Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

20/01/2021 - 16:35

Ψηφιακή Παρουσίαση Γεωτόπων Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει την καταγραφή, χαρτογράφηση, ερμηνεία και παρουσίαση των θέσεων που χαρακτηρίζονται ως γεώτοποι – γεωλογικά μνημεία.

Αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει την ψηφιακή παρουσίαση των Γεώτοπων της Λέσβου – Πακόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, τεκμηριώνοντας γεγονότα και φυσικές διεργασίες που διαμόρφωσαν την γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του νησιού. 

Οι δράσεις ενημέρωσης και προβολής της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου έχει σκοπό την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων, των τοπίων και θέσεων οικολογικού ενδιαφέροντος, με στόχο την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι Γεώτοποι (geosites) αποτελούν προστατευόμενα στοιχεία του τοπίου σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία (Ν. 1650/1986, Ν. 3937/2011) γιατί αποτελούν τους βασικούς μάρτυρες της ιστορίας της γης.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία-λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου-Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2014 – 2020» με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Ραντεβού στους Γεώτοπους της Λέσβου»

Η παρουσίαση των Γεωτόπων περιλαμβάνει θέσεις που βρίσκονται σε όλη την έκταση της Λέσβου όπως το «Τεκτονικό Παράθυρο του Ολύμπου», το «Ηφαίστειο του Λεπέτυμνου – Ηφαιστειακός δόμος Βίγλας», ο «Ηφαιστειακός Δόμος του προφήτη Ηλία Παρακοίλων», ο «Ορδημνός – Ηφαιστειακός Δόμος μονής Υψηλού», το «Ρήγμα – Λάρσου», ο «Καταρράκτης Βαθύλιμνος Χιδήρων», το «Σπήλαιο Σπήλιος Άντισσας» και το «Ρήγμα Αγίας Παρασκευής».

Η ψηφιακή παρουσίαση συνεχίζεται με προβολή 2 γεωτόπων κάθε βδομάδα για όλο το 2021 με τους 160 καταγεγραμμένους Γεώτοπους της Λέσβου που περιλαμβάνονται στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και είναι προσβάσιμοι στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου www.lesvosmuseum.gr και στην σελίδα της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO στο facebook https://www.facebook.com/lesvosgeopark

 

Δίνουμε ραντεβού κάθε βδομάδα 

Μείνετε συντονισμένοι.

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

www.lesvosmuseum.gr

https://www.facebook.com/naturalhistorymuseumlesvosgr

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco της Λέσβου

http://www.lesvosgeopark.gr/

https://www.facebook.com/lesvosgeopark

Μοιράσου το άρθρο!