Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

14/03/2024 - 11:55

Άγριες ορχιδέες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους σας περιμένει και αυτό το Σαββατοκύριακο για μια περιήγηση στα μοναδικά απολιθώματα και στον πλούτο της ανοιξιάτικης ανθοφορίας!

Η άνοιξη έχει αρχίσει στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου με αρκετά είδη να βρίσκονται ήδη σε ανθοφορία. Μεταξύ αυτών ξεκίνησαν να ανθοφορούν και οι πρώτες ορχιδέες του Πάρκου. Ήδη από τον Φεβρουάριο η Πεταλουδόμορφη ορχιδέα Ophrys papilionaceae ssp. heroica, στολίζει τα περιπατητικές διαδρομές που οδηγούν στους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς ηλικίας 20.000.000 ετών.

Αυτές τις  μέρες  τα κόκκινα άνθη τους παρουσιάζουν και οι πρώτες Σεραπιάδες και συγκεκριμένα τα είδη Serapias orientalis ssp. carica  με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων  από την Serapias orientalis ssp. orientalis.  Επίσης άρχισε να ανθοφορεί και το Σφυγκάκι Ophrys tenthredinifera  και το υποείδος της Ophrys tenthredinifera ssp. vilosa.

Η περιοχή του  Απολιθωμένου Δάσους και ιδιαίτερα το Πάρκο στην θέση Κύρια Απολιθωμένη, πέρα από τα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα που φιλοξενεί, αναδεικνύει την σημαντικότητα του και από τις άγριες ορχιδέες που στολίζουν την προστατευόμενη περιοχή του και φέτος την άνοιξη.

Το Πάρκο αποτελεί ένα σπάνιο βιότοπο για τις άγριες ορχιδέες, ένα φυσικό πλούτο φυτικών ειδών και αξιοθαύμαστης ποικιλότητας  κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθιστώντας το μια ιδανική θέση για την παρατήρηση της άγριας χλωρίδας στη Δυτική Λέσβο.

ε

Η νέα περίφραξη του Πάρκου διαχωρίζει την προστατευόμενη περιοχή από τους γύρω βοσκότοπους, προστατεύει  και διατηρεί την άγρια χλωρίδα και ειδικότερα τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικότοπο της ορχιδέας Ophrys lesbis, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη ορχεοειδών της Ελλάδας. Τα μέτρα προστασίας συμβάλουν στην ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία της ορχιδέας μέσα στις λιβαδικές και φρυγανικές περιοχές του Πάρκου με το πέρασμα των χρόνων.

Ο μοναδικός πλούτος των φυτών, μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση μελετητών αλλά και παρατηρητών φύσης από όλη της Ευρώπη καθώς συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα. Οι διαδρομές του Πάρκου επιτρέπουν την ασφαλή για την διατήρηση των φυτών και εύκολη για τους επισκέπτες πρόσβαση και παρατήρηση των ειδών της άγριας χλωρίδας με την εφαρμογή μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια παρακολούθησης των πληθυσμών των φυτών ώστε να διασφαλισθεί η προστασία και η βιωσιμότητα του σπάνιου αυτού οικότοπου.

Οι προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO συνεχίζονται.

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee