Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/10/2020 - 10:42

«Πράσινο κτήριο» το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής - 5 Οκτωβρίου 2020 «Πράσινο κτήριο» το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Το έργο ολοκληρώνεται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, εστιάζει στο κτήριο του το οποίο σχεδιάσθηκε την αυγή της δεκαετίας του 90’ σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και φέτος αναβαθμίσθηκε με στόχο την μετατροπή του σε ένα «Πράσινο Μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και στοχεύει στην ανάδειξη και τη διάδοση της σημασίας και της συμβολής του Αρχιτεκτονικού έργου στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Για το 2020 το θέμα του εορτασμού είναι «Προς ένα καλύτερο μέλλον στο αστικό περιβάλλον». Η παγκόσμια πανδημία του Covid-19 αποκάλυψε για ακόμη μια φορά ότι η κρίση που δημιουργήθηκε είχε περισσότερες συνέπειες στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς, αναδεικνύοντας ότι ο αστικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική είναι κλειδιά για καλύτερη ποιότητα ζωής για ολόκληρη την κοινωνία.

Το κτήριο του Μουσείου σχεδιάσθηκε από τους αρχιτέκτονες Στέφανο Πάντο και Σωτήρη Φράγκου με σύμβουλο τον Αλέξανδρο Τομπάζη. Βασικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτέλεσε ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η ένταξη του κτηρίου στο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για μονώροφο αρχιτεκτόνημα με συνολικό εμβαδόν 1597 τ.μ. Χαρακτηριστικό της εξωτερικής του όψης αποτελεί η λιθοδομή από γκρίζα λάβα, το πέτρωμα που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

 

Η Πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου με σημαντική ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου. Παράλληλα αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών με την αντικατάσταση του φωτισμού και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led.

Ειδικότερα έχουν υλοποιηθεί οι ακόλουθες δράσεις:

  • παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου με την εγκατάσταση κουφωμάτων νέας τεχνολογίας, την τοποθέτηση σκιάστρων  για την προστασία τμήματος του κτιρίου από την ηλιακή ακτινοβολία,
  • ενίσχυση και μόνωση των φεγγιτών των αίθριων καθώς και των δύο μόνιμων εκθεσιακών αιθουσών του Μουσείου και η αποκατάσταση υγρομόνωσης του δώματος του κτιρίου.
  • αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού ψύξης - θέρμανσης του Μουσείου.
  • εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος,  με αποθήκευση ενέργειας, στο δώμα του κτιρίου του Μουσείου. 
  • αναβάθμιση του φωτισμού με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων  με νέας  τεχνολογίας LED.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιείται στο Μουσείο ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών για τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες για την επιβράδυνση της. Ειδικότερα θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές και μεθοδολογίες για την αναβάθμιση κτηρίων, την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!