Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές δράσεις στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ στo Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές δράσεις!
Με επιτυχία γιορτάστηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 με κεντρικό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: Μαθαίνοντας για τη ζωή». Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές εκπαιδευτικές του δράσεις και από 1 Οκτωβρίου 2020 ξεκινάνε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποίησε τις εκπαιδευτικές δράσεις «Μικροί εξερευνητές: Ας ανακαλύψουμε τη φυσική μας κληρονομιά» και «Θέατρο Σκιών με τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους» καθώς και την ψηφιακή έκθεση και παρουσίαση με ειδικό θέμα «Αθέατα τεκμήρια στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου».
. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί εξερευνητές: Ας ανακαλύψουμε τη φυσική μας κληρονομιά» επισκεφτήκαμε τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και μέσα από πολλά παιχνίδια γνωρίσαμε όλα τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Περιηγηθήκαμε ακόμη στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου για να ανακαλύψουμε τα σημερινά φυτά της Λέσβου και συζητήσαμε για τις κλιματικές αλλαγές που επηρέασαν το φυσικό περιβάλλον του νησιού τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Μάθαμε επίσης πως θα γίνουμε οι καλύτεροι παρατηρητές της φυσικής μας κληρονομιάς και δημιουργήσαμε τα δικά μας κιάλια και ημερολόγια της φύσης για τις μελλοντικές μας εξορμήσεις στη φύση.
Την Κυριακή εξερευνήσαμε τον κόσμο των ζώων που ζούσαν στο υποτροπικό δάσος που υπήρχε στην περιοχή μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θέατρο Σκιών με τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους». Γνωρίσαμε επίσης το πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου και ανακαλύψαμε τι έτρωγε, πού ζούσε, πώς κινούνταν και σε ποια ομάδα ζώων ανήκει. Στη συνέχεια, κατασκευάσαμε το δικό μας θέατρο σκιών ετοιμάζοντας τη σκηνή και τις μαριονέτες-φιγούρες ζώων με απλά υλικά. Στο τέλος, ταξιδέψαμε 20 εκατομμύρια χρόνια πριν και ανεβάσαμε τη δική μας παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή στο Απολιθωμένο Δάσος, καθώς και την ιστορία της δημιουργίας του.
Παράλληλα, οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr και να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση «ΑΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ» και την ψηφιακή παρουσίαση «Σωστικές ανασκαφές και προστασία απολιθωμάτων». Στην έκθεση παρουσιάστηκαν μοναδικά ευρήματα από το Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου, μεταξύ των οποίων ο απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου με το ριζικό του σύστημα αλλά και εντυπωσιακά πετρώματα και ορυκτά, τμήματα απολιθωμένων κορμών, λεισμένες τομές, κλαδίσκοι καρποφόρων δένδρων, απολιθωμένα φύλλα, απολιθωμένα οστά και δόντια ζώων όπως αλιγάτορες που έζησαν στο υποτροπικό δάσος της Λέσβου πριν από 18,5 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, γνώρισαν τις εργασίες που πραγματοποιούνται από το Μουσείο, για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους.