Μικροί και μεγάλοι γνώρισαν την Τέχνη της Φύσης και εμπνεύστηκαν από τον φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου
Διάλεξη και Βιωματικά Εργαστήρια
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην Τέχνη της Φύσης που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 13 έως 15 Οκτωβρίου 2021 στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Η τριήμερη εκδήλωση περιλάμβανε Διάλεξη και πέντε βιωματικά εργαστήρια που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Γεωπάρκων Λέσβου και Bergstraße-Odenwald της Γερμανίας, καθώς και σε συνεργασία με την International Forest Art Association - Verein für Internationale Waldkunst e.V. Στόχος ήταν η ανάδειξη της φυσιογνωμίας των δασικών οικοσυστημάτων της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO μέσα από την Τέχνη της Φύσης, Forest Art -Nature Art, η γνωριμία μικρών και μεγάλων με την Τέχνη της Φύσης, η έμπνευση τους από τον φυσικό πλούτο της Λέσβου και η προσπάθεια καλλιτεχνικής δημιουργίας σε δάση του νησιού.
Διάλεξη της Ute Ritschel στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
«Η τέχνη του δάσους συνδυάζει τη δημιουργική δύναμη του δάσους και του καλλιτέχνη»
Την Τέταρτη 13 Οκτωβρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργάνωσαν διάλεξη αφιερωμένη στην Τέχνη της Φύσης, Forest Art - Nature Art στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε από την Ute Ritschel, Curator International Forest Art Association, στο Darmstadt της Γερμανίας, με θέμα: “International Forest Art Project and Global Nomadic Art Germany” και αποτέλεσε μία εισαγωγή στην Τέχνη της Φύσης και τις παιδαγωγικές εφαρμογές της. Στην ομιλία της η Ute Ritschel ανέλυσε τις διαφορετικές όψεις και πτυχές της τέχνης και της φύσης με ιδιαίτερη αναφορά στο σύγχρονο πρόβλημα της κλιματική κρίσης. Παράλληλα παρουσίασε αρκετούς διεθνείς καλλιτέχνες της Forest Art -Nature Art και το έργο τους, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις πλευρές διοργάνωσης της International Forest Art Path biennale, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2002 στο Darmstadt της Γερμανίας και μέχρι σήμερα έχει προσκαλέσει 200 διεθνείς καλλιτέχνες από 37 χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 307 έργα τέχνης. Στο τέλος της διάλεξης, η Ute Ritschel συνομίλησε με το κοινό και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του.
Βιωματικά Εργαστήρια για μαθητές σε σχολεία της Λέσβου
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διοργανώθηκαν τρία βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, στα οποία συμμετείχαν σχολεία της Λέσβου. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον ελαιώνα της Γέρας στον Παπάδο μαζί με την Πέμπτη Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη μαζί με με την Πέμπτη Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, μαζί με το Δημοτικό Σχολείου Σιγρίου.
Εισηγήτριες του εργαστηρίου ήταν οι: Ute Ritschel, Curator International Forest Art Association, και Kim Rathnau, Forest Art Pedagoge, International Forest Art Path
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι δύο εισηγήτριες συνδύασαν τις εμπειρίες της Forest Art, της Τέχνης της Φύσης (Nature Art/Global Nomadic Art) και των παιδαγωγικών ιδεών γύρω από την Εκπαίδευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τα δάση, τα οικοσυστήματα και τη φυσική κληρονομία του νησιού.
Σε συνεργασία με τα στελέχη και τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προχώρησαν στην υλοποίηση πρωτότυπων εκπαιδευτικών-καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, εμπνευσμένων από τη φύση και τα οικοσυστήματα της Λέσβου. Ειδικότερα, οι μαθητές εμπνεύστηκαν από το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, έπαιξαν παιχνίδια, γνώρισαν τρόπους προστασίας της φύσης και δημιούργησαν τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης Forest Art-Nature Art με υλικά που συνέλεξαν οι ίδιοι από τη φύση. Δημιούργησαν στο έδαφος εφήμερα έργα τέχνης με γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα (mandala), καθώς και ανθρώπινες φιγούρες από φύλλα, κλαδιά, καρπούς, πευκοβελόνες, κουκουνάρια, κατασκεύασαν τα δικά τους κρεμαστά διακοσμητικά (mobile) και ονειροπαγίδες από φυσικά υλικά και έδωσαν ψυχή στα δέντρα, πλάθοντας με πηλό τα πρόσωπα τους. Στο τέλος των εργαστηρίων, έλαβαν οδηγίες για να στήσουν τη δικιά τους έκθεση τέχνης με τις δημιουργίες τους στον χώρο του σχολείου τους.
Βιωματικά Εργαστήρια για ενήλικες
Οι δύο εισηγήτριες από την Γερμανία υλοποίησαν και δύο βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη, στο Άλσος Τσαμάκια και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.
Στα εργαστήρια συμμετείχαν περιβαλλοντολόγοι, καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί, μουσειοπαιδαγωγοί, εμψυχωτές εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στελέχη του Γεωπάρκου Λέσβου. Σκοπός των εργαστηρίων ήταν η γνωριμία των συμμετεχόντων με την Τέχνη της Φύσης και τις ποικίλες εφαρμογές της σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά projects και η εκπαίδευση τους στον σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση δραστηριοτήτων βασισμένων στην Τέχνη της Φύσης. Ειδικότερα, οι εισηγήτριες επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να εμπνευστούμε από τη φυσική μας κληρονομιά και να σχεδιάσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες και καλλιτεχνικά projects που συνδυάζουν τη φύση, την τέχνη, την ιστορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου. Τα εργαστήρια ήταν επίσης βιωματικά και όλοι οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και γνώρισαν συγκεκριμένες τεχνικές.
Η τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην Τέχνη της Φύσης υποστηρίχτηκε από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.