Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/10/2022 - 20:26

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων Σεισμών & Τσουνάμι / 13 - 19 Οκτωβρίου 2022

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

 

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων Σεισμών & Τσουνάμι 

 

13 - 19 Οκτωβρίου 2022

 

από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

 

Εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο και τον κίνδυνο από τσουνάμι οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για μαθητές και ενήλικες όλων των ηλικιών από τη Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 και για μια εβδομάδα συμμετέχοντας στις δράσεις για την Διεθνή Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές

Στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως να βιώσουν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού και να ανακουφίσουν το συναισθηματικό τους βάρος. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Κατά την διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν:

  • Παρουσίαση με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας: Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» - Συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς. 
  • Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου - Ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας. 
  • Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών και να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού σεισμικού κινδύνου. 
  • Ειδικά για τα τσουνάμι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο νέο βιωματικό εκπαιδευτικό πείραμα προσομοίωσης τσουνάμι. Ειδικά για το πείραμα σχεδιάστηκε ειδική κατασκευή δημιουργίας τσουνάμι όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γέννηση των τσουνάμι, τη σχέση τους με τους σεισμούς ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν τα μέτρα προστασίας.
  • Ενημέρωση για το σεισμικό κίνδυνο και γνωριμία με τους χάρτες σεισμικής επικινδυνότητας της Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έχει εκδόσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 
  • Διανομή εκπαιδευτικού υλικού που έχει εκδόσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

 

Βιωματική εκπαιδευτική προσομοίωσης σεισμού 

στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά. 

Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή όπως η ελληνική, στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική του τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές αλλά και τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας την ανάγκη γνωριμίας των μαθητών με τα μέτρα προστασίας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό την συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα - τσουνάμι. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιούνται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, από Γεωπάρκα, σχολεία και δίκτυα νέων, εκπαιδευτικούς, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς. 

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!