Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

27/05/2022 - 18:44

Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς για άτομα με προβλήματα όρασης

γεωλογικής κληρονομιάς για άτομα με προβλήματα όρασης

 

Ευρωπαϊκή συνάντηση εργασίας

Προγράμματος ERASMUS+ στη Λετονία

 

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και ειδικότερα στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου, συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled».

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής εταίρος το Πανεπιστήμιο Πατρών και ως εταίροι το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία και το Κέντρο OPENCOM I.S.S.C. από την Ιταλία.

Στα πλαίσια του Προγράμματος οργανώθηκε ειδική συνάντηση των εταίρων στη Λετονία όπου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών στους γεώτοπους της περιοχής. Ο πρώτος γεώτοπος  που χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για τη λειτουργία της εφαρμογής ήταν ο γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός δέντρου σεκόιας από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου τον οποίο είχαν γνωρίσει από κοντά οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του προγράμματος η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο το 2021. Στόχος της εφαρμογής είναι τα άτομα με προβλήματα όρασης και με χρήση ήχου να μπορούν να αντιληφθούν τους γεώτοπους κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης σε αυτούς.

Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή για το Απολιθωμένο Δάσος, η εφαρμογή στη Λετονία δοκιμάστηκε από άτομα με προβλήματα όρασης του Κέντρου Liepajas Neredzigo biedriba, του Ειδικού Σχολείου Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο και μαθητών από το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία σε άλλες κατηγορίες γεώτοπων όπως καταρράκτες και σπήλαια.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη στο Liepaja Society of the Blind, το πιο δραστήριο κέντρο για άτομα με προβλήματα όρασης στην Λετονία και ένα από τα πιο δραστήρια στην Ευρώπη. Στο κέντρο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο κ. Mãris Ceirulis, εμπειρογνώμονα για θέματα αναπηρίας και περιβαλλοντικής προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης. Ακολούθησε επίσκεψη και ενημέρωση στο Garden of Soul Relief”, ένα μοναδικό χώρο δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης και κοινωνικών συναντήσεων ατόμων με προβλήματα όρασης και αναπηρίας, ο οποίος δημιουργήθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία του κ. Mãris Ceirulis. Τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη σε γεωλογικά μνημεία της Λετονίας όπου επισκέφτηκαν όπου και πραγματοποιήθηκε δοκιμή της εφαρμογής από άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Ειδικότερα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων έχει αναπτύξει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Το Μουσείο ανέλαβε επίσης τον συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβασιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

Στόχος είναι τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου να καταστήσουν τη Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.

 

Μοιράσου το άρθρο!