Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

08/04/2024 - 15:44

Διεθνή Σχολεία στη Λέσβο - Εκπαιδευτική επίσκεψη σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Tέσσερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέλη της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.) πρόκειται υλοποιούν από κοινού εκπαιδευτική δράση με θέμα Exploring the Evolution of the Concept of Beauty from Ancient Greece to Modern Greek Culture on Lesvos Island (Greece) στα πλαίσια του διασχολικού έργου STEAM, με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.  Τα σχολεία που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δράση είναι τα σχολεία A’ksent Suisse International School, το St. Catherine’s Moorlands School, το Nika School και το Italo Calvino School.

Αυτή την εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα Διεθνή Σχολεία επισκέπτονται τη Λέσβο. Η  εκπαιδευτική δράση στοχεύει στο να  διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών και να καλλιεργήσει τη διαπολιτισμική εκτίμηση. Μέσω μιας συνεργατικής πλατφόρμας, οι μαθητές υλοποιούν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, με στόχο στην εξερεύνηση της Εξέλιξης της Έννοιας της Ομορφιάς: Από την Αρχαία Ελλάδα στον Νεοελληνικό Πολιτισμό στη Λέσβο. Κεντρική θέση σε αυτή την εκπαιδευτική δράση είναι η εναρμόνιση της επιστημονικής έρευνας με τον πλούτο της ιστορίας, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε σχολείο που συμμετέχει στην εκπαιδευτική δράση έχει διερευνήσει πτυχές του θέματος μέσω διαδικτυακών συναντήσεων και διαλέξεων και μελέτης κατά τους τελευταίους 6 μήνες προκειμένου να δημιουργήσει ένα δοκίμιο που εμβαθύνει σε μια συγκεκριμένη πτυχή του γενικού θέματος. 

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα επισκεφθούν προκειμένου να γνωρίσουν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,  φυσικά μνημεία και περιοχές που ενέπνευσαν ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες διαχρονικά. Θα επισκεφθούν επίσης αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία καθώς και παραδοσιακούς οικισμούς, συνεταιρισμούς και τοπικούς παραγωγούς. Υπεύθυνος για την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Δράσης εκ μέρους του Μουσείου είναι ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος σε συνεργασία με τον Pablo Flores εκπρόσωπο της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.).

Η επίσκεψη στη Λέσβο ξεκίνησε σήμερα με την επίσημη υποδοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Ν. Ζούρο, ο οποίος αναφέρθηκε στη αξία των τοπίων και της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που ενέπνευσε φιλοσόφους, καλλιτέχνες και λογοτέχνες διαχρονικά και την υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμματων Κ. Μπεντάνα η οποία αναφέρθηκε στο Γεωπάρκο Λέσβο ως προορισμό για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.  Στη συνέχεια  έγινε περιήγηση στην πόλη της Μυτιλήνης , στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα και επίσκεψη στο Πρότυπο Λύκειο του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής κ. Α. Νείρος και ο υποδιευθυντής Α. Καλαμάτας και μαθητές του σχολείου και τους ξενάγησαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στην ιστορική Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ ενώ το απόγευμα θα επισκεφθούν τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και την Αγιάσσο.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου με ειδική εκδήλωση στην οποία  θα παρουσιασθούν οι εργασίες με αντικείμενο τη Λέσβο των μαθητών των τεσσάρων σχολείων της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.)

Μοιράσου το άρθρο!