ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ - Βιωματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων από Τσουνάμι στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
5 Νοεμβρίου 2021
Εκπαιδευτικές Δράσεις και
Βιωματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων από Τσουνάμι
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Η 5 Νοεμβρίου 2021 έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι με πρωτοβουλία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και ποικίλες δράσεις πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του πλανήτη μας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει ενεργά στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι με στόχο να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων για τον κίνδυνο από τα τσουνάμι.
Ειδικότερα το Μουσείο κρίνοντας απαραίτητη την ευαισθητοποίηση όλων αλλά και τη διάχυση μέτρων πρόληψης και προστασίας σε περιπτώσεις σεισμών και τσουνάμι, οργανώνει από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενημερωτικές δράσεις για όλους τους επισκέπτες από το επιστημονικό προσωπικό του.
Ειδικά για τα τσουνάμι, έχει εγκατασταθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι κατασκευή-δεξαμενή δημιουργίας τσουνάμι, στην οποία πραγματοποιείται πείραμα προσομοίωσης τσουνάμι για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου από το κοινό.
Τα τσουνάμι είναι μια σειρά τεράστιων κυμάτων που δημιουργούνται από μία υποβρύχια διαταραχή που συνήθως σχετίζεται με σεισμούς που συμβαίνουν κάτω ή κοντά στη θάλασσα. Έχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουν σε λιμάνια και στην ενδοχώρα, εξού και η ονομασία TsuΝami (κύμα-λιμένα στα Ιαπωνικά), και γι’ αυτό αποτελούν μία από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές. Αν και εκδηλώνονται σπάνια στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις με πιο πρόσφατη το μικρής έντασης τσουνάμι που εκδηλώθηκε την περσινή χρονιά στη Σάμο, λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό.
Το Μουσείο οργανώνει επίσης βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά για σχολικές ομάδες. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα περιλαμβάνουν βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς και τα τσουνάμι, ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργής σεισμικότητας της Ελλάδας, προσομοίωση δημιουργίας τσουνάμι και γνωριμία με τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός τσουνάμι.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr καθώς και να επισκεφτείτε τη σελίδα του στο Facebook.