Πολυπαθέλλη, Βιολόγο, για τα μεταναστευτικά πουλιά της Λέσβου, το μεγάλο τους ταξίδι κατά τη διάρκεια της άνοιξης και τη σημασία των υγροτόπων της Λέσβου.

Ακολούθως, επισκέφτηκαν την περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις και το γιγαντιαίο απολιθωμένο κορμό σεκόιας ανακαλύπτοντας τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στη συνέχεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου αλλά και της γης μας. Στην αίθουσα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μαθητές και εκπαιδευτικοί με μεγάλο ενδιαφέρον είχαν την ευκαιρία να  παρατηρήσουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών απολιθωμάτων φυτών και ζώων, τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων, τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και τον τρόπο απολίθωσης. Στη δεύτερη αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου», μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου, όπως προβάλλεται μέσω των γεωλογικών φαινόμενων και τις διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Ακολούθως συμμετείχαν σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Οι μαθητές αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού καθώς και για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν για τους μαθητές μια μεγάλη βιωματική εμπειρία καθώς μέσω της άσκησης ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου είχαν την ευκαιρία ζήσουν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο αλλά και το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας το 2011 ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων στο Μουσείο συμμετείχαν η κα. Εβίτα Τσονίδου, Γεωλόγος, η κα. Έλενα Κουνιαρέλλη και ο κ. Νίκος Γραμμενόπουλος, συντηρητές του Μουσείου.

δε

Οι μαθητές κάνοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Λέσβο αλλά και το γεωλογικό χρόνο, ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες.

 

Μοιράσου το άρθρο!