Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

25/08/2021 - 14:54

Η Λέσβος του Amir Ali στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφίας

«Η Λέσβος με τη δική μου ματιά»  του Amir Ali, photography 

 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η έκθεση φωτογραφίας του Amir Ali με θέμα «Η Λέσβος με τη δική μου ματιά». 

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση της έκθεσης στη Λέσβο καθώς τον Ιανουάριο του 2020 είχε παρουσιαστεί στο Οθωμανικό Λουτρό Μυτιλήνης.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Ν. Ζούρος και ο φωτογράφος Amir Ali.

Οι επισκέπτες την ημέρα των εγκαινίων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φωτογράφο και να ενημερωθούν για τα έργα της έκθεσης αλλά και να γνωρίσουν την πορεία του και τις περιπέτειές του από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λέσβο που έγινε το σπίτι του τα τελευταία 4,5 χρόνια. 

Στο χαιρετισμό του ο Καθ. Ν. Ζούρος ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τον Προϊστάμενο της Εφορείας κ. Π. Τριανταφυλλίδη για τη συνεργασία για την παρουσίαση της έκθεσης. Αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης, η οποία παρουσιάζει την ομορφιά των τοπίων της Λέσβου με τα μάτια του φωτογράφου που έφτασε στη Λέσβο ως πρόσφυγας. Τόνισε επίσης ότι η έκθεση αυτή μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή της εικόνας της Λέσβου στα διεθνή ΜΜΕ που προβάλλουν μόνο εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης και τη τραγωδίας που εξελίσσεται στο πέρασμα προς την Ευρώπη. Η ιδέα αυτής της έκθεσης γεννήθηκε ως μια προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους που ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς να εκφράσουν την άποψή τους για τη γη που έγινε το σπίτι τους και για την τοπική κοινωνία να αναπτύξουν μια καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που ήρθαν ως πρόσφυγες στο νησί τους. Η έκθεση υπογραμμίζει πως η τέχνη μπορεί να ρίξει φως στις περίπλοκες συνθήκες που περιβάλλουν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της εποχής μας. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας δύο φορέων, των οποίων οι αποστολές επικεντρώνονταν πάντοτε στον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός και η εκπαίδευση μπορούν να κάνουν τις κοινωνίες μας καλύτερες.

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

Μοιράσου το άρθρο!