Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

01/02/2024 - 19:21

Νέα εκπαιδευτική δράση ενημέρωσης σχολείων για τη Λέσβο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο

ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO Έναρξη της εκπαιδευτικής δράσης από το Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η νέα εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ενημέρωση σχολείων για τη Λέσβο που έχει αναγνωριστεί από την UNECSO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο. 

Η νέα αυτή εκπαιδευτική δράση του Μουσείου ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μοναδικές γνώσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους που πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η δράση οργανώθηκε από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου και την κα. Θεοδώρα Τσαγγάρη εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων.

Στην έναρξη ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων κ. Γιώργος Κλειδαράς αναφέρθηκε στη σημασία γνωριμίας των μαθητών με την πλούσια φυσική κληρονομιά της Λέσβου και ευχαρίστησε το Μουσείο για τις πρωτοβουλίες του και τις εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από τον Καθ. Νίκο Ζούρο μαθητές μέσα από παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Λέσβου που έχουν οδήγησαν στην αναγνώρισή της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNECSO, την ιστορία δημιουργίας του δικτύου των Γεωπάρκων που ξεκίνησε το 2000 από τη Λέσβο, τη σημασία των Γεωπάρκων αλλά και τους μοναδικούς γεώτοπους της Λέσβου. Οι μαθητές καθόλη της διάρκεια της ενημέρωσης συμμετείχαν ενεργά, με αμείωτο ενδιαφέρον και με πάρα πολλές ερωτήσεις. 

Ακολούθησε παρουσίαση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων για το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος από την κα. Θεοδώρα Τσαγγάρη εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων.

Οι μαθητές μετά το πέρας της εκπαιδευτικής δράσης δήλωσαν ενθουσιασμένοι και έδωσαν στο Μουσείο τις υπέροχες ζωγραφιές τους για το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης δόθηκε ειδικό δώρο στον μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων Σωτήρη Μαρινάτο, ο τυχερός που βρήκε το φλουρί της βασιλόπιτας του Μουσείου.

Δράση ενημέρωσης για τη Λέσβο - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNECSO

Η δράση ενημέρωσης για τη Λέσβο - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNECSO σε σχολεία της Λέσβου απευθύνεται σε μαθητές τόσο Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα συνεχιστεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τους προσεχείς μήνες. Στόχος της είναι να γνωρίσει στα παιδιά τον τόπο τους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και τον τρόπο που συνδέονται με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, τη γαστρονομία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αλλά και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης".

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

Μοιράσου το άρθρο!