Skip to main content

Στο επίκεντρο οι 63 χαρτογραφημένοι υγρότοποι της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

«ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Επιτυχημένη ημερίδα στον Μόλυβο στον Πολυχώρο πολιτισμού «δεσμός» 

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Υγρότοποι της Βόρειας Λέσβου» που πραγματοποιήθηκε Πολυχώρο πολιτισμού «δεσμός» στο Μόλυβο. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2022.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών του τουρισμού για την ποικιλία και μοναδικότητα των υγροτόπων της Λέσβου και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού. Η Λέσβος βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου καθώς διαθέτει 63 χαρτογραφημένους υγροτόπους. 

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου η κα. Αφροδίτη Βατή, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και Γεωγραφικός Αντιδήμαρχος Μήθυμνας.

Του συμμετέχοντες καλωσόρισε στη συνέχεια με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Νίκος Μόλβαλης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η κα. Ζαχαρούλα Ιωακείμ, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Δυτικής Λέσβου και ο κ. Κωνσταντίνος Πάππος, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, του τμήματος Πρασίνου και Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Γραφείου Κίνησης της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Γεωγραφικός Αντιδήμαρχος Πέτρας.

φ

Ο Καθ Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο Γεωπάρκο Λέσβου και την πλούσια βιοποικιλότητα της Λέσβου που συγκροτεί ένα βασικό στοιχείο της αναγνώρισης του Γεωπάρκου. Επίσης, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα γεωλογικά και φυσικά χαρακτηριστικά της Λέσβου που την κάνουν μια μοναδική περιοχή για την παρατήρηση πουλιών και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

Ακολούθησε ομιλία της κα. Ελένη Γαληνού, Δρ. Περιβαλλοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - ΚΠΕΝ Καλλονής μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τα πουλιά των υγροτόπων της Βόρειας Λέσβου, τις διαδρομές τους καθώς και τη σημασία τους για το νησί της Λέσβου.

Στη συνέχεια η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τη δράση των πολυήμερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνονται στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO με συμμετοχή μαθητών από τη Λέσβο και το εξωτερικό.

Ακολούθως η κα. Αφροδίτη Βατή, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Δυτικής Λέσβου στην ομιλία της με θέμα «Η συμβολή του Birdwatching στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού» αναφέρθηκε τις δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης του Birdwatching με στόχο ανάδειξη της Λέσβου σε παγκόσμιο επίπεδο ως μοναδικού χώρου για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των υγροτόπων για την ανάπτυξη του Birdwatching. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες. 

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία