Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/12/2021 - 12:36

Εκλογή Νίκου Ζούρου ως Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UΝΕSCΟ

9ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Παρουσίαση των δράσεων ανάδειξης των μνημείων φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου/// Εκλογή του Καθηγητή Νικόλαου Ζούρου ως Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UΝΕSCΟ///

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία το 9ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων το οποίο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με την UNESCO στο Γεωπάρκο Jeju της Κορέας. Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 550 επιστήμονες και στελέχη γεωπάρκων από 52 χώρες και παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων,  δημιουργίας υποδομών για  εναλλακτικές  μορφές τουρισμού και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, προβολής και προώθησης γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί 6 περιοχές ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και οι εκπρόσωποι τους συμμετείχαν δυναμικά στο συνέδριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και διαχείρισης των γεωλογικών μνημείων που φιλοξενούν και την συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

5

Στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τα στελέχη και συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εμβληματικά έργα και δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που βρίσκονται σε εξέλιξη και συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Ειδικότερα παρουσιάστηκε από τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου και η μετατροπή του σε «πράσινο» κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, από την Κ. Μπεντάνα οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος για την κλιματική αλλαγή που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση  των μαθητών αξιοποιώντας τα ευρήματα ως κλιματικούς δείκτες, από την Α. Παυλίδου οι δράσεις διεθνούς συνεργασίας και η μεγάλη έκθεση που πραγματοποιείται στην Γερμανία με βάση τα ευρήματα του Απολιθωμένου δάσους με θέμα την κατανόηση της κλιματικής κρίσης, από τον Μ. Αντωνάκη οι δράσεις ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, από τον Α. Λαμπρακόπουλο η ανάδειξη των τεκτονικών γεωτόπων της Λέσβου, από τον Junbo Wang,  στην διαχείριση περιοχών όπου συνυπάρχουν διαφορετικά πλαίσια προστασίας των θέσεων γεωλογικής, οικολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των γεωπάρκων, η Ε. Παπαδοπούλου στην χαρτογράφιση των γεωτόπων της Λέσβου με την αξιοποίηση drones, τέλος ο Καθηγητής Ν. Ζούρος παρουσίασε τις προσπάθειες του Μουσείου για την ανάδειξη και προβολή της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού μέσω της αξιοποίησης των γεωλογικών μνημείων, των προστατευόμενων περιοχών και των πολιτιστικών μνημείων μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.

Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UΝΕSCΟ

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης 2018-2021, το Πρόγραμμα Δράσης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την περίοδο 2022-2023 καθώς και η εκλογή του Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία.

Στις εκλογές τα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξέλεξαν ομόφωνα στην θέση του Προέδρου τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο για την τετραετία 2022-2025.

Ο Δρ. Νικόλαος Ζούρος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Από το 2000 είναι υπεύθυνος του Γεωπάρκου Λέσβου και από τους ιδρυτές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, του οποίου διατέλεσε Συντονιστής 2003-2018. Είχε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2004 και στην δημιουργία του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO to 2015. Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2016.

Εκτελεστική Επιτροπή Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (2022-2025)

Πρόεδρος                     Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα

Αντιπρόεδρος              Καθηγητής Xiaochi  Jin – Κίνα

Αντιπρόεδρος              Καθηγητής Ibrahim Komoo – Μαλαισία

 Γενικός Γραμματέας  Δρ. Guy Martini – Γαλλία

 Ταμίας                          Δρ.  Kristin Rangnes – Νορβηγία

Μέλη

Driss Achbal – Μαρόκο

Melanie Border – Ηνωμένο Βασίλειο

John Calder – Καναδάς

Δρ. Marie-Luise Frey – Γερμανία

Kana Furusawa – Ιαπωνία

Καθηγητής Artur Sá – Πορτογαλία

Καθηγητής Jianping Zhang – Κίνα

Μοιράσου το άρθρο!