Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/10/2022 - 12:40

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Εκπαιδευτικός προορισμός για μαθητές από το εξωτερικό

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου προορισμός εκπαίδευσης για μαθητές από το εξωτερικό 

 

Μαθητές από τη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία και το Γυμνάσιο Αγιάσου συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου 

Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Πυκνώνουν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO προκειμένου να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες που έχει προετοιμάσει για την φετινή χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.  

Mαθητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία συνοδευόμενοι από το Γυμνάσιο Αγιάσου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους αλλά και να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» και «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Λέσβο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Αγιάσου.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά τις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι όπου αρχικά με την βοήθεια της εκπαιδευτικής οπτικοακουστικής προβολής που έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων στο οποίο έλαβαν μέρος. Οι μαθητές αφού πρώτα ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Μουσείου για τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να καθαρίσουν και να συντηρήσουν επιλεγμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, εφαρμόζοντας τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ευρημάτων.

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές γνώρισαν και εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αλλά και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας. 

Οι μαθητές επισκέφτηκαν στη συνέχεια το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου περπάτησαν ανάμεσα σε εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και μοναδικά ριζικά συστήματα, και ανακάλυψαν τη σημασία των εργασιών ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Αγιάσου και το εξωτερικό μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη μοναδικότητά του και γεμάτοι νέες εμπειρίες.

 

Μοιράσου το άρθρο!