Skip to main content

Eκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στο Απολιθωμένο Δάσος το Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουλίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :
έως

Eκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

στο Απολιθωμένο Δάσος 

Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουλίου

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουλίου, το Μουσείο σας προσκαλεί σε απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Σιγρίου Απολιθωμένου Δάσους, σε εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς του φίλους και στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Αλιγάτορα της Λιώτας, το ομοίωμα του οποίου σας περιμένει στο αίθριο του Μουσείου για να σας ταξιδέψει 19 εκατομμύρια χρόνια πριν μαζί με το ομοίωμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου.

 

 

Εκπαιδευτική δράση: «Μικροί Παλαιοντολόγοι»

Σάββατο 24  Ιουλίου 2021, ώρα 11:00

 

Το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 11:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Μικροί Παλαιοντολόγοι». Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μικροί φίλοι να γνωρίσουν τις μεθόδους και τους σκοπούς της παλαιοντολογικής ανασκαφής, να γνωρίσουν τα απολιθωμένα φυτά που έζησαν στο παρελθόν στο Απολιθωμένο Δάσος και να παρατηρήσουν τις ομοιότητες και διαφορές τους με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου. Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός εκπαιδευτικός χώρος ανακάλυψης ΓΕΩΡΑΜΑ που περιλαμβάνει πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο προσομοιώνοντας έτσι την εκπαιδευτική ανασκαφική δραστηριότητα με την επιστημονική παλαιοντολογική ανασκαφική έρευνα. Οι μικροί παλαιοντολόγοι χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανασκαφής συμμετέχουν στην ανασκαφή απολιθωμάτων στο πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα καθώς και στις εργασίες αναγνώρισης των απολιθωμάτων που ανέσκαψαν και σύγκρισής του με σύγχρονα φυτά της Λέσβου.

 

 

 

 

Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, ώρα 18:30

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Σιγρίου το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 και ώρα 18:30.

Εντυπωσιακά ριζικά συστήματα και ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί, με άριστα διατηρημένα τα χαρακτηριστικά τους, σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τη μοναδική ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Πάρκο Σιγρίου διατηρεί τεκμήρια της σπανιότητας των απολιθωμένων δένδρων που εμφανίζονται ριζωμένα στην αρχική θέση ανάπτυξης τους.

Κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία  να θαυμάσουν τα πιο σημαντικά ευρήματα του χώρου, τις ρίζες των απολιθωμένων δένδρων, που διατηρούνται σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στην φυσική τους θέση. Εντυπωσιακοί ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί αγγειόσπερμων και κωνοφόρων δένδρων με μοναδικά χρώματα και πληθώρα απολιθωμένων κλαδίσκων, φύλλων και κώνων ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ξεπροβάλλουν από τα στρώματα της ηφαιστειακής στάχτης που τους περιβάλλει. 

Στο Πάρκο Σιγρίου, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τους δύο ορίζοντες ηφαιστειακών πετρωμάτων, μέσα στους οποίους φιλοξενούνται τα απολιθώματα. Ο ανώτερος ορίζοντας, με πάχος 20 μέτρα περίπου, αντιπροσωπεύει μία πυροκλαστική ροή με μεγάλα λιθικά τμήματα, κυρίως κομμάτια λάβας ακανόνιστου σχήματος. Μέσα στον ορίζοντα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών, αποκαλύφθηκαν εννέα απολιθωμένοι κορμοί  δέντρων. Περπατώντας στον κατώτερο ορίζοντα θα γνωρίσουν το λεπτόκοκκο ηφαιστειακό υλικό που κυριαρχεί στην περιοχή και κυρίως την ηφαιστειακή στάχτη. Στον ορίζοντα αυτό αποκαλύφθηκαν πέντε απολιθωμένοι κορμοί οι οποίοι βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Το λεπτόκοκκο ηφαιστειακό υλικό συντέλεσε στη διατήρηση ευαίσθητων τμημάτων φυτών, όπως κλαδίσκοι, φύλλα αγγειόσπερμων δένδρων διάφορα είδη της οικογένειας των Δαφνίδων, όπως τα φύλλα της κανέλλας , καρποί καθώς και τμήματα ριζικών κόμβων. Στον ορίζοντα αυτό ανακαλύφθηκε χλοοτάπητας με πληθώρα κλαδίσκων, βελόνες και κώνων πεύκης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530-54434.

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

(Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5 άτομα).

 

 

Εκπαιδευτική δράση: «Ο Αλιγάτορας της Λιώτας»

Κυριακή 25  Ιουλίου 2021, ώρα 11:00

Ο Αλιγάτορας της Λιώτας «ζωντανεύει» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το ομοίωμα του ζώου στις φυσικές του διαστάσεις, με κίνηση και ηχητικά εφέ έχει πάρει τη θέση του στο αίθριο του Μουσείου και περιμένει να σας ταξιδέψει 19 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο υποτροπικό δάσος της περιοχής.

Ο Αλιγόταρας της Λιώτας ανήκει στο γένος Diplocynodon. Είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι 2 μετρά, και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια. Οι Διπλοκυνόδοντες ήταν οι δεινότεροι κυνηγοί στην υποτροπική λίμνη του δάσους.

Το σημαντικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια παλαιοντολογικών ανασκαφών στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους κατά την περίοδο 2007-2010. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την γεωλόγο - παλαιοντολόγο Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, η οποία μελέτησε και ταυτοποίησε τα ζωικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λίώτας, που αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.

Το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για τη γνωριμία των μικρών φίλων του Μουσείου με τον Αλιγάτορα της Λιώτας, θα υλοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 και ώρα 11:00. Κατά τη διάρκεια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ομοίωμα του Αλιγάτορα της Λιώτας και να γνωρίσουν λεπτομέρειες για τους αλιγάτορες που κατοικούσαν στο νησί, για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, καθώς και για τις παλαιοντολογικές ανασκαφές και τη συστηματική έρευνα για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Μετά τα Δεινοθήρια της Λέσβου, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και τους αλιγάτορες που ζούσαν επίσης στο νησί την ίδια περίοδο. Πώς ήταν αυτοί οι αλιγάτορες; Ήταν μεγάλοι ή μικροί σε μέγεθος; Ήταν πολύ πιο μικροί συγκριτικά με το Δεινοθήριο; Σε ποιο γένος και ποια οικογένεια ζώων ανήκουν; Σε ποιο μέρος του δάσους ζούσαν; Τι έτρωγαν; Πώς κινούνταν; Τι απολιθώματα έχουν βρεθεί που μαρτυρούν την ύπαρξή τους; Που βρέθηκαν;

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν νοερά 19 εκατομμύρια χρόνια πριν και θα φανταστούν πώς θα ήταν μια μέρα μέσα στο υποτροπικό δάσος που υπήρχε στην περιοχή. Μέσα από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, αφήγηση ιστοριών και περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους, θα ανακαλύψουν φυτικά και ζωικά απολιθώματα και θα γνωρίσουν από κοντά το ομοίωμα του Αλιγάτορα της Λιώτας. Στο τέλος θα προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν το περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση του υποτροπικού δάσους, μέσα στο οποίο ζούσαν οι αλιγάτορες σε ένα δημιουργικό κολάζ με πρωταγωνιστή φυσικά τον Αλιγάτορα της Λιώτας

 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.

 

Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία