Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

02/11/2021 - 15:38

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου δείκτης κλιματικών αλλαγών -  Συνάντηση των Γερμανικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO

Παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στη Γερμανία

Στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» που φιλοξενείται στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” σε συνεργασία με  το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald που βρίσκεται κοντά στη Φρανκφούρτη οργανώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021 μεγάλη παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους  και της σημασίας του μνημείου για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι εκπρόσωποι των  Γερμανικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που συμμετείχαν την ίδια μέρα στην ετήσιο συνέδριό τους που οργανώθηκε και πάλι με φυσική παρουσία. Οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδική διάλεξη από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα επιστημονικά στοιχεία που καταγράφονται μέσα από τη μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σχετίζονται με κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος.  Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση των συμμετασχόντων από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου στην έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» με τους συμμετέχοντες να εκδηλώνουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τη πρωτοβουλία αυτή του Μουσείου.

ε

Στην εκδήλωση, η οποία έτυχε μεγάλης προβολής στη Γερμανία, παραβρέθηκαν  οι διευθυντές, οι επιστημονικοί συνεργάτες και τα στελέχη των Γερμανικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO. Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης έδειξαν ιδιαίτερο μεγάλο ενδιαφέρον για την ευκαιρία που είχαν να γνωρίσουν τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμάτων από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τα στοιχεία που μας δίνουν για το κλίμα στο παρελθόν αλλά και τη μοναδική φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά της Λέσβου και τις προστατευόμενες περιοχές του νησιού. Παράλληλα ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τη σημαντική γεωλογική και αισθητική αξία των μνημείων του Γεωπάρκου της Λέσβου και το μεγάλο εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020 στο οποίο συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald από τη Γερμανία.

γτ

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία ήδη από τις πρώτες ημέρες παρουσίασής της καταγράφει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας όπως η Φρανκφούρτη, το Mainz, το Wiesbaden, το Darmstadt, το Aschaffenburg αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Γερμανία και πολλές χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία συμβάλλοντας έτσι στη μεγάλη προβολή της Λέσβου. Εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης και της μεγάλης προβολής της Λέσβου αποφασίστηκε η παράταση της έκθεσης έως 15 Μαΐου 2022.

Μοιράσου το άρθρο!