Skip to main content

Ο Ισπανός Joan Caronil μας προσκαλεί «στα Περιβόλια του» στο Σίγρι!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Εκθεση ζωγραφικής του Joan Caronil  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Τα Περιβόλια του Αιγαίου

Με έμπνευση από τη  βιοποικιλότητα της Λέσβου

 

Στις 22 Μαΐου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας  με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών σε θέματα βιοποικιλότητας. Η διατήρηση και η ενθάρρυνση της ύπαρξης μεγάλης ποικιλίας της Πανίδας και της Χλωρίδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, μέσα από ποικίλες δράσεις με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Λέσβου Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.

Με αφορμή τον εορτασμό το Μουσείο παρουσιάζει μια ξεχωριστή, πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής βασισμένη στη βοτανική βιοποικιλότητα καλλιεργούμενων φυτών.

Η λεσβιακή ύπαιθρος έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της χρώματα. Μαζί με τους αγρούς της Λέσβου άνθισαν "κήποι" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου η έμπνευση και η τέχνη του Ισπανού καλλιτέχνη, Joan Caronil, συναντούν τον πλούτο της ελληνικής φύσης, τυλιγμένη με το μυστήριο της ανατολής!

22 έργα ζωγραφικής αφιερωμένα στα 22 χρόνια του Γεωπάρκου Λέσβου 

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 2022!

«Τα περιβόλια του Αιγαίου» : 22 συνθέσεις ζωγραφικής με αντικείμενο 22 διαφορετικά φρούτα καρποφόρων δένδρων παρουσιάζονται την αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, στο Σίγρι, και σας περιμένουν να τα απολαύσετε σε μια ξεχωριστή βόλτα από τους αρχαίους μύθους, στις Οθωμανικές επιρροές και στην καρποφόρα γη των νησιών του Αιγαίου!

«Τα περιβόλια του Αιγαίου» είναι μία ιδέα εμπνευσμένη και βασισμένη στα όμορφα περιβόλια των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία δείχνουν τον πλούτο των προϊόντων τους. Τα εσπεριδοειδή που μας χαρίζουν άρωμα, σκιά και μοναδικά εύγευστα εδέσματα. Τα ποικίλα οπωροφόρα δένδρα που με το κάλλος τους, εκφραζόμενο σε ζουμερά λαχταριστά φρούτα γεμάτα γεύσεις και αρώματα, μας ταξιδεύουν όλο τον χρόνο. Μια έκφραση φτιαγμένη με ένα απλό αλλά ταυτοχρόνως ενδελεχή τρόπο, γεμάτο από λεπτομέρεια και με άρωμα ανατολής και καλλιτεχνικά σχέδια παλαιών εποχών. 

Εμπνευσμένος από τα ταξίδια του στο Αιγαίο και στην Μέση Ανατολή, τον κόσμο του παραμυθιού που δεν μπορείς να αντισταθείς στη γοητεία του, όπως μας λέει ο ίδιος, θέλησε να αποδώσει με μια εικόνα ό,τι μπορεί το βλέμμα να ανακαλύψει σε κρυμμένα σημεία, στις πόλεις και χωριά. 

Χαμένες ομορφιές και αφηρημένα σχέδια, πινελιές της ισλαμικής τέχνης με επιρροές από διάφορα κράτη, με κυρίαρχα ωραία μοτίβα και διακοσμήσεις, είτε σε κτίρια, είτε σε διάφορες αρχιτεκτονικές κατασκευές, πολλές φορές ξεχασμένα, αφημένα στην φθορά του χρόνου. 

Επηρεασμένος από αυτήν την τέχνη του παρελθόντος, της οποίας καλλιτεχνικές και ιστορικές πινελιές συναντά κανείς ακόμα έντονα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πολλές φορές κρυμμένες μεταξύ των κτιρίων, άλλες φορές πιο αποκαλυπτικά σε βρύσες, πλακάκια, τοιχογραφίες , σιδεριές, ξυλόγλυπτα, μνημεία, θέλησε να τονίσει μερικά χαρακτηριστικά της, χαρίζοντας τους χρώμα και ένα καινούργιο μοντέρνο βλέμμα.

Έτσι δημιουργήθηκε η έκθεση «Τα Περιβόλια του Αιγαίου». Η φύση σαν κύριο στοιχείο έμπνευσης και απόλαυσης. Ένα φανταστικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν οι αρετές και η γαλήνη, κάτω από το έντονο φως του Αιγαίου, ηλιόλουστο με απολαυστικούς συνδυασμούς χρωμάτων, ιδεών και μορφών.

Η έκθεση «Τα Περιβόλια του Αιγαίου» διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον καλλιτέχνη Joan Caronil και είναι ανοικτή στο κοινό τις μέρες και τις ώρες επίσκεψης του Μουσείου μέχρι τέλος Ιουνίου 2022.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία