Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

03/04/2022 - 10:00

Κυριακή 3 Απριλίου: Καλωσορίζουμε την Άνοιξη στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια» περικλείει ένα μικρό αλλά πολύ αντιπροσωπευτικό τμήμα της προστατευόμενης περιοχής της ΕΖΔ (Ειδικής Ζώνης Διατήρησης) GR411003 “Δυτική Χερσόνησος- Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου”. Πλαγιές με φρυγανική βλάστηση και βραχώδεις σχηματισμούς, κοιλάδες, και επίσης διάσπαρτα δέντρα και θάμνους που έχουν φυτευτεί, σε υψόμετρο 250 μέτρων και με ανατολικό προσανατολισμό. 

Και ενώ έχουν ήδη ξεπροβάλει οι πρώτες άγριες ορχιδέες φτάνουν από την Αφρική τα πρώτα μεταναστευτικά πουλιά της Δυτικής Λέσβου: το Σμυρνοτσίχλονο, το Φρυγανοτσίχλονο, ο Σταχτοπετρόκλης, ο Αμμοπετρόκλης, η Ασπροκωλίνα και ο Φιδαετός. Έρχονται να συναντήσουν τον Βραχοτσοπανάκο, τον Κατσουλιέρη, τον Τσιφτά και την Κουκουβάγια, την Πέρδικα και την Κουκουβάγια, που παραμένουν στο πάρκο όλο το χρόνο. 

Ελάτε μαζί μας να ανακαλύψουμε αυτό τον φυσικό παράδεισο καθώς ξυπνά από το λήθαργο του: τα φυτά βλαστάνουν και ανθοφορούν και τα πουλιά ξεκινούν το φώλιασμά τους, αυτή την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 κατά τις ώρες 10:30-12:30.

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 12 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα, περιλαμβάνει περπάτημα σε μονοπάτια. Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται στην τιμή εισιτηρίου για την είσοδο στο Πάρκο (5 ευρώ). Σε κάθε συμμετέχων/ουσα θα δοθεί ένα ζευγάρι κυάλια για ατομική χρήση κατά την παρατήρηση και στο τέλος λίστα με τα είδη (πουλιών, ερπετών, φυτών) που θα παρατηρηθούν/αναγνωριστούν.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510-47033, 22530-28091 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!