Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

01/10/2021 - 18:00

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Εκδήλωση & βιωματικά εργαστήρια στο Γεωπάρκο Λέσβου

Εκδήλωση και βιωματικά εργαστήρια με θέμα “Η Τέχνη της Φύσης” οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 13 έως 15 Οκτωβρίου 2021 στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

H εκδήλωση και τα βιωματικά εργαστήρια οργανώνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας των Γεωπάρκων Λέσβου και Bergstraße-Odenwald της Γερμανίας καθώς και με την International Forest Art Association - Verein für Internationale Waldkunst e.V.

Στόχος τους είναι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας των δασικών οικοσυστημάτων της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO μέσα από την Τέχνη της Φύσης, Forest Art -Nature Art.

Διάλεξη της Ute Ritschel στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Την Τέταρτη 13 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν διάλεξη αφιερωμένη στην Τέχνη της Φύσης, Forest Art - Nature Art που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά από την Ute Ritschel, Curator International Forest Art Association, στο Darmstadt της Γερμανίας, με θέμα: “International Forest Art Project and Global Nomadic Art Germany” - «Η τέχνη του δάσους συνδυάζει τη δημιουργική δύναμη του δάσους και του καλλιτέχνη».

Στην ομιλία της η Ute Ritschel θα εξετάσει διαφορετικές όψεις και πτυχές της τέχνης και της φύσης με ιδιαίτερη αναφορά στο σύγχρνο πρόβλημα της κλιματική κρίσης. Παράλληλα θα παρουσιάσει αρκετούς διεθνείς καλλιτέχνες της Forest Art -Nature Art και το έργο τους.

Η International Forest Art Path biennale διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 στο Darmstadt της Γερμανίας και μέχρι σήμερα έχει προσκαλέσει 200 ​​διεθνείς καλλιτέχνες από 37 χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 307 έργα τέχνης. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που υλοποιούνται είναι ανοιχτές στο κοινό μέσα σε έναν ιδιαίτερο περίπατο 2,6 χιλιομέτρων στο φυσικό περιβάλλον με έργα τέχνης. Παράλληλα πλαισιώνεται με ένα εκτενές πρόγραμμα ξεναγήσεων, παραστάσεων θεάτρου, μουσικής και παιδαγωγικών εκδηλώσεων με σκοπό να φέρει κοντά επισκέπτες και καλλιτέχνες. 

Τριήμερο βιωματικό εντατικό εργαστήριο

Από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί εντατικό τριήμερο εργαστήριο σε δάση της Λέσβου, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος βιωματικών δραστηριοτήτων με τη χρήση φυσικών υλικών.

Εισηγήτριες του εργαστηρίου είναι οι:

  • Ute Ritschel, Curator International Forest Art Association, και 
  • Kim Rathnau, Forest Art Pedagoge, International Forest Art Path,

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι δύο εισηγήτριες από τη Γερμανία θα συνδυάσουν τις εμπειρίες της Forest Art, της Τέχνης της Φύσης (Nature Art/Global Nomadic Art) και των παιδαγωγικών ιδεών γύρω από την Εκπαίδευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Παράλληλα μέσα τα εργαστήρια θα προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τα δάση, τα οικοσυστήματα και τη φυσική κληρονομία του νησιού και θα στηριχτούν στη δημιουργική δύναμη του δάσους και των συμμετεχόντων, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση πρωτότυπων εκπαιδευτικών-καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, εμπνευσμένων από το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της Λέσβου.

Τα βιωματικά εργαστήρια θα υλοποιηθούν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στον ελαιώνα της Γέρας στον Παπάδο, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη (Δάσος στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, Δάσος στην περιοχή Τσαμάκια) και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι και την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινές βιωματικές συνεδρίες (9.00-13.00) καθώς και απογευματινές (14.00-18.00)

Στα πρωινά εργαστήρια δραστηριοτήτων θα συμμετέχουν και μαθητές σχολείων της Λέσβου. 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς, περιβαλλοντολόγους, καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, φοιτητές και σε όλους όσους αγαπούν τη φύση και την τέχνη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο lesvospf@otenet.gr (cc apavlids@gmail.com). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων έχει οριστεί στα 15 άτομα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22510-47033.

 Το οργάνωση της δράσης υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

Μοιράσου το άρθρο!